spot_img

ANTIHISTAMINE de Lea Rasovszky sau despre alergia la kitsch şi multiplicare

Pe 11 septembrie 2014, în ultima secvenţă a proiectului Golden Frame din acest an derulat în curtea galeriei Atelier 030202 din Bucureşti cu sprijinul financiar al AFCN, am văzut cum lucrează, în priză directă, cu conceptul şi cu penelul post-modern, o artistă cu un puternic son identitar şi ideatic. Lea Rasovszky, despre ea este vorba, a surprins privitorul  prin tehnica impecabilă şi dezinvoltă a desenului şi prin asumarea unor citate vizuale canonice sau periferice. În performance-ul imaginat de Lea Rasovszky pentru proiectul Golden Frame, “Cina cea de taină” îşi găseşte personaje up-datate, cu o irezistibilă alchimie a liniei de demarcaţie între Donald Duck şi Mickey Mouse. În “Rama de aur” a post-postmodernităţii se vede treaba că existenţa pare tot mai mult un citat, un exerciţiu ludic sau o matriţă…În interiorul galeriei Atelier 030202, poate fi vizitată, până pe 8 octombrie 2014, o expoziţie de desene semnată de Lea Rasovszky – Antihistamine Sundays, un proiect vizual extrem de percutant despre dictatura imaginii şi a tabloidizării. Adi Minune sau Florin Condurăţeanu sunt excipienţii vizuali ai unei dictaturi în care consumismul îmbrăţişează kitsch-ul şi falsele modele. Titlul expoziţiei sugerează găsirea unui medicament ori a unei terapii pentru toate bolile la zi ale unei societăţi tot mai lipsită de anticorpi spirituali sau morali. În fond, alergia pe care o resimte acut Lea Rasovszky este şi alergia celor care se confruntă cu efectul devastator al multiplicării!

Dan Mircea CIPARIU


ANTIHISTAMINE

Lea Rasovszky

(desene)

11 septembrie- 8 octombrie 2014 / Atelier 030202, București

Coordonator ATELIER 030202: Mihai Zgondoiu

www.atelier030202.ro / www.atelier030202.blogspot.com

„Antihistamine Sundays sunt b-side-urile proiectelor expuse în ultima perioadă, versiunile ascunse ale acelor lucruri care au ajuns să fie. Sunt momentele de maximă relaxare, când se sedimentează ușor o temă sau un subiect, când sunt cu antihistaminicele la zi, și e, eventual, duminică. Plus că mă amuză cum merg toate împreună, îmi dă un sentiment frumos în stomac și mă încarcă cu energii strong pentru tot ce urmează.” (Lea Rasovszky)

Lea Rasovszky (n. 1986) problematizează clișeele de gândire și valorile societății actuale, față de care se plasează permanent critic. Printre expozițiile sale personale se numără: Mentors, Galeria Anca Poterașu, București; The Savages, Atelier 35, București (2012), MEN, Atelier 35, București; Sorrow, Heartache, Recovery & Shit, ALERTStudio, București (2011), Wallpaper Drawings, Galeria 29, București (2009). Participările în expoziții de grup cuprind: Spazi Aperti, ediția a X-a, Academia Română din Roma (2013), Bienala Tinerilor Artiști, ediția a V-a, The Overlapping Biennial, București (2012), Preview Berlin – the Emerging Arts Fair, 11th edition, Berlin; Fresh Drawings, LC Foundation – Contemporary Art Center, București (2011). Rezidențe internaționale: Artist Residence Herzliya via ICR Tel Aviv, Herzliya, IL (2011), Schafhof – Europäisches Künstlerhaus Oberbayern, Freising, DE (2008).


Organizator: ATELIER 030202


Parteneri:Teatrul de Comedie, Asociaţia Euro CulturArt


Sponsor: Murfatlar România SA


Parteneri media: Agentiadecarte.ro, Radio România Cultural, Senso TV, Cultura, ArtClue, Revista ARTA, Modernism.ro, TV City

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508