spot_img

Ediția 54 a Cursurilor de vară, la Universitatea din București

În perioada 21 iulie – 3 august 2014, Facultatea de Litere a Universității din Bucureşti este gazda celei de-a 54-a ediţii a Cursurilor de vară de limba română, de cultură şi civilizaţie românească, cea mai veche inițiativă a  unei universități românești de a promova limba și cultura română in lume. Astfel, această inițiativă devine emblema unui gir universitar conferit timp de peste 50 de ani de un forum de prestigiu, Universitatea din Bucureşti, organizator, respectiv Facultatea de Litere, co-organizator.

De-a lungul a jumătate de secol, Cursurile de vară ale Universităţii din Bucureşti şi-au câştigat un binemeritat renume prin participarea a peste 5000 de cursanți, a numeroase cadre didactice universitare din ţară şi din străinătate, precum şi a unor distinşi academicieni, oameni de cultură, artişti, având ca principal scop cunoașterea limbii și a culturii românești.

Manifestările anuale datează din anii ’60, când marele lingvist Alexandru Rosetti a inițiat acest demers la Sinaia, continuat vreme îndelungată de profesorul Boris Cazacu. Se cuvine să amintim cu acest prilej aniversar numele celor şapte Directori care au dus mai departe tradiţia Cursurilor de vară ale Universităţii din București: prof. dr. Alexandru Piru (critic şi istoric literar), academician Ion Coteanu (lingvist), prof. dr. Dan Horia Mazilu (istoric literar şi al mentalităţilor), prof. dr. Silviu Angelescu (folclorist), prof. dr. Mihai Zamfir (critic literar), conf. dr. Romaniţa Constantinescu (specialist în teoria literaturii), conf. dr. Oana Chelaru-Murăruş (actualmente Decanul Facultăţii de Litere).

Începând cu anul 2010, Cursurile de vară se desfășoară la Bucureşti, capitala României. Facultatea de Litere va găzdui pentru al cincilea an consecutiv evenimentele celei de-a 54-a ediții, fiind integrate sărbătoririi a 150 de ani de la înfiinţarea Universităţii din Bucureşti. La această ediție, vor participa peste 30 de cursanți interesați de cultura românească, din 14 țări: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Coreea, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Serbia, Ucraina.

Unicitatea acestui demers universitar pentru cunoaşterea limbii române, culturii şi civilizaţiei româneşti constă în calitatea cursurilor practice de limba română, concepute dintr-o perspectivă comunicaţională, în sensul că învăţarea elementelor de lexic şi gramatică va fi permanent subordonată unor scopuri interacţionale, atât în excursii sau conferințe, cât și în ateliere de lucru – de la tradiții la înțelegerea textului oral sau actorie. Cursurile de limba română și conferințele sunt ținute de profesori ai Universităţii din Bucureşti, specialişti în lingvistică şi comunicare, având o bogată experienţă în predarea şi testarea LRS (limbii române ca limbă străină), atât în ţară, cât şi în străinătate, în cadrul lectoratelor României din marile universităţi europene. Programul Cursurilor de vară cuprinde și vizite la Biblioteca Centrală Universitara „Carol I”, Palatul Mogoşoaia, Muzeul Satului, Muzeul Național de Istorie a României, excursii la Sinaia – Castelul Peleş – Braşov, în zona viticolă a Prahovei, precum şi proiecţii de filme româneşti, spectacole de teatru, un concert la Ateneul Român în stagiune estivală. La finalul acestor cursuri, participanţii vor susţine un examen de atestare a cunoştinţelor de limba română.

Renumele internațional dobândit de-a lungul timpului de Cursurilor de vară de limba română, de cultură şi civilizaţie românească este rezultatul firesc al acordurilor  internaţionale ale Universităţii din Bucureşti, respectiv ale Facultăţii de Litere cu universități din întreaga lume, cu o foarte bună tradiție în predarea limbii române ca limba străină, a culturii și civilizației românești într-o dimensiune multiculturală. În acest sens, au devenit tradiționale colaborările cu universități din ţări ca Bulgaria (Universitatea din Sofia), Coreea (Universitatea din Seul), Germania (Universitatea din Regensburg, Universitatea din Hamburg), Grecia (Universitatea din Salonic), Italia (Universitatea din Pisa), Marea Britanie (Universitatea Cambridge, Universitatea Oxford), Serbia (Universitatea din Belgrad, Universitatea din Novi Sad).

Universitatea din București, prin instituţia sa fondatoare, Facultatea de Litere, a fost şi va fi în continuare concepută drept o citadelă a tradiţiei, adică a unei cunoaşteri stabile, bazate pe principii deja demonstrate şi confirmate de practică.

Campania ,,Universitatea din București – 150 de ani” este realizată cu susținerea Băncii Naționale a României, Primăriei Municipiului București, RATB, ARCUB, Centrului de Proiecte Educaționale și Sportive, Novotel, Asociației Oricum, Biblioteca Centrală Universitară ,,Carol I”, Cafeneaua critică.

Proiectul este comunicat în parteneriat cu IMAGE PR și canalele media TVR, Radio România, Digi24, Observator Cultural, Cultura, edumanager.ro, Agerpres și HotNews.ro.

Partener strategic: BCR

Sponsori gold: Emag, Romtelecom, Bitdefender, Depozitul de papetărie.

Sponsori: Bancpost, BRD, Microsoft, Orange, Humantias, Stoica și Asociații, Siveco, Editura Nemira.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508