spot_img

Donau Lounge la a 19-a ediţie a Târgului internaţional de carte Târgu-Mureş

Joi, 14 noiembrie 2013, ora 17:30, la Muzeul Judeţean Mureş, sala de expoziţie din cetatea târgu-mureşană va fi vernisată expoziţia de artă fotografică „Dunărea – Carte deschisă”. Invitaţi: Török Gáspár, conducătorul Clubului Fotografic din Târgu Mureş, Soós Zoltán, directorul Muzeului Judeţean Mureş, Káli Király István, directorul Târgului internaţional de carte din Târgu Mureş şi Kósa András László, directorul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti.

La a 19-a ediţie a Târgului internaţional de carte din Târgu-Mureş programul Donau Lounge începe cu o expoziţie de artă fotografică organizată în parteneriat de Casa Fotografilor Maghiari Mai Manó Ház şi Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti.

„Expoziţia prezintă diferitele faţete cotidiene ale Dunării, prin care de secole ne defineşte atât soarta individuală, cât şi momentele istoriei noastre comune. Fotografiile contemporane şi imaginile de arhivă prezintă prin caracteristicile Dunării nu numai particularităţile locurilor, ci şi apa şi caracteristicile generale ale acesteia, destăinuind uneori în contexte surprinzătoare relaţia dintre om şi apă.” – organizatorii

Proiectul Donau Lounge – Literatură şi cultură în ţările dunărene, iniţiat de Institutul Balassi – Collegium Hungaricum Viena (.CHB) în anul 2012 la târgul internaţional de carte BUCH WIEN, este pentru prima dată prezentă la Târgului internaţional de carte de la Târgu-Mureş. Proiectul are drept scop promovarea colaborării culturale dintre ţările dunărene şi a spiritualităţii şi literaturii specifice regiunii, prin intermediul unui stand propriu, prin design şi program culturar-literar propriu.

Donau Lounge şi-a propus să devină un brand cultural prezent la cât mai multe târguri de carte din regiune – printr-o imagine unitară, ţinând cont de caracteristicile locale. În 2013 Donau Lounge a fost invitat, în afară de Viena, la Lvov (Lemberg), iar acum soseşte la Târgu-Mureş ca eveniment organizat de Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti.
În regiunea Dunării aproape fiecare limbă este o limbă minoritară într-o altă ţară. Germana este limbă minoritară în Ungaria, România sau Serbia, slovaca este limbă minoritară în Voivodina, fără a mai vorbi despre ţări precum Bosnia-Hertegovina. Popoarele dunărene – atât prin prisma istoriei, cât şi prin prisma realităţii de astăzi – există concomitent şi ca majoritate, şi ca minoritate, fapt ce defineşte în oarecare măsură autoidentitatea lor complexă. Programul Donau Lounge din cadrul Târgului internaţional de carte de la Târgu-Mureş însă nu se poate angaja să prezinte acest sistem de relaţii culturale extrem de complexe, dar se poate constituii într-un forum de dialog între limbile, culturile şi literaturile minoritare şi majoritare.
La standul Donau Lounge vineri Christian Futscher, un literat vienez, va citi din scrierile proprii, fiindu-ne parteneiForumul Cultural Austriac.

În sala Weöres Sándor a Teatrului Naţional din Târgu Mureş se va proiecta filmul Delta Dunării – un paradis aproape pierdut, realizat de ziaristul Liviu Mihaiu, preşedintele Asociației Salvați Dunărea și Delta, guvernatorul de odinioară al Deltei Dunării. În ultima zi a târgului de carte va fi lansat manualul despre Dunăre, destinat liceenilor, realizat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta.

Tot sâmbătă va avea loc o masă rotundă cu titlul Acasă pe malurile Dunării, la care vor participa istoricul şi scriitorul Spielmann Mihály, ziaristul Liviu Mihaiu, respectiv Méhes Márton, directorul Collegium Hungaricum Viena şi Kósa András László directorul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508