FABRICAT ÎN RUNCU SALVEI, cu o prefaţă a academicianului Ioan-Aurel Pop

nov. 29th, 2013 | By | Category: Postcard

Duminică, 8 decembrie 2013, începând cu ora 13.00, la Căminul Cultural Runcu Salvei, vor avea loc la o serie de evenimente culturale importante pentru comunitatea din Runcu Salvei și de interes pentru iubitorii acestei localități, printre care inaugurarea Bibliotecii Comunale Runcu Salvei, decernarea Premiului de la Runc „Spirit, Tradiţie, Cultură”, lectură publică a poeților de la Runc, concert de muzică tradițională: Lenuța și Teodora Purja, Nucu Pandrea, Taraful din Sângeorz-Băi,  Frații Florea și Ansamblul „Roata de la Runc”. Cu acest prilej, Editura Eikon va lansa volumul FABRICAT ÎN RUNCU SALVEI. ASPECTE MONOGRAFICE, avându-i coordonatori pe Vasile Lechințan, Adrian Onofreiu și Mircea Prahase, cu o prefață scrisă de prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, membru al Academiei Române. Organizatorii evenimentelor de la Runcu Silviei sunt Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Primăria și Consiliul Local al comunei Runcu Salvei și Editura Eikon din Cluj-Napoca. AgenţiadeCarte.ro este partenerul media al acestor evenimente.

AgenţiadeCarte.ro vă prezintă, în rândurile următoare, prefața scrisă de prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, membru al Academiei Române, pentru volumul FABRICAT ÎN RUNCU SALVEI. ASPECTE MONOGRAFICE, avându-i coordonatori pe Vasile Lechințan, Adrian Onofreiu și Mircea Prahase.

„O nouă monografie de sat românesc transilvan îmbogățește imaginea sufletului nostru comun, dând măsura unei națiuni care, în ciuda răului care a măcinat-o mereu, nu a vrut să moară. Abia când ne vom învrednici să avem icoanele scrise ale tuturor satelor noastre, vom putea scrie întreaga istorie românească, în deplină cunoștință de cauză, fără părtinire, fără sincope, cu seninătatea proprie demnității omenești.

Satul Runc este atestat documentar abia în secolul al XVI-lea – din câte se pare (spunem asta, fiindcă nu ne cunoaștem toate sursele și nici nu avem acces liber la ele) – dar, prin rezonanța latinească a numelui (runcus înseamnă curătură), oamenii lui vin sigur din epoca romană, revărsați extra provinciam, luptători pentru viață și porniți să „curețe” locurile de pustiu și de nemuncă. […] Autorii cărții, unii dintre ei fii ai satului, născuți pe văile din vecinătate ori adoptați de sat, s-au aplecat asupra cadrului natural (locurilor) mai întâi, asupra demografiei (adică a oamenilor care se înfrățesc cu locurile), au reconstituit trecutul, au creionat personalitatea „haiducului” Grigore Boșotă, au analizat regimul proprietății și economia, s-au împărtășit din valorile credinței, au preamărit școala și educația, au cinstit vorba și numele de oameni și locuri, au dat glas tradițiilor și obiceiurilor, au conturat figuri de oameni mari, precum un opincar, un ceteraș, un poștaș sfătos, au renăscut creația literară locală, au explicat comunitatea vie și i-au trecut în dicționar pe cei născuți acolo și duși în lume, pe cei reveniți cu sfială, pe cei veniți, pe cei rămași… Rolul îndrumătorilor echipei celei mari – Vasile Lechințan, Adrian Onofreiu și Mircea Prahase – nu a fost unul simplu sau formal, pentru că ce poate fi mai greu decât să determini vocile disparate să intre în armonie și să nască o simfonie? Unii dintre autori sunt cărturari autentici, intelectuali de vază și profesori universitari, alții sunt cunoscuți mai mult pe plan local sau sunt educatori aproape anonimi ai copiilor, dar cât de mari și de egali sunt cu toții întru dragostea lor pentru sat, pentru lumea lui perenă, pentru țară, din care provine termenul „țăran”! Cu toții merită deopotrivă lauda noastră”.

Prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop,

membru al Academiei Române

Număr de vizualizări :1266


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro