LUMEA CA LITERATURĂ (13) „Jeune comédien” la Cannes (VII)

nov. 27th, 2013 | By | Category: Postcard

În fine, junele paznic s-a liniştit, şi-a pus pistolul la loc îm toc, şi-a liniştit şi namila de câine, mi-a făcut semn să deschid geamul şi, după un moment de şovăială, m-a întrebat de ce nu dorm la prietena mea din hotel, care stă într-un apartament, de ce dorm în maşina ei? I-am explicat că nu suntem chiar prieteni-prieteni, că suntem mai degrabă camarazi, că Eugenia e căsătorită etc. etc. I-am mai spus că sunt actor şi ziarist, că sunt la Cannes cu un film din selecţia oficială, film în care şi joc, i-am arătat toate legitimaţiile pe care le aveam la mine, plus ecusonul cu „Jeune comédien”.


Ăsta, ecusonul, l-a dat pe spate. Se uita când la el, când la mine. La felul cum arătam, probabil că se-ntreba: „Bine, bine, comedien-comedien, da’ de ce jeune?!” Ca să-l uimesc şi mai mult, i-am spus că îl invit la premiera filmului „Le chêne”, care avea loc peste o săptămână. A făcut ochii mari, efectiv emoţionat, pentru că, după cum mi-a mărturisit atunci când mi-am ţinut promisiunea, el niciodată nu mai fusese la o premieră în sala mare a Palatului, călcând pe covorul roşu de la intrare. Şi după ce mi-a dat înapoi legitimaţiile şi ecusonul, m-a întrebat unde iau de obicei micul dejun. De obicei nu-l luam, aşa că am ridicat din umeri. Cu un mare tact, ca nu cumva să mă simt jignit, m-a întrebat dacă n-aş dori să mi-l dea pe-al său, asigurat de hotel, fiindcă el, după încheierea schimbului de noapte, mănâncă acasă, la mama lui.
Şi de-atunci, în fiecare dimineaţă, bunul meu Jean, tizul meu francez, mi-aducea într-un pachet un mic dejun nu cred că mai puţin consistent decât cel pe care-l servea Eugenia Vodă pe terasa cu piscină a marelui hotel.

(va urma)

Ioan GROȘAN

Număr de vizualizări :751


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro