Poetul irlandez Neil McCarthy, în turneu în România

apr. 26th, 2014 | By | Category: Postcard

Începând de sâmbătă, 26 aprilie 2014, poetul irlandez Neil McCarthy va susține o serie de lecturi în România, până pe data de 30 aprilie 2014, în cadrul turneului internațional Everyone here is a fugitive, desfășurat în Irlanda, România, Ungaria, Austria, Croația, Slovenia și Cehia. Prima lectură din România va avea loc la București, sâmbătă, 26 aprilie 2014, în Clubul Conc3pt (str. Ion Câmpineanu nr. 16), începând cu ora 20.00, în cadrul evenimentului de live performaces Chill Pill, aflat la a treia ediție. Gazde ale evenimentului sunt poetul Claudiu Komartin (poezie, spoken word) și artistul sonor Bandesnaci (controllerism). Neil McCarthy va citi alături de ceilalți invitați ai serii: Miriam Toma (pian), Sorin Despot (poezie, spoken word), Delia Andrieş (voce). Organizatorul turneului din România este scriitoarea Denisa Duran.


A doua lectură va fi la Braşov, luni, 28 aprilie 2014, de la ora 18.00, la secţia de Engleză a Bibliotecii Judeţene Braşov, Casa Baiulescu, Bd. Eroilor nr. 33. Un eveniment în cadrul Serilor Bariţiu, organizat de Revista Astra. Literatură, artă şi idei şi moderat de prozatoarea Dina Hrenciuc.

La Sibiu, lectura poetului irlandez va avea loc marţi, 29 aprilie 2014, la Librăria Humanitas, strada Nicolae Bălcescu nr. 16, începând cu ora 17.30, şi va fi moderată de poetul Radu Vancu.

Cea de-a patra întâlnire a lui Neil McCarthy cu publicul din România va avea loc la Cluj, pe 30 aprilie 2014, de la ora 18.00, în cadrul clubului de lectură Nepotu’ lui Thoreau, moderat de poetul Ştefan Manasia. Lectura are loc în Cafeneaua Insomnia, str. Universităţii nr. 2.

Neil McCarthy s-a născut în 1979 şi este autorul volumelor de poezie Voicing the BellNaked in Vienna şi Seven Cities. Textele sale au fost publicate în peste treizeci de reviste internaționale, printre care: The New York Quarterly, The SHOp (Irlanda), Magma (UK), Poetry Salzburg Review (Austria) etc. A fost invitat al unui mare număr de lecturi publice, susținute în spații dintre cele mai diverse, de la librării la cafenele, ambasade, baruri și universități, în orașe precum New York, Los Angeles, Denver, Dublin, Cracovia, Budapesta, Viena şi Melbourne. Poemele sale au fost traduse în sârbă și ungară. În anul 2013, Neil a lansat CD-ul de spoken word, “Live in the Laden” (Preiser Records/Label08), înregistrat la Viena. Poate fi găsit pe site-ul www.neilmccarthypoetry.com.

Sighişoara, la mijlocul lui februarie

Era târziu când personalul ostenit de la Braşov
s-a sforţat să oprească, în scrâşnet, şi a scuipat un stol de
siluete în semiobscuritatea peronului.

De la fereastra taxiului, oraşul vechi se înălţa fantomatic
de parcă pământul, supărat, se silea să stoarcă din sine
clădirile, lansându-le-n sus.

Am încercat, pe rând, să găsim cea mai potrivită
descriere a felului în care norii negrii şi violet
se agăţau de acoperişurile de deasupra noastră, şi cred că tu ai câştigat
cu ceva de genul „capitonat”.

De prisos să vă mai spun că nu căutam să ne cazăm
într-un Hilton, sau într-un loc de fiţe, în care să fim înfăşaţi cu cele mai bune
aşternuturi de mătase, în timp ce stăteam şi ascultam cum alunecă zăpada întărită
de pe acoperişurile cu ţigle roşii.

Ce nu-mi ieşea din cap cu nici un chip erau
norii ăia care se îmbibaseră de lumina de sub ei până la saturaţie
şi purtau vârtejul de culori la fel ca ţiganii din
tren; cu copiii lor cuprinşi de frenezie, făcând ochii mari în timp ce
se aplecau în afară pe uşa vagonului, umflându-şi obrajii cu
felii de Transilvanie de printre copaci.

Nu caut o pânză pe care să pictez amintirea asta,
şi nici un fir care să mă ajute, peste câţiva ani,
să revin pe urmele paşilor noştri scrâşnind pe străzile
toropite de somn ale Sighişoarei, din vremea când tropăitul şi chicotelile noastre tulburau
tăcerea capitonată a nopţii.

Traducere: Denisa Duran

Număr de vizualizări :1030


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro