spot_img

Se caută tineri critici de film pentru juriul Révélation France 4 Cannes

Criticii de film tineri din România sunt invitați să candideze pentru a face parte din juriul Révélation France 4 ṣi a participa la următoarea ediţie a Semaine de la critique din cadrul Festivalului de la Cannes. Selecția este organizată de Sǎptǎmâna Criticii în colaborare cu Institutul Francez şi Institutul Cultural Român. Data limitǎ de depunere a candidaturilor este vineri, 14 martie 2014.


Candidatul selectat va fi invitat la Festivalul de la Cannes pentru a avea un contact direct cu practica jurnalismului de cinema. Alături de colegi din Argentina, Franța și Mexic, criticul român va face parte dintr-un juriu care, prezidat de un regizor, va decerna Premiul Révélation France 4 unuia dintre cele şapte filme în competiție. Ghidați de un coordonator editorial, cei patru tineri critici vor difuza informații despre peliculele selectate în Semaine de la Critique pe canalele lor curente (bloguri, site-uri, reviste de specialitate).

Sǎptǎmâna Criticii s-a dedicat, de la începuturile sale, descoperirii tinerelor talente în cinema. Creatǎ de Sindicatul francez al Criticii de Cinema în 1962, secțiunea onorează prima ṣi a doua operǎ a cineaṣtilor din întreaga lume. În decursul timpului, la Semaine a distins cineaṣti precum Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Wong Kar-Wai, Jacques Audiard, Guillermo del Toro, François Ozon, Alejandro Gonzales Iñárritu, Gaspar Noé sau, mai recent, Rebecca Zlotowski, Valérie Donzelli ṣi Jeff Nichols.

JURIUL REVELATION France 4

La ediția 2013, juriul, format din tineri critici din Brazilia, China, Franța și Turcia și prezidat de cineasta francezǎ Mia Hansen-Løve, a atribuit Premiul Révélation France 4 filmului Salvo de Fabio Grassadonia şi Antonio Piazza.

Condiții de participare

• Vârsta cuprinsǎ între 22 ṣi 30 de ani
• Sǎ fie pasionat(ǎ) de cinema și sǎ desfǎṣoare o activitate de amator sau semi-profesionistǎ în domeniul criticii de cinema (sǎ modereze un blog, sǎ contribuie la un site internet, o revistǎ de cinema sau la o emisiune de radio sau televiziune ș.a.)
• Sǎ manifeste disponibilitatea de a împǎrtǎṣi propria viziune despre cinema ṣi despre activitatea sa cu tineri critici din întreaga lume
• Sǎ aibă cunoṣtințe solide de limba englezǎ pentru a putea viziona filmele subtitrate în limba englezǎ ṣi pentru a putea participa la discuțiile cu ceilalți membri ai juriului. Cunoaṣterea limbii franceze nu este obligatorie. Candidatul selecționat va putea redacta articolele în limba maternǎ.
• Sǎ fie disponibil în perioada 13 -25 mai 2014

Cum se depune candidatura

• Cererile vor fi trimise la Institutul Francez din România ṣi la Institutul Cultural Român numai prin e-mail la adresele : thomas.grand @ institutfrancais.ro ṣi icr @ icr.ro
Nici o informaţie despre candidaturi şi evoluția dosarelor nu va fi transmisǎ prin telefon sau prin e-mail.
• Data limitǎ de depunere a candidaturilor: vineri 14 martie 2014
• Conținutul dosarul de candidaturǎ:
1. Un CV în limba englezǎ însoțit de o fotografie
2. O scrisoare în limba englezǎ care sǎ prezinte modul în care candidatul a descoperit domeniul cinematografiei ṣi al criticii, precum și practica jurnalistică proprie ilustratǎ prin exemple (link-uri, articole etc).
3. Un articol în limba românǎ despre un film de lungmetraj la alegere (max. 1 500 semne)
Orice dosar incomplet, trimis dupǎ data de 14 martie 2014 sau care nu corespunde criteriilor de selecție va fi respins.

Informații practice

Candidatul din partea României va fi selectat de comun acord de Sǎptǎmâna Criticii, Institutul Francez din România şi Institutul Cultural Român. Decizia finală va fi comunicatǎ participanţilor la sfîrşitul lunii martie 2014.

Candidatului selecționat îi vor fi asigurate:
• Cheltuielile de cazare la Cannes ṣi transportul
• O acreditare la Festivalul de la Cannes
• Acces privilegiat la filmele din cadrul Sǎptǎmânii Criticii
• Întîlniri zilnice cu critici ṣi profesioniṣti din domeniul filmului
• Oportunitatea de a fi ghidat în timpul festivalului de un coordonator editorial
• Prezența în Juriul Révélation France 4, care va premia unul dintre cele șapte lungmetraje din competiție

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508