Sibiul în mai mulţi prieteni de poezie

iul. 22nd, 2014 | By | Category: Proiecte

Între 11-13 iulie 2014, am fost la Sibiu, în juriul Premiilor Naţionale pentru Poezie Mircea Ivănescu şi ca invitat al Festivalului Internaţional de Poezie Artgothica. Am onorat, astfel, invitaţia prietenului de poezie – Adrian Suciu, un ferment cultural tot mai imaginativ şi tot mai ludic. Juriul a fost prezidat de Nora Iuga, o scriitoare charismatică pe care o iubesc. Vitalitatea Norei Iuga este molipsitoare şi ea demonstrează o ştiinţă de a trăi resorturile interioare ale poeticului aproape în toate momentele biograficului, fie că e vorba de un recital public, fie că e vorba de frenezia cu care am urmărit semifinala Brazilia-Olanda de la Cupa Mondială. În juriu, am fost alături de Lucian Vasilescu, un senior venit să se apere cu versul în Estul sălbatic, Virgil Diaconu şi Adrian Suciu. Cazarea participanţilor la  festival a fost făcută într-un loc de poveste, Casa cu Cariatide, clădire a cărui proprietar, aflu de pe net, a fost cel mai celebru argintar din Cetatea Sibiului, Sebastian Han. Denumirea provine de la statuile din faţa casei care ,,susţin’’, asemenea unor coloane, clădirea. Arhitectura casei, în stil baroc, s-a potrivit de minune sonurilor amestecate cu versuri şi adjuvanţi lirici  ce străbăteau din curtea interioară a „cariatidelor”. Au fost trei zile minunate ce s-au dus până la răsărit, cele mai multe ore petrecându-le cu prietenul meu Robert Şerban, căruia, la Clubul Imperium, i-am dedicat un poem, în timp ce ascultam o trupă de jazz. Poemul scris la Sibiu, în rândurile ce urmează. Îi felicit pe laureaţi: Valeriu Mircea Popa, Adi Filimon, Florentina Crâsta şi Cristina Cîrnicianu!

Participanţi la Festival: Alex Anastasiu, Leonard Ancuţa, Mioara Bahna, Ani Bradea, Ciprian Chirvasiu, Dan Mircea Cipariu, Carmen Ciumărnean, Cristina Cîrnicianu, Gabriel Cojocaru, Florentina Crâsta, Dorin David,Virgil Diaconu, Gheorghe Dobre, Florin Dochia, Marius Dumitrescu, Adi Filimon, Paul Gorban, Dan Herciu, Niu Herişanu, Nora Iuga, Jana Lang (Germania), Menachem M. Falek (Israel), Claudia Minela, Raluca Neagu, Silviu Viorel Păcală, Teda Peleş, Alexandra Mihalcea, Valeriu Mircea Popa, George Precup, Oana Putina, Cezara Răducu, Rodica Rodean, Amelia Stănescu, Adrian Suciu, Emil Iulian Sude, Robert Şerban, Simona Toma, Eugenia Ţarălungă, Alexandru Uiuiu, Lucian Vasilescu Marie Vrânceanu (Italia), Dumitru Velea).

Palmaresul oficial al Premiilor Naţionale pentru Poezie Mircea Ivănescu

Premiul „Mircea Ivănescu” pentru poezie : Valeriu Mircea Popa, Cercul de camfor, Editura Herg Benet, 2013.

Nominalizări:

 1. Daniel BănulescuÎn Șerpărie, Editura Tracus Arte, 2013;
 2. Ciprian Chirvasiu, nimeni, nimic, niciodată, Editura Herg Benet, 2013;
 3. Valeriu Mircea PopaCercul de camfor, Editura Herg Benet, 2013.

Premiul „Mircea Ivănescu” pentru debut 2013: Adi Filimon, Spaimele, Editura Print ATU, 2013;


 • Teodora GheorgheMoartea era un iepure șchiop, Editura Karth, 2013;
 • Adi FilimonSpaimele, Editura Print ATU, 2013;
 • George FloareaCântec de leagăn pentru păpușa cu pleoape căzute, Casa de Editură Max Blecher, 2013.
 • Premiul „Mopete” pentru manuscris: Florentina Crâsta;

  Premiul „Grinta” pentru manuscris: Cristina Cîrnicianu.

  Festivalul Internaţional de Poezie Artgothica este organizat, în colaborare, de către Asociaţia Culturală Asociaţia Artgothica Sibiu şi Asociaţia Culturală Direcţia 9, cu sprijinul financiar şi logistic al Primăriei municipiului Sibiu şi al Consiliului Judeţean Sibiu. AgenţiadeCarte.ro a fost partenerul media al evenimentului.

  3D. Hotel Santana

  l-am invitat pe Robert Șerban
  într-o pivniță
  din cărămizi vechi
  de 300 de ani
  să stăm doar noi doi
  ca niște bătrâni pitoni
  ciocnind două beri Guinness
  tatuate cu instrumente
  de rafinat alcoolul
  în poemul cel mai scurt
  cel mai pur

  fredonăm sacadat
  dăm din mâini
  din picioare
  blues & rock’n’roll
  muzica tinereții noastre

  stăm în faţa celor patru bătrâni

  de la Joy Band

  gândim din priviri
  cât de tainic și de frumos
  știm să ne aplaudăm
  finalul

  Dan Mircea CIPARIU

  foto: Cezara Răducu

  Număr de vizualizări :1156


  Comenteaza

  Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro