Noi volume în colecţia „Yorick” a Editurii Nemira

nov. 15th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Luni, 18 noiembrie 2013, ora 17.00în Foaierul Teatrului de Animaţie Ţăndărică (Bucureşti) va avea loc lansarea a trei volume ce fac parte din colecţia Yorick de la Editura Nemira, „Academia Itinerantă Andrei Șerban – Cartea Atelierelor”, „Munca actorului cu sine însuşi” de Konstantin Sergheevici Stanislavski şi „Nocturne” de George Banu.

„Cartea Atelierelor“ documentează cele patru ediții ale Academiei Itinerante Andrei Șerban, la care au participat actori, regizori, scenografi, artiști vizuali, critici de teatru și jurnaliști care depun mărturie despre acest fenomen unic, susținut financiar de ICR New York, echipa lui Horia-Roman Patapievici, care semnează prefața cărții. Volumul coordonat de Monica Andronescu și Cristiana Gavrilă cuprinde texte de Peter Brook, Corina Șuteu, Tatiana Niculescu Bran, George Banu, Nicky Wolcz, Mircea Cantor, Sanda Manu, Ion Caramitru, Alice Georgescu, Cătălin Ștefănescu, Marius Manole, Ana-Ioana Macaria, Andreea Bibiri, Lucian Maxim, Cosmina Stratan, Bogdán Zsolt, martori ai atelierelor şi creatori ai unei experienţe colective indefinibile.

Volumul „Munca actorului cu sine însuşi”, prefațat de cunoscutul regizor Yuri Kordonski, reprezintă un gest necesar de restituire a „Bibliei“ teatrului modern. Publicată în Colecția Yorick a Editurii Nemira, noua ediție vine în întâmpinarea tuturor profesioniștilor și amatorilor din sfera artelor spectacolului la mai mult de o jumătate de secol de la apariția primei ediții în limba română. „Prezenta traducere se vrea mai cu seamă o platformă de dezbatere, o provocare pentru noi interpretări şi pentru redescoperirea <sistemului>, respectând pe cât posibil, stilul lui Stanislavski, dar transpus într-o limbă română contemporană, pentru o mai bună fluenţă a lecturii şi înţelegerii conceptelor şi exemplelor expuse“, a spus Raluca Rădulescu.

În albumul de artă „Nocturne” George Banu descoperă şi comentează nopţile picturii moderne, solitare şi individuale, de la C.D. Friedrich la Van Gogh, de la Paul Klee la Marc Chagall. În același timp, George Banu pune în lumină atracţia marilor regizori pentru experienţa nopţii teatrale a cărei seducţie, de la Kantor şi Wilson, Chéreau şi Măniuţiu, se generalizează azi. Nopţile tablourilor, nopţile scenelor comunică pe fond de căutare şi rătăcire.

Număr de vizualizări :726


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro