spot_img

Ilustratorii de carte expun la Chișinău: ”Se vede ce facem. Clubul Ilustratorilor povesteşte”

Joi, 3 aprilie 2014, de la ora 11.00, în Pavilionul nr. 3 al Centrului Internaţional de Expoziţii „MOLDEXPO” din Chișinău, va avea loc, în cadrul Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, vernisajul expoziţiei de ilustraţie de carte ”Se vede ce facem. Clubul Ilustratorilor povesteşte”. Un eveniment organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, în colaborare cu Secţia Naţională IBBY din Republica Moldova şi Clubul Ilustratorilor din România. Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 3-6 aprilie 2014, între orele 9.00 şi 18.00. La deschiderea evenimentului vor vorbi acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chişinău, şi Claudia Balaban, directorul Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, iar Sebastian Opriţă, preşedintele Clubului Ilustratorilor din România, şi Cristiana Radu, membru al clubului, vor prezenta expoziţia şi activitatea Clubului Ilustratorilor din România. Expoziţia include ilustraţii de carte şi diverse obiecte realizate de peste 30 de artişti ilustratori de carte, membri ai Clubului Ilustratorilor din România, prin care se oferă o reprezentare a celor mai noi tendinţe în ilustraţia de carte românească.

Tot joi, 3 aprilie 2014, la ora 12.00, va avea loc lansarea cărţii „Domnişoara Poimâine şi joaca de-a Timpul”, de Adina Rosetti, cu ilustraţii de Cristiana Radu (editura „Curtea Veche”, 2014).

În data de 4 aprilie, de la ora 14.00, va avea loc atelierul de animaţie pentru copii, susţinut de Sebastian Opriţă, unde cei mici vor putea testa primele tehnici de animaţie, transformând desenele in imagini în mişcare.

În data de 5 aprilie, între orele 11.00 și 13.00, Cristiana Radu va susține un atelier de desen.

Printre lucrările prezente în expoziţie vor fi şi cele ale ilustratoarei şi autoarei Livia Rusz, în vârstă de 83 de ani, o legendă a ilustraţiei de carte româneşti, unul dintre ilustratorii de seamă ai Editurii „Ion Creangă”. În cadrul expoziţiei, Livia Rusz este, de asemenea, prezentă cu ediţia în limba română a cărţii pentru copii „Miskati intervine” (Editura „pionier press”, 2013).

De asemenea, va fi prezentatăşi cartea bilingvă (română-coreeana) „La est de est/ Dongjjokeseo Dongjjokeuro” (editura „pionier press”, 2013) a ilustratoarei Anuţa Vârsta.

”Se vede ce facem. Clubul Ilustratorilor povesteşte” este parte a proiectului de colaborare suedezo-român ”Harap-Alb”, ce are ca scop înfiinţarea în România şi ulterior şi în Republica Moldova a unui spaţiu dedicat cărţii ilustrate pentru copii în limba română şi lecturii după modelul suedez Junibacken. Junibacken este unul dintre spaţiile construite de acelaşi scenograf, Tor Svae, care a semnat şi conceptul spaţiului dedicat picilor de la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” din Chişinău.

Coordonatoru

l proiectului de expoziţie şi carte ”Se vede ce facem. Clubul Ilustratorilor povesteşte” este Arina Stoenescu, designer şi editor. Proiectul este parţial finanţat de Konstnärsnämnden (agenţie guvernamentală pentru finanţarea proiectelor artistice) din Suedia.

Atelierele pentru copii „Poveşti în linii şi culori”

Atelier de animaţie cu Sebastian Opriţă

Fie că e pisică, sau bunică, pompier sau rinocer, vânători, aligatori, toţi pot fi plimbători! Hai să-i desenăm împreună, în şir indian, cu markere pe acetofan! La final, ca prin magie,se vor plimba cu gălăgie!

Copii vor învăţa să deseneze personaje în diferite poziţii, studiindu-se comicul de situaţie. Vor lucra folosind markere colorate şi suport transparent. Benzile cu personaje vor fi la final proiectate pe un perete, folosind tehnica glisării. Astfel le putem anima.

Atelier de desen cu Cristiana Radu

„Micuţa Domnişoară Poimâine (care vroia să crească mare repede-repede) a făcut o şotie şi timpul a început să curgă mult prea repede … anotimpurile s-au amestecat şi totul a devenit un haos. Dar cum curge Timpul şi ce chip are?

Vă propun să îi cunoaştem pe Domnul Azi – un domn serios (dar nu scorţos), Doamna Ieri (o bătrânică simpatică, ce are în grijă toate amintirile noastre), Domnişoara Mâine (care trăieşte în Regatul Viitorului) şi prietenii lor. Haideţi să le dăm întâlnire pe hârtie! Vor veni la întâlnire şi spiriduşii puşi pe şotii Vreodată, Cândva, Întotdeauna şi Numaidecât.

Dragi copii, vă propun cu alte cuvinte nu să ne omorâm Timpul (cum ni se poate, vai! întâmpla când nu ştim cum să ne purtăm cu el) ci să petrecem un Timp minunat împreună!”

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508