spot_img

Deschiderea oficială a Bookfest 2014

Miercuri, 28 mai 2014, la Romexpo, de la ora 12.00, are loc deschiderea oficială a celei de-a IX-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest. Evenimentul se va bucura de participarea organizatorilor, finanţatorilor şi a invitaţilor speciali: Grigore Arsene (președinte AER-Asociaţia Editorilor din România, co-președintele Federaţiei Editorilor din România), Kelemen Hunor (ministrul Culturii), Bogdan Zdrojewski (ministrul polonez al Culturii și Patrimoniului Național), E.S. Marek Szczygieł (ambasador al Poloniei în România), Leszek Biały (director adjunct al Institutului Polonez din București), Mihail Penescu (președinte UER, co-președinte FER), Alteța Sa Regală Principele Nicolae al României.Vor mai fi prezenți, printre alții, ambasadorul Elveției la București, E.S. Jean-Hubert Lebet, președintele Institutului Cultural Român Lilian Zamfiroiu și Sorin Vornic, președintele Consiliului de Administrație al Romexpo. Bookfest 2014 va fi deschis publicului şi celor din industria editorială până duminică,  1 iunie 2014, accesul fiind gratuit. Peste 1.000.000 de volume, 200 de edituri și 300 de evenimente vor fi la Bookfest 2014. Invitatul de onoare al celei de-a IX-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest va fi Polonia. Sub sloganul „Quo vadis Polonia? Spre următorul Nobel”, Institutul Polonez pregăteşte o serie de evenimente menite să promoveze literatura polonă şi să sporească interesul publicului român pentru autorii contemporani, dar și clasici polonezi. AgenţiadeCarte.ro este partenerul media al Bookfest 2014.

La ora 12.30, în standul invitatului de onoare, Polonia va prezenta strategiile prin care este promovată lectura în rândul copiilor și tinerilor în conferința „Supporting Readership in Poland”, iar de la ora 15.oo se vor prezenta activităţile şi programele Institutului Cărţii pentru editorii şi traducătorii din străinătate.

Apoi, de la ora 16.00 se va lansa Portret din memorie. Antologie (Editura Lider), volum al laureatei la Premiul Nobel pentru Literatură în 1996, Wisława Szymborska.

Iar de la ora 17.00 autorul polonez Janusz Leon Wiśniewski va fi prezent la lansarea romanului său Singurătate pe net (BCC Publishing), tradus deja în numeroase limbi şi ecranizat în Polonia.

Printre evenimentele primei zilei se numără și lansarea volumului Atlasul electoral al României: 1990-2009/ Atlas électoral de la Roumanie: 1990-2009/ Electoral Atlas of Romania: 1990-2009, alcătuit de Corneliu Iaţu (coord.), Ionel Boamfă, Ciprian Alupului, Sebastian Năstuţă, Silviu Petru Grecu, Romeo Asiminei, Raluca Ioana Horea-Şerban, Voicu Bodocan, Aurelian Giugăl, Cătălin Timofciuc. Volumul a primit premiul pentru Cea mai bună carte a anului – Carte de Știință la Gala Bun de Tipar 2014 și este apărut la Editura Universității „Al. I Cuza” din Iași. La eveniment vor vorbi Gheorghe Teodorescu, Vasile Dâncu, Emil Hurezeanu, Luca Niculescu, Cristian Pîrvulescu. Lansarea va avea loc la Scena Arena (Pav. C1), la ora 14.00

De la ora 14.30, în standul Institutului Polonez din București (Pav. C4) va avea loc o intervenţie pe tema „Traducerea şi interpretarea filosofilor. Întrebări metodologice”, urmată de o discuţie cu Vlad Alexandrescu pe tema lansării primului volum al Corespondenţei lui Descartes în limba română, coordonat de Vlad Alexandrescu la Editura Polirom. Alături de acesta va vorbi și Paolo Quintili.

Apoi, de la ora 15.00, în standul editurii Polirom, cu ocazia Centernarului Maria Banuș, se vor lansa volumele Însemnările mele. Vor participa Nora Iuga, Ovidiu Şimonca, George Neagoe și Tudor Banuş. Evenimentul va fi moderat de Daniel Cristea-Enache.

De la ora 16.00 în standul Editurii Vinea (Pav. C4) va avea loc un moment Tudor Banuş – Șerban Foarţă: lansarea volumelor ABECEDAUR (ediţie bibliofilă), de Şerban Foarţă și Tudor Banuş și Ofranda muzicală/ Ofrande musicale, de Şerban Foarţă (ediție bilingvă; traducere în franceză de Benoît-Joseph Courvoisier).

Tot începând cu 16.00, la Scena Arena (Pav. C1) Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni va lansa cartea Basm românesc, scrisă de copiii români din țară și din afara granițelor actuale ale României, etapă a proiectului cu același titlu.

Iar de la ora 17.00, Editura Herald invită părinții în standul propriu (Pav. C2) pentru lansarea volumului Copii grozavi, de Stanley Greenspan. Invitaţi: Otilia Mantelers (trainer de playfull parenting), Gabriela Deniz (psiholog).

În cadrul Bookfest Junior, de la ora 14.00, în standul Editurii Humanitas se vor prezenta noutăţile editoriale pentru copii şi adolescenţi ale editurii. Iar de la ora 16.00, în standul Editurii Vellant va avea loc „Atelierul de continuat poveşti”, având ca protagoniste cărţile de poveşti Vellant.

Iar la Clubul Șoriceilor de Bibliotecă (Pav. C1, balcon) activitățile vor începe dis de dimineață, chiar de la ora 10.00, copiii având ocazia să participe la ateliere de lectură, spectacole de teatru pentru păpuși, ateliere și concursuri de integrame, karaoke și pantomimă în limba engleză, ateliere de creativitate și scriere creativă și multe altele.

Pe toată perioada salonului, vizitatorii vor avea acces gratuit la cinematograful de artă Bookfest, în cadrul căria vor rula filme premiate la festivaluri internaționale oferite de Institutul Maghiar din București, Ambasada Norvegiei, Institutul Francez din București și Institutul Polonez. În prima zi a salonului Printre cele mai importante pelicule sunt filmele documentare despre doi dintre cei patru laureaţi polonezi ai premiului Nobel pentru literatură, Czesław Miłosz (1980) şi Wisława Szymborska (1996), care vor putea fi vizionate în prima zi a salonului la orele 13.00, prespectiv 16.30. Iar de la ora 18.00 va rula filmul Nu sunt prietenul tău (Nem vagyok a barátod, dramă, Ungaria, 2009, regia: György Pálfi)

Nume mari ale culturii române își dau întâlnire și în acest an cu publicul. Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Horia-Roman Patapievici, Norman Manea, Neagu Djuvara, Lucian Boia, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Vladimir Tismăneanu, Oana Pellea, George Banu, Aurora Liiceanu, Ioana Pârvulescu, Florin Iaru, Mircea Daneliuc, Emil Brumaru, Ion Bogdan Lefter, Livius Ciocârlie, Ileana Mălăncioiu, Bedros Horasangian, Marta Petreu, Marius Chivu, Daniela Zeca Buzura, Daniel Cristea Enache, Gabriel Chifu, Andrei Cornea sunt doar câteva dintre personalitățile prezente la această ediție.

Printre volumele ce își fac debutul la Bookfest se numără două noi volume semnate de Lucian Boia: Primul Război Mondial și Dosarele secrete ale agentului Anton: Petru Comarnescu în arhivele Securităţii (volum editat de autor). Tot pentru pasionații de istorie Neagu Djuvara lansează o ediție ilustrată din Civilizaţii şi tipare istorice, iar Vladimir Tismăneanu va fi prezent cu o reeditare a volumului său de referință Stalinism pentru eternitate: O istorie politică a comunismului românesc (apărute la Editura Humanitas). De asemenea la editura Rao va fi lansat volumul de analiză 7 teme fundamentale pentru România, cu un cuvânt înainte de George Cristian Maior.

Mircea Cărtărescu va lansa o ediție de colecție Orbitor, iar Radu Paraschivescu va bucura publicul citiror cu o nouă colecție de perle – Muşte pe parbrizul vieţii (Editura Humanitas). Pasionații de teatru pot răsfoi noul volum al lui George Banu, Monologurile neîmplinirii, (Editura Polirom), dar și prima colecție de scrieri ale marelui teoretician polonez al artelor spectacolului, Jerzy Grotowski, care va apărea la editura Nemira, cu un cuvânt înainte de George Banu.

Tot la editura Nemira va apărea și antologia Emil Brumaru. 111 cele mai frumoase poezii. Criticul literar Alex. Ștefănescu va lansa la Editura AllTexte care n-au folosit la nimic, iar Ioan Bogdan Lefter își va prezenta volumul Alți postmoderni (Editura Paralela 45). Acestea sunt doar câteva dintre cele câteva mii de noi volume ce se vor lansa la Bookfest 2014.

Vizitatorii vor putea lua parte la peste 300 de evenimente, ce variază de la lansări, dezbateri și colocvii până la proiecții cinematografice și evenimente interactive. Un loc special în programul Bookfest îl vor ocupa copiii, nu numai pe 1 iunie, ci pe toată perioada evenimentului, aceștia având un spațiu special amenajat unde vor putea participa la ateliere, lecturi și evenimente special gândite pentru ei. De asemenea Editurile Humanitas Multimedia, Humanitas, Humanitas Fiction, Arthur, Corint Junior, Curtea Veche, Rao, Vellant și Curtea Veche Publishing au pregătit prima ediție Bookfest Junior, adică patru zile de lansări de carte pentru copii şi adolescenţi, întâlniri cu autori, ateliere de desenat şi de teatru.

Invitatul de onoare al celei de-a IX-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest va fi Polonia. Sub sloganul „Quo vadis Polonia? Spre următorul Nobel”, Institutul Polonez pregăteşte o serie de evenimente menite să promoveze literatura polonă şi să sporească interesul publicului român pentru autorii contemporani, dar și clasici polonezi.

Printre invitaţii la Bookfest 2014 se numără Danuta Wałęsa, soţia liderului legendar al Solidarităţii și fost președinte al Poloniei Lech Wałęsa, autoarea volumului autobiografic Visuri şi taine.

Polonia își va prezenta cele mai bune producții culturale pornind de la reportajul literar, care este o veritabilă specialitate poloneză, și până la activism social. Astfel, vizitatorii se vor putea întâlni cu nume precum Małgorzata Rejmer, autoarea reportajului București. Praf și sângePaweł Huelle, unul dintre cei mai importanți prozatori contemporani din Polonia, căruia îi va fi publicat al doilea volum în limba română, culegerea de povestiri Eram singur şi fericitJanusz Leon Wiśniewski, al cărui roman Singurătate pe net, tradus deja în numeroase limbi şi ecranizat în Polonia, a fost recent publicat în România. Dorota Masłowska, autoarea romanului post-modernist Albă ca Zăpada și roșu bolșevic, a cărui  apariție a transformat literatura polonă, stârnind un scandal de proporții și devenind un bestseller, va promova ediția română a acestei cărți. De asemenea, va participa la spectacolul-lectură cu piesa sa Între noi e totu’ bine și va concerta împreună cu formația sa de electro-punk în clubul bucureștean „Eden”. Poezia poloneză va fi reprezentată de către Ryszard Krynicki și Wojciech Bonowicz, cel din urmă fiind invitat și pentru a prezenta opera poetică a lui Tadeusz Różewicz. Irena Koźmińska, activistă socială și inițiatoarea campaniei „Întreaga Polonie le citește copiilor” care a avut un mare succes în promovarea lecturii în Polonia, va prezenta acest proiect, derulat de Fundația ABCXXIȚ. IarAleksandra Małecka, din cadrul Korporacja Ha!art va prezenta „liberatura – literatura viitorului” și, împreună cu publicul cititor va încerca să prevadă viitorul literaturii în lumea internetului, tehnicilor multimedia și a crizei permanente de timp pentru citit.

De asemenea, pe parcursul Bookfest vor avea loc proiecţii de filme documentare despre câțiva dintre laureaţii polonezi ai premiului Nobel pentru literatură. Cei patru laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură sunt: Henryk Sienkiewicz (1905), Władysław Reymont (1924), Czesław Miłosz (1980) şi Wisława Szymborska (1996).

Institutul Polonez pregătește în preajma Bookfestului și o serie de evenimente conexe, precum proiecția unei serii de filme – ecranizări ale unor romane poloneze („Literatura în cinema”, în colaborare cu Club Control), o serie de spectacole-lectură („Literatura pe scenă”, în colaborare cu UNATC) și un joc urban („Literatura pe stradă”). Tot în perioada Bookfest, Grădina Verona va găzdui o expoziție de ilustrații pentru copii, intitulată „Faună, floră și pirați” („Literatura în ilustrație”, în colaborare cu Librăria Cărturești).

Nu în ultimul rând, pe toată perioada salonului, vizitatorii vor avea acces gratuit la cinematograful de artă Bookfest, în cadrul căria vor rula filme premiate la festivaluri internaționale oferite de Institutul Maghiar din București, Ambasada Norvegiei, Institutul Francez din București și Institutul Polonez.

Accesul la Bookfest cât și la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit.

Programul de vizitare va fi următorul:

– miercuri, 28 mai: 10:00-20:00;

– joi, 29 mai: 10:00-20:00;

– vineri, 30 mai: 10:00-21:00;

– sâmbătă, 31 mai: 10:00-21:00;

– duminică, 1 iunie: 10:00-20:00.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2014 este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România şi cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.

Bookfest este este un proiect co-finanțat de Ministerul Culturii și realizat cu sprijinul Bursei de Valori București, Kredyt Inkaso și XTB.

Parteneri: Primăria Sectorului 1, Primăria Sectorului 2, Institutul Maghiar, Ambasada Norvegiei, Institutul Francez.

Sponsori: Go&Fun, Cumpăna, Redd’s.

Parteneri media: TVR, Europa FM, Adevărul, Dilema Veche, HotNews.ro, Observator Cultural, AgențiadeCarte.ro, catchy.ro, 121.ro, bookblog.ro, roportal.ro, bucuresteni.ro, CalendarEvenimente.ro, gratuitor.ro.

Bookfest este cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă. La ediția precedentă, circa 95.000 de vizitatori au trecut pe la Salonul Internaţional de Carte Bookfest (29 mai – 2 iunie 2013), luând parte la peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, evenimente pentru copii, proiecţii cinematografice şi evenimente interactive). Invitat de onoare a fost literatura germană, prin participarea Austriei, Elveţiei şi Germaniei în proiectul Trei ţări, aceeaşi limbă. La această ediţie au fost prezente nume cu răsunet internaţional, precum Cătălin-Dorian Florescu, Katharina Hacker, Michael Stavarič, Joseph Winkler, Jan Koneffke, Christian Haller, Saša Stanišić, Julya Rabinowich şi Jolanda Pinel.

PROGRAMUL EVENIMENTELOR LA BOOKFEST 2014

INVITAT DE ONOARE: POLONIA

Manifestări organizate de Institutul Polonez din Bucureşti

MIERCURI, 28 MAI

12.00 Deschiderea oficială a Salonului Internațional de Carte Bookfest, ediția a IX-a.

Vorbitori: Grigore Arsene (preşedinte AER, co-preşedinte FER), Kelemen Hunor (ministrul Culturii), Bogdan Zdrojewski (ministrul polonez al Culturii şi Patrimoniului Naţional), E.S. Marek Szczygieł (ambasador al Poloniei în România), Leszek Biały (director adjunct al Institutului Polonez din Bucureşti), Mihail Penescu (preşedinte UER, co-preşedinte FER), Alteța Sa Regală Principele Nicolae al României.

(INTRAREA ÎN PAV. C1./ STANDUL INVITATULUI DE ONOARE/ SCENA AGORA, PAV. C4)

12.30-15.00 Conferinţa „Supporting Readership in Poland” – în limba engleză.

Participă: Bogdan Zdrojewski (ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional din Polonia); Anna Duńczyk-Szulc (director adjunct, Departamentul Mecenatul Statului, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional al Republicii Polone; „National Readership Development Programme in Poland 2014-2020”); Grzegorz Gauden (directorul Institutului Cărţii din Polonia; „National Readership Development Programme and Promotion of the Polish Literature worldwide”); Irena Koźmińska (fondatoarea şi preşedinta Fundaţiei „ABCXXI – All of Poland Reads to Kids”: „Education through Reading”)

Moderator: Carmen Mușat.

(SCENA AGORA, PAV. C4)

15.00-16.00 Prezentarea activităţii şi a programelor Institutului Cărţii pentru editorii şi traducătorii din străinătate – în limba engleză.

Participă: Grzegorz Gauden (directorul Institutului Cărţii din Polonia)

Introducere: Leszek Biały (director adjunct al Institutului Polonez din Bucureşti)

(SCENA AGORA, PAV. C4)

16.00 Lansare de carte: Portret din memorie. Antologie, de Wisława Szymborska (Editura Lider).

Prezintă: Gabriela Tătărău, Ciprian Măceșaru, Constantin Geambaşu.

Lectura versurilor: Valentina Zaharia.

(STANDUL INVITATULUI DE ONOARE, PAV. C4)

17.00 Lansare de carte: Singurătate pe net, de Janusz Leon Wiśniewski (BCC Publishing)

Prezintă: Janusz Leon Wiśniewski, Gabriela Rostaş, Ciprian Măceșaru.

Moderator: Ovidiu Șimonca.

(STANDUL INVITATULUI DE ONOARE, PAV. C4)

JOI, 29 MAI

12.00 Filologia polonă în cele mai recente publicații ale Editurii Universității din Bucureşti.

Prezintă: prof. Alexandru Calmâcu, prof. Antoaneta Olteanu, prof. Constantin Geambaşu, Joanna Twaróg.

(STANDUL INVITATULUI DE ONOARE, PAV. C4)

15.30 Lansare de carte: Scrieri din anii 1965-1969. Selecție, de Jerzy Grotowski (Editura Nemira.

Invitați: George Banu, Dana Ionescu, Vasile Moga.

(SCENA AGORA, PAV. C4)

17.30 Lansarea volumului Visuri și secrete, de Danuta Wałęsa. Emil Hurezeanu în dialog cu Danuta Wałęsa și Piotr Adamowicz.

Participă: Danuta Wałęsa, Piotr Adamowicz, Leszek Biały, Ștefania Nalbant.

Moderator: Emil Hurezeanu.

(SCENA AGORA, PAV. C4)

19.00 „Polish Literature in the Digital Age” – prelegere susţinută de Aleksandra Małecka – în limba engleză.

Introducere: Oana Prisăcariu.

(SCENA AGORA, PAV. C4)

VINERI, 30 MAI

16.00 „Proza contemporană poloneză în căutarea personajului” – prelegere susţinută de Wojciech Bonowicz.

Introducere: Constantin Geambașu

(SCENA AGORA, PAV. C4)

17.00 Lansare de carte: Poem deschis. Antologie 1947-2013, de Tadeusz Różewicz (Editura Humanitas).

Vor vorbi: Denisa Comănescu, Wojciech Bonowicz, Leszek Biały, Constantin Geambaşu.

Lectura versurilor: Lari Giorgescu.

(STANDUL INVITATULUI DE ONOARE, PAV. C4)

18.00 Lansarea volumelor Este Dumnezeu fericit? şi Prezenţa mitului, de Leszek Kołakowski (Curtea Veche Publishing).

Prezintă: Vladimir Tismăneanu, Horia-Roman Patapievici, Ioan Stanomir, Constantin Geambaşu.

(SCENA AGORA, PAV. C4)

SÂMBĂTĂ, 31 MAI

11.00 Lansare de carte: Ecouri şi alte poeme, de Wojciech Bonowicz.

Vor vorbi: Cosmin Perța, Wojciech Bonowicz, Ciprian Măceșaru.

Lectura versurilor: Silvian Vâlcu.

(STANDUL INVITATULUI DE ONOARE, PAV. C4)

12.00 Întâlnire cu Dorota Masłowska, prezentarea cărţii Albă ca Zăpada şi roşu bolşevic (Editura Trei) şi a dramaturgiei autoarei.

Vor vorbi: Virginia Costeschi, Constantin Geambașu, Ovidiu Șimonca.

Moderator: Cristian Neagoe.

(STANDUL INVITATULUI DE ONOARE, PAV. C4)

14.00 Lansare de carte: Istoria Poloniei, de Norman Davies (Editura Polirom).

Prezintă: E.S. Marek Szczygieł (Ambasadorul Republicii Polone în România), Mihai Răzvan Ungureanu, Adrian Şerban.

Moderator: Codruț Constantinescu.

(STANDUL INVITATULUI DE ONOARE, PAV. C4)

15.00 Lansare de carte: Eram singur şi fericit, de Paweł Huelle (Editura Polirom).

Prezintă: Paweł Huelle, Bogdan-Alexandru Stănescu, T. O. Bobe.

Moderator: Ovidiu Șimonca.

(STANDUL INVITATULUI DE ONOARE, PAV. C4)

16.00 Întâlnire cu poetul și editorul Ryszard Krynicki, criticul și istoricul literar Aleksander Fiut și traducătorul Constantin Geambașu; prezentarea volumelor Poeme alese, de Ryszard Krynicki și Czesław Miłosz – un Gulliver al secolului al XX-lea, de Aleksander Fiut.

Lectura versurilor: Silvian Vâlcu.

(STANDUL INVITATULUI DE ONOARE, PAV. C4)

17.00 Lansare de carte: Solaris, de Stanisław Lem (Editura Art).

Prezintă: Cristian Tudor Popescu, Constantin Geambașu.

(STANDUL INVITATULUI DE ONOARE, PAV. C4)

18.30 Lansare de carte: Secolul meu. Confesiunile unui intelectual european. Convorbiri cu Czesław Miłosz, de Aleksander Wat (Editura Humanitas).

Prezintă: Vladimir Tismăneanu, Horia-Roman Patapievici, Leszek Biały, Constantin Geambaşu.

(STANDUL EDITURII HUMANITAS, PAV. C2)

DUMINICĂ, 1 IUNIE

11.00 Spectacol pentru copii: Regele Mateiaş Întâiul, de Janusz Korczak, pregătit de elevii claselor a VI-a și a VII-a de la Şcoala Americană Internaţională din Bucureşti, coordonatoare: Ioana Nanu

(CLUBUL ȘORICEILOR DE BIBLIOTECĂ, PAV. C1, BALCON)

12.00 Lansare de carte: Regele Mateiaş Întâiul și Regele Mateiaș pe insula pustie, de Janusz Korczak (BCC Publishing)

Vor vorbi: Daniela Gheorghe, Mihaela Michailov.

(STANDUL INVITATULUI DE ONOARE, PAV. C4)

15:00 Lansarea volumelor: Gottland, de Mariusz Szczygieł (Editura Art) și Bucureşti. Praf și sânge, de Małgorzata Rejmer (Editura Polirom).

Invitați: E.S. Jiří Šitler (Ambasadorul Republicii Cehe în România), E.S. Marek Szczygieł, (Ambasadorul Republicii Polone în România), Małgorzata Rejmer, Laura Albulescu, Adina Popescu, Adrian Șerban, Bogdan Ghiu.

Moderator: Matei Martin.

(SCENA AGORA, PAV. C4)

16.30 Lansare de carte: Jurnal (vol. 2, 1957-1966), de Witold Gombrowicz (Editura Rao)

Prezintă: Simona Popescu, Ovidiu Enculescu.

(STANDUL INVITATULUI DE ONOARE, PAV. C4)

17.00 Lansare de carte: Djermania, de Andrzej Stasiuk (Editura Rao)

Prezintă: Ion Bogdan Lefter, Ovidiu Enculescu.

(STANDUL INVITATULUI DE ONOARE, PAV. C4)

EVENIMENTE CONEXE ALE INVITATULUI DE ONOARE

24-26 mai: Literatura în cinema – proiecții ale ecranizărilor unor opere din literatura polonă.

Club Control, str. Constantin Mille nr. 4, București, intrare liberă

Cinci filme inspirate din opere literare importante pentru literatura polonă, și chiar universală. Creațiile scriitorilor polonezi Włodzimierz Odojewski, Stanisław Lem, Jerzy Stawiński, Dorota Masłowska și Janusz L. Wiśniewski vor putea fi văzute din perspectiva unor regizori de marcă, precum Steven Soderbergh sau chiar Andrzej Wajda.

  • 24 mai, ora 15.30 – Veneția (regia Jan Jakub Kolski, după Włodzimierz Odojewski).
  • 24 mai, ora 18.00 – Solaris (regia Steven Soderbergh, după Stanisław Lem).
  • 25 mai, ora 15.30 – Canalul (regia Andrzej Wajda, după Jerzy Stefan Stawiński).
  • 25 mai, ora 17.30 – Albă ca Zăpada și roșu bolșevic (regia Xawery Żuławski, după Dorota Masłowska).
  • 26mai  ora 18.30 – Singurătate pe net (regia Witold Adamek, după Janusz Leon Wiśniewski, cu participarea autorului cărții).

28 și 30 mai: Literatura pe scenă – spectacole-lectură ale unor piese contemporane poloneze

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, sala Platou de Regie, str. Matei Voievod nr. 75-77, București, intrare liberă

  • 28 mai, ora 19.00 – Michał Walczak, AMAZONIA – fragmente: spectacol-lectură în regia lui Radu Dragomirescu, în interpretarea studenților Facultății de Teatru a UNATC, în cadrul Nopții Literaturii Europene. Doi tineri actori. El a ales libertatea – fumează iarbă, iar noaptea joacă jocuri video. Ea a ales un credit la bancă, o bucătărie și joacă într-un serial. Amazonia le va întoarce viața cu susul în jos. Oare se vor descurca? Va trece dragostea lor testul junglei?
  • 30 mai, ora 19.00 – Dorota Masłowska, ÎNTRE NOI E TOTUL BINE: spectacol-lectură în regia Elenei Morar, în interpretarea studenților Facultății de Teatru a UNATC, cu participarea autoarei. „Între noi e totul bine” este una dintre cele mai importante piese de teatru polonez scrisă în ultimii ani. Într-o formă grotescă, ea abordează fobiile ascunse ale est-europenilor: nesiguranța de viitor și teama de trecut.

PROGRAMUL GENERAL AL EVENIMENTELOR

MIERCURI, 28 MAI

10.30-11.30 ASOCIAȚIA CULTURALĂ ADSUM – EDITURA ZIP

Editorii la dispoziția Scriitorilor: întâlnire între Editorii ZIP și scriitori care doresc să fie publicați.

(STAND PROPRIU, PAV. C4)

11.00 INSTITUTUL FRANCEZ DIN BUCUREȘTI

Atelier de traduceri cu Bogdan Ghiu

(STAND PROPRIU, PAV. C4)

12.00 Deschiderea oficială a Salonului Internațional de Carte Bookfest, ediția a IX-a.

Vorbitori: Grigore Arsene (preşedinte AER, co-preşedinte FER), Kelemen Hunor (ministrul Culturii), Bogdan Zdrojewski (ministrul polonez al Culturii şi Patrimoniului Naţional), E.S. Marek Szczygieł (ambasador al Poloniei în România), Leszek Biały (director adjunct al Institutului Polonez din Bucureşti), Mihail Penescu (preşedinte UER, co-preşedinte FER), Alteța Sa Regală Principele Nicolae al României.

(INTRAREA ÎN PAV. C1./ STANDUL INVITATULUI DE ONOARE/ SCENA AGORA, PAV. C4)

12.00-13.00 EDITURA UNIVERSITĂȚII „AL. I CUZA” DIN IAȘI

Lansări de carte: Monumenta Linguae Dacoromanorum. Biblia 1688. Pars XX: Sapientia, Ecclesiasticus, Susanna, De Belo sive Dracone Babylonico; Monumenta Linguae Dacoromanorum. Biblia 1688. PARS XIV: Ieremia. Lamentationes Ieremiae; Monumenta Linguae Dacoromanorum. Biblia de la 1688, Pars VIII: Regum III, Regum IV. Volume coordonate de Eugen Munteanu.

Invitaţi: Gheorghe Chivu (Universitatea din Bucureşti, m.c. al Academiei Române), prof. dr. Zamfira Mihail (Institutul de Studii Sud Est Europene), prof. dr. Mihai Moraru (Universitatea din Bucureşti).

Tombolă: Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi va premia cele mai bune două intervenţii cu câte un exemplar din volumul lansat.

(SCENA ARENA, PAV. C1)

13.00-13.30 ASOCIAȚIA CULTURALĂ ADSUM – EDITURA ZIP

Lansare de carte: Viața ca un joc.

Invitați: Florin Iordache, Florentin Streche, Alex Groza.

Moderator: Ion Gabriel Pușcă.

(STAND PROPRIU, PAV. C4)

13.00-14.00 CORPUL EXPERȚILOR CONTABILI ȘI CONTABILILOR AUTORIZAȚI DIN ROMÂNIA

Masă rotundă cu tema „Implementarea IAS-IFRS la nivel național. Convergența cu noua directivă contabilă europeană”.

Moderator: lect. univ. dr. Florentin Caloian (director filiala București).

(CAFENEAUA LITERARĂ JULIUS MEINL, PAV. C4)

13.00-14.00 EDITURA UNIVERSITĂȚII „AL. I CUZA” DIN IAȘI

Lansări de carte: Liberalii. Structuri şi sociabilităţi politice liberale în România interbelică; Construind opoziţia. Istoria politică a Partidului Naţional Liberal între anii 1927 şi 1933; Liberalismul românesc şi valenţele sale europene; Liberalismul românesc. Tendinţe, structuri, personalităţi. Autori: Ovidiu Buruiană, Liviu Brătescu.

Invitaţi: Adrian Cioroianu, Mihai Răzvan Ungureanu,  Daniel Barbu, Laurențiu Vlad, Liviu Brătescu.

Tombolă: Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi va premia cele mai bune două intervenţii cu câte un exemplar din volumele lansate.

(SCENA ARENA, PAV. C1)

13.30-14.00 EDITURA POLIROM

Lansare de carte: Ipostaze ale ideologiei în teoria politică, de Daniel Şandru.

Invitați: Dan Pavel, Doru Tompea, Sorin Bocancea.

Moderator: Adrian Şerban.

(STAND PROPRIU, PAV. C2)

14.00-14.30 ANTET XX PRESS

Lansare de carte: Carte de călătorie – Polonia, de Adina Baranovschi.

Invitați: Adina Baranovschi.

Moderator: Mihai Fătu.

(CAFENEAUA LITERARĂ JULIUS MEINL, PAV. C4)

14.00-15.00 EDITURA UNIVERSITĂȚII „AL. I CUZA” DIN IAȘI

Lansare de carte: Atlasul electoral al României: 1990-2009/ Atlas électoral de la Roumanie: 1990-2009/ Electoral Atlas of Romania: 1990-2009. Autori: Corneliu Iaţu (coord.), Ionel Boamfă, Ciprian Alupului, Sebastian Năstuţă, Silviu Petru Grecu, Romeo Asiminei, Raluca Ioana Horea-Şerban, Voicu Bodocan, Aurelian Giugăl, Cătălin Timofciuc.

Invitați: Gheorghe Teodorescu, Vasile Dancu, Emil Hurezeanu, Luca Niculescu, Cristian Pîrvulescu.

(SCENA ARENA, PAV. C1)

14.30-15.00 EDITURA POLIROM

Intervenţie pe tema „Traducerea şi interpretarea filosofilor. Întrebări metodologice”, urmată de o discuţie cu Vlad Alexandrescu pe tema lansării primului volum al Corespondenţei lui Descartes în limba română, coordonat de Vlad Alexandrescu.

Invitați: Paolo Quintili, Vlad Alexandrescu.

(STANDUL INSTITUTULUI FRANCEZ, PAV. C4)

14.30-15.00 EDITURA POLIROM

Lansare de carte: Introducere în Islam, de Nadia Anghelescu

Invitați: Simona Sora, Yusuf Nevzat, Răzvan Voncu.

Moderator: Adrian Şerban.

(STAND PROPRIU, PAV. C2)

15.00-15.30 EDITURA POLIROM

Lansare de carte – Centenar Maria Banuş: Însemnările mele (două volume).

Invitați: Nora Iuga, Ovidiu Şimonca, George Neagoe, Tudor Banuş.

Moderator: Daniel Cristea-Enache.

15.00-16.00 ASOCIAȚIA CULTURALĂ ADSUM – EDITURA ZIP

Editorii la dispoziția Scriitorilor: întâlnire între Editorii ZIP și scriitori care doresc să fie publicați.

(STAND PROPRIU, PAV. C4)

15.00-16.00 UNIUNEA EDITORILOR DIN ROMÂNIA – CENTRUL NAȚIONAL „PROEDIT”

Lansarea publicațiilor digitale Proedit; lansarea newsletterului și a revistei online Proedit; lansarea manualelor/ ghidurilor profesionale

Invitați: Mihail Penescu (co-președinte FER/ președinte UER), Grigore Arsene (co-președinte FER/ președinte AER), Claudiu Istrate (manager Centrul Național Proedit), Mihai Mitrică (director executiv AER0

Moderator: Iolanda Chioaru (organizator formare Centrul Național Proedit)

(SCENA ARENA, PAV. C1)

16.00 EDITURA VINEA

Moment Tudor Banuş – Șerban Foarţă: ABECEDAUR (ediţie bibliofilă), de Şerban Foarţă și Tudor Banuş; Ofranda muzicală/ Ofrande musicale, de Şerban Foarţă (ediție bilingvă; traducere în franceză de Benoît-Joseph Courvoisier).

(SCENA AGORA, PAV. C4)

16.00-16.30 EDITURA POLIROM

Lansare de carte: Viaţa din viaţa mea, de Mircea Bârsilă.

Invitați: Marian Drăghici, Nicolae Oprea.

Moderator: Daniel Cristea-Enache.

(STAND PROPRIU, PAV. C2)

16.00-18.00 INSTITUTUL EUDOXIU HURMUZACHI

Lansarea cărții Basm românesc, scrisă de copiii români din țară și din afara granițelor actuale ale României, etapă a proiectului cu același titlu derulat de către Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni.

(SCENA ARENA, PAV. C1)

17.00 EDITURA HERALD

PARENTAJ: lansarea cărţii Copii grozavi, de Stanley Greenspan.

Invitaţi: Otilia Mantelers (trainer de playfull parenting), Gabriela Deniz (psiholog).

(STAND PROPRIU, PAV. C2)

18.30 EDITURA HERALD

ŞAMANISM: lansare de carte Calea șamanului, de Michael Harner.

Invitaţi: Roberta Neamțu (preşedinte Fundaţia „Floarea Vieții”), Mihaela Gheorghe (storyteller).

(STAND PROPRIU, PAV. C2)

18.30-19.00 EDITURA INTEGRAL

Lansarea volumului de poezie Ghilotina cu miros de scorțișoară, de Sorin Lucaci.

Invitați: Costel Postolache (directorul editurii Integral), Ciprian Burcovschi (manager cultural), Mihail Gălăţanu (scriitor), Horia Gârbea (scriitor), Mugur Grosu (scriitor), Marius Ghilezan (jurnalist).

(CAFENEAUA LITERARĂ JULIUS MEINL, PAV. C4)

PROGRAM EVENIMENTE PENTRU COPII

CLUBUL ȘORICEILOR DE BIBLIOTECĂ

PAVILION C1, BALCON

MIERCURI, 28 MAI

10.00- 11.00 BIBLIOTECA PENTRU COPII “ION CREANGĂ“

Spectacolul Teatrului de Păpuşi Morcoveaţă “Muzical cu marionete”. Coordonator Florenţa Ivan.

12.00 -14.00 BIBLIOTECA PENTRU COPII “ION CREANGĂ“

Atelier de lectură pentru pitici “Puck îţi zice”

12.00-14.00 COMPANIA “NEATZER“

Atelier şi concurs de integrame (dezlegări şi creaţie)

12:30-13:00 HELEN DORON ENGLISH

„English karaoke, Kangi Club” – karaoke cu cântece pentru copii în limba engleză.

13:00-14:00 HELEN DORON ENGLISH

„English Storytelling” – prezentare interactivă, împreuna cu copiii, a unei povești în limba engleză, de către profesori special pregătiți pentru predarea limbii engleze prin metode nonformale.

14.00-15.00 BIBLIOTECA PENTRU COPII „ION CREANGĂ”

Atelier de creativitate. Copacul prieteniei.

16.00-18.00 BIBLIOTECA PENTRU COPII „ION CREANGĂ”

Atelier de scriere creativă.

17:30-18:00 HELEN DORON ENGLISH

„British Pantomime” – învățarea de mișcări de tip pantomimă și apoi interpretarea unui cântecel în limba engleză folosind mișcările învațate.

18:00-19:00 HELEN DORON ENGLISH

„English Storytelling” – prezentare interactivă, împreuna cu copiii, a unei povești în limba engleză, de către profesori special pregătiți pentru predarea limbii engleze prin metode nonformale.

PROGRAM PROIECȚII CINEMATOGRAFUL DE ARTĂ BOOKFEST

PAVILIONUL C1, BALCON

MIERCURI, 28 MAI

13.00 The Age of Czesław Miłosz (Česlovo Milošo amžius, Lituania, 2012, regia: Juozas Javaitis)

3h4min, subtitrat în limba engleză

16.30 Life is bearable. At Times… A Contrary Portrait of Wisława Szymborska (Chwilami życie bywa znośne… Przewrotny portret Wisławy Szymborskiej, Polonia, 2009, regia: Katarzyna Kolenda-Zaleska)

1h14 min, subtitrare în limba engleză

18.00 Nu sunt prietenul tău (Nem vagyok a barátod, dramă, Ungaria, 2009, regia: György Pálfi)

1h40min, subtitrat în limba română

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508