spot_img

Gorjul, în viziunea artistului fotograf Vasile Pleșea

Marți, 16 septembrie 2014, în holul Prefecturii Gorj, în cadrul Zilelor turismului gorjean, artistul fotograf Vasile Pleșea a vernisat o expoziție de fotografie, un fel de radiografiere în imagini a județului în care trăiește și lucrează. Lucrările prezentate surprind diferite laturi ale Gorjului, în special peisaje, realizate de-a lungul timpului, unele dintre ele având chiar și mai bine de 30 de ani. Despre personalitatea artistului și munca sa ca fotograf a vorbit omul de cultură Viorel Gârbaciu care, în calitatea sa de director al Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu a lucrat cu Vasile Pleșea timp de 10 ani. ”În această expoziție se găsește preponderent peisaj, montan, citadin, industrial sau chiar peisaj agricol.

Mai sunt și câteva portrete, câteva eseuri, dar majoritatea sunt peisaje, pentru a mă putea încadra în tematica Zilelor turismului gorjean”, a declarat artistul. Cei prezenți la vernisaj au putut asculta și muzică în interpretarea soliștilor Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu, Marius Tiriplică la pian și Lucian Munteanu la trompetă.

Viorel Gârbaciu: ”Vasi este un om care, după un hiatus de 14-15 ani (între 1990 și 2004 a părăsit cu ostentație sculele acestei profesii și s-a lansat nu în comerț cu arme, ca Rimbaud, ci în comerț comerț), a revenit în 2004 când, primul meu gând ca director proaspăt instalat la Școala Populară de Artă a fost să întreb de Vasi Pleșea și să-l invit să mi se alăture. Lucrul s-a întâmplat și de atunci, ca și cum 15 ani ar fi fost 15 zile, Vasi a revenit la uneltele sale, repet, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat între timp, slujind cultura gorjeană, practic nu doar Școala Populară de Artă ci toate instituțiile gorjene. Instituții de stat sau inițiative creative ale diverșilor oameni de cultură, de diverse culturi, din Gorj. Expoziția aceasta e doar o mică mică mică parte din absolut fabuloasa galerie de imagini păstrată de Vasi Pleșea pentru viitorime, ca măriturie, pur și simplu, a faptului că au fost și în târgul acesta amar al lui Gheorghe Grigurcu sau în târgul de dulce al lui Valentin Tașcu oameni dedicați culturii.”

La vernisajul din holul Prefecturii Gorj au fost prezenți mai mulți oameni de cultură, printre care și scriitori, prieteni de o viață ai artistului, care au ținut să-și amintească de diferite momente petrecute împreună, de evenimente la care au luat parte sau de fotografii realizate în diferite ocazii. Scriitorul și arhitectul Cristian George Brebenel a spus câteva cuvinte chiar și despre lucrările pe care Vasi Pleșea le-a prezentat marți: ”Lucrările din această expoziție sunt unele de profunzime, mult peisaj. Toate sunt pe această linie, nu a expus și detalii, așa cum mai face el.”

”Am mai multe feluri de peisaje. Era normal să prezint și tradițiile Gorjului. Fotografiile sunt prelucrate, fără prelucrare nu se poate. La fel cum, spre exemplu, nu poți face o fotografie fără compoziție, fără să știi cele mai elementare reguli. Și în fotografie, la fel ca în film, trebuie să știi să păcălești perfect. Dacă nu faci, în film spre exemplu, racordurile așa cum trebuie, degeaba faci montaj. La fel este și în fotografie”, a mai spus Vasi Pleșea.

Dorina CIOPLEA


Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508