spot_img

Silvia Marin-Barutcieff conferențiază la București

Joi, 15 mai 2014, de la ora 18.00, în Sala de Lectură a Facultății de Litere din cadrul Universității din București (str. Edgar Quinet, nr. 5-7), va avea loc o dezbatere prilejuită de lansarea volumuluiHristofor: chipurile unui sfânt fără chip. Reprezentările din cultura românească veche și sursele lor”, al cărui autor este lect. univ. dr. Silvia Marin-Barutcieff. Invitați: prof. dr. Cătălina Velculescu, prof. dr. Mihai Moraru, conf. dr. Alexandru Ofrim, lect. dr. Cristina Bogdan, care, de altfel, va modera și masa rotundă, și asist. dr. Cătălin Constantin. ,,Distinsa profesoară şi cercetătoare Silvia Marin Barutcieff, după o îndelungată, minuţioasă şi insistentă documentare în biblioteci, arhive, muzee şi pe teren la monumente din ţară şi străinătate, a finalizat şi editat o minunată carte, despre sfântul fără chip, Hristofor, martirul ecumenic, adorat deopotrivă de creştinii răsăriteni şi apuseni, prezent în spaţiul românesc încă din secolul al XIV-lea. Volumul apărut la Editura Mega din Cluj Napoca, în condiţii grafice deosebite, este o carte de excepţie, de mare complexitate şi erudiţie, o cercetare modernă, novatoare, ce ne înfăţişează nu numai “reprezentările din cultura românească veche şi sursele lor”, dar şi o largă prezentare a fenomenului în ambianţa europeană. Apariţia cărţii Silviei Marin Barutcieff este un veritabil succes ştiinţific al cercetării româneşti.” (Acad. Marius Porumb, istoric de artă)

,, O foarte interesantă apariţie editorială: „Chipurile unui sfânt fără chip. Reprezentările Sfântului Hristofor din cultura românească veche şi sursele lor”. Volumul e semnat de Silvia Marin-Barutcieff. Cele aproape patru sute de pagini ale cărţii reconstituie minuţios,  cu instrumentele istoriei culturale, traseului unui personaj hagiografic complet atipic, martirul Hristofor, mucenicului cu cap de câine, care, în perioada secolelor XIV-XVI, a fost unul dintre cei mai veneraţi sfinţi de pe continentul european. Nu a existat, până în acest moment, o cercetare sistematică a temei şi a formelor literare şi artistice pe care subiectul le-a îmbrăcat în cultura românească, deşi medievaliştii occidentali i-au dedicat numeroase studii.”

Revista Cultura, serie nouă, anul IX, nr. 9 (460), 13 martie 2014

Silvia Marin-Barutcieff este lector doctor la Departamentul de Științe ale Comunicării, Facultatea de Litere a Universităţii din București. A susţinut cu distincţia Magna cum laudae teza de doctorat cu titlul Hagiografia între text şi imagine(2007); este co-editor împreună cu Andi Mihalache al volumului De la fictiv la real, Imaginea, imaginarul, imagologia, Universitatea A. I. Cuza din Iaşi, 2010 și co-organizator al celei de-a XIV-a Conferinţe Europene a Dansurilor Macabre şi a Artei macabre în general, Sibiu, 2010 (co-editor al volumului conferinţei, alături de Cristina Bogdan). Are o experienţă de peste un deceniu de cercetare dedicată iconografiei româneşti şi europene, precum şi relației dintre text şi imagine (peste 30 de studii publicate în volume academice şi reviste ştiinţifice). Domenii de interes: transfer cultural prin iconografie, alteritatea religioasă, alteritatea etnică, hagiografie, naţionalism în artele vizuale.
Parteneri: Biblioteca Centrală Universitară.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508