spot_img

Mircea Opriţă, Marian Truţă şi Michael Haulică, printre laureaţii Premiilor „Vladimir Colin“ 2014

Vineri, 11 iulie 2014, la ceainăria ArCub din Bucureşti, a avut loc  decernarea Premiilor „Vladimir Colin“ pentru literatură fantastică și sf românească. Aflate în acest an la a VI-a ediție, Premiile „Vladimir Colin“ au fost instituite în 1999 de către Ion Hobana și Gérard Klein în amintirea prietenului lor comun. Doar primele două ediții s-au succedat în ani consecutivi și au beneficiat de sponsorizarea prin cedarea de către Gérard Klein a drepturilor de autor ce îi reveneau în urma publicării cărților sale în România; de la cea de-a treia ediție, din 2005, Premiile „Vladimir Colin“ au fost organizate din trei în trei ani, sponsorizate fiind de persoane din România și din străinătate, care prețuiesc opera coliniană. Câștigătorii au fost și sunt deciși de un juriu de cinci persoane, la primele patru ediții (2000, 2001, 2005, 2008), președintele acestuia fiind Ion Hobana. La ediția din 2014, juriul Premiilor „Vladimir Colin“ a fost compus din: Cornel Robu (președinte al juriului, critic și teoretician al genului sf, fost profesor la Universitatea „Babeș – Bolyai“ din Cluj), George Ceaușu (scriitor, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași), Lucian-Vasile Szabo (critic și istoric literar, lector la Universitatea de Vest din Timișoara), Sebastian A. Corn (scriitor, București), Cătălin Badea-Gheracostea (critic literar, București). Pentru ediția a VI-a a Premiilor „Vladimir Colin“, juriul a decis crearea a două noi categorii: premiul pentru literatură fantastică să fie acordat separat pentru Roman și pentru volum de Proză scurtă; de asemenea, „Texte de frontieră“, pentru a atrage atenția asupra volumelor de gen inovatoare, greu încadrabile, volume care anticipează însuși felul de a face sf&f. Lureaţii ediţiei din 2014 sunt Mircea Opriță,  Marian Truță,  Liviu Radu, A.R. Deleanu,  Györffy-Déak György şi  Michael Haulică.

În urma deliberării asupra listei de nominalizări pentru fiecare categorie în parte, juriul a acordat Premiile „Vladimir Colin“, ediția a VI-a, din 2014, după cum urmează:

Pentru Roman SF: Mircea Opriță, Călătorie în Capricia, Editura Eagle Publishing House, 2011

Pentru volum de Proză scurtă SF: Marian Truță, A doua venire, Editura Nemira, 2012

Pentru Roman fantastic: Liviu Radu, Armata moliilor, Editura Nemira, 2012

Pentru volum de Proză scurtă fantastică: A.R. Deleanu, Acluofobia, Editura Herg Benet, 2013

Pentru text/volum de Non-ficțiune: Györffy-Déak György, Tolkien cel veșnic verde, self-published, 2013

Pentru Texte de frontieră: Michael Haulică, Transfer, Editura Millennium Books, 2012.

La decernare, au fost prezenți din partea juriului Sebastian A. Corn și Cătălin Badea-Gheracostea, iar dintre cîștigători – Mircea Opriță, Marian Truță și A.R. Deleanu. Chiar dacă fac parte din trei generații literare diferite, toți cei trei câștigători prezenți și-au exprimat emoția în scurte alocuțiuni, fiind conștienți de rolul premiului „Vladimir Colin“ de a păstra peste timp standardele literare înalte în genurile fantasticului. De asemenea, toți câștigătorii ediției a VI-a a premiului „Vladimir Colin“ au căzut de acord să renunțe la suma de bani ce le revenea fiecăruia, în favoarea colegului de breaslă Liviu Radu, aflat în spital de câteva luni pentru a lupta împotriva unei boli cronice.

Următoarea ediție a Premiilor „Vladimir Colin“ va avea loc în 2017 și va urmări cele mai bune volume de sf&f românesc din anii 2014-2016.

Fotografii de Eugen Lenghel

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508