Octavian Soviany citeşte din ”Călcîiul lui Magellan” la Librăria Bastilia

mart. 2nd, 2014 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 12 martie 2014, de la ora 19.00, la Librăria Bastilia (Piaţa Romană nr. 5, București), Octavian Soviany va susţine o lectură publică din volumul ”Călcîiul lui Magellan”, apărut de curând la Editura Cartea Românească, şi în ediţie digitală. Lectura va fi urmată de un dialog cu Nora Iuga şi Claudiu Komartin.


„Ca la toţi marii melancolici, realul e şi pentru Soviany într-o masivă hemoragie de substanţă; iar textele lui sînt încercări disperate de oprire sau măcar de compensare a ei. Şi tot din excesul atrabilar îi vine lui Soviany şi reflexul thanatofor – adică asocierea imediată a oricărei gesticulaţii cu semantisme funebre. Spus simplu, la orice s-ar gîndi, Soviany se gîndeşte de fapt la Moarte.” (Radu Vancu)

„Omul e vulnerabil, apăsat de viaţă (…) Important e ce face Soviany, ca poet, din această condiţie a vulnerabilităţii, care e a noastră, oricînd, oriunde… Uimitoare îmi pare capacitatea lui de a scoate, din eşec şi din traumă, din angoasă şi disperare, o poezie puternică în fiecare vers, aparent atît de simplu şi atît de tranzitiv.” (Daniel Cristea-Enache)

Octavian Soviany s-a născut la 23 aprilie 1954 la Braşov. Licenţiat al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, secţia de română-spaniolă. Doctor în filologie, specializarea literatură română. A publicat poezie, proză, critică literară, teatru. Laureat a numeroase premii literare. La Editura Cartea Românească a publicat volumele de poezie: Provincia pedagogică (1996) şi Dilecta (2006), iar în anul 2011, romanul Viaţa lui Kostas Venetis, urmat în 2012 de Arhivele de la Monte Negro. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1995.

Număr de vizualizări :756


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro