spot_img

“Brilliant by Design”, la Galateca

Miercuri, 10 septembrie 2014, orele 18:00, la galeria de artă contemporană şi design Galateca din Bucureşti, în prezenţa HE Ambasador al Republicii Cehe în România, domnul PhDr. Jiří Šitler, a directorului Centrului Ceh Bucureşti, René Kubášek, şi a curatorului expoziţiei, Petr Nový, va avea loc vernisajul expoziţiei “Brilliant by Design”. După Gent, Stockholm, Moscova, Budapesta, Bratislava şi Frankfurt expoziţia de design ceh contemporan de sticlă și porțelan, „Brilliant by Design” este găzduită la Galateca în perioada 10 – 30 septembrie 2014. Realizată în colaborare cu Centrul Ceh, manifestarea aduce în fața privitorului obiecte de design contemporan ce spun povestea unei frumoase tradiţii recunoscute în întreaga lume începând cu secolul al XVIII-lea. Designerii contemporani František Vízner (Bomma Hi-Tech Crystal), Jiří Pelcl (Crystalex CZ), Martin Fait (Crystalite Bohemia), Martin Žampach, Matej Chabera şi René Roubiček (Moser, una din cele mai vechi şi mai cunoscute fabrici de sticlă), Arik Levy (Verreum), Rony Plesl (Ajeto), Zdeněk Lhotský (Mold Melted Glass Studio), Jiří Pelcl (Porţelan ceh Dubí), Jiří Laštovička, Viktor Chalepa şi Daniel Piršč (Studio Piršč) vor prezenta o selecţie de obiecte reprezentative pentru arta prelucrării sticlei şi ceramicii din Cehia.

Realizată în viziunea lui Petr Nový, principalul curator al Muzeului de Sticlă şi Bijuterie din Jablonec nad Nisou, expoziţia “Brilliant by design” este o radiografie a ultimilor 100 de ani, ce pune accent pe continuitatea cultivării acestei arte, pe modele – icon, al căror design rămâne la fel de actual. Fiecare obiect de design contemporan este astfel plasat în contextul evoluţiei producţiei de sticlă şi ceramică din Cehia.

Despre acest proces de fabricaţie, despre designul contemporan, dar şi tradiţia cehă în domeniul sticlei şi a porţelanului, vin să vorbească curatorul expoziţiei Petr Nový şi Martin Žampach, unul din designerii expuşi, a doua zi după vernisaj, joi, 11 septembrie 2014, la ora 18:00, la Galeria Galateca. În contrapartidă, despre designul identitar românesc va vorbi artistul vizual Cătălin Nastasoiu, creatorul brandului RONATIV.

Manifestarea marchează începutul colaborării dintre Galateca şi Centrul Ceh şi prima expoziţie internaţională de design de obiect găzduită în galeria de artă contemporană şi design Galateca.

Evenimente asociate:

  • Design identitar. Cz versus Ro.

Joi, 11 septembrie 2014, la ora 18:00 va avea loc o conferinţă despre designul contemporan ceh şi cel românesc, cu accent pe filonul identitar. La conferinţa “Design identitar. Cz versus Ro” vor participa Petr Nový, curatorul expoziţiei şi Martin Žampach, unul dintre designerii expuşi şi artistul vizual Cătălin Nastasoiu, creatorul brandului RONATIV, a cărui expoziţie “RONATIV. Trei Grații” a fost găzduita în acest an la Galateca.

PhDr. Petr Nový a obţinut titlul de doctor din partea Universităţii Boemia de Sud, din České Budějovice, Republica Cehă. La scurt timp după terminarea doctoratului, a devenit curator în cadrul departamentului de sticlă al Muzeului de Sticlă şi Bijuterie din Jablonec nad Nisou, Republica Cehă. Şi-a dedicat întreaga carieră acestei instituţii, preluând conducerea departamentului în 1999, iar din 2004 ocupând rolul de curator Petr Nový este în continuare implicat în mediul academic, activând ca profesor în cadrul Universităţii Tehnice din Liberec, Republica Cehă. De asemenea, începând cu 2011 este editor şef al jurnalului academic ‘’Sklář a keramik’’ – o revistă dedicată lumii sticlei şi bijuteriei. http://www.msb-jablonec.cz

Martin Žampach, designer laureat, a studiat la Liceul de Artă din Luhačovice, Republica Cehă. În 2006 a absolvit Facultatea de Design Industrial din cadrul Universităţii Tomas Bată din Zlín, Republica Cehă. De asemenea, a urmat şi cursurile Academiei de Arte Frumoase din Cracovia, Polonia.

Operele sale se încadrează în categoria designului de produs, punând foarte mult accent pe designul sticlei. Experienţa sa în domeniu a devenit internaţională după ce a colaborat cu: un studio de arhitectură din Londrina, Brazilia; renumitul studio CuldeSac din Valencia, Spania; cel mai mare studio de design din Rusia – Lebedev Studio Moscova şi cu cei de la FLEX/cocoon pentru care a contribuit cu idei în materie de design de ambalaj.

În momentul de faţă lucrează ca designer independent şi este rezident al oraşului Praga. http://martin.zampach.com/

Cătălin Nastasoiu a absolvit Universitatea de Arte Bucureşti, proiectul său de diplomă – „Vaca Interactivă” – devenind simbolul Lăptăriei lui Enache, primul avanpost al tinerilor artişti şi intelectuali din România postdecembristă. Zece ani mai târziu, Pricewaterhouse Coopers îl comisiona pe Cătălin Nastasoiu pentru un proiect de identitate a companiei, generând seria de obiecte ceramice inspirate de cultură neolitică, “Atelierele Cucuteni”, care a ajuns ulterior în toate colţurile lumii, din Noua Zeelandă până în Statele Unite, din Norvegia până în Africa de Sud. În calitate de artist vizual şi designer a colaborat cu Media Pro, CME,PricewaterhouseCoopers, Paramount Pictures, New York University, Production Resources Inc., Loews Communications, HKM Productions, R&R Live, Canon, CNN International şi cu nume din lumea artei şi designului cum sunt Christophe de Menil sau Joe Doucet.

Conceptul RONATIV, devenit ulterior un adevărat brand, a fost lansat iniţial în mediile sociale virtuale – facebook, instagram şi twitter. „RONATIV este un algoritm vizual, prin care se poate genera, practic infinit, o imagine bidimensională sau o formă tridimensională având ca unitate nativă harta geometrizată a României. De fapt, frumuseţea acestui algoritm este că poate fi tradus în orice limbă, adică poate fi folosită ca unitate indivizibilă orice arie geometrică… harta oricărei ţări. În acest caz însă este vorba despre Țara mea.” spune artistul.

Articolul precedent
Articolul următor

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508