spot_img

Despre două chestiuni antagonice

Într-un editorial recent, intitulat „Pentru că citim, ni se spune «pufi»”, am relatat dialogul cu un student al universităţii noastre. La început ne-a frapat inocenţa juvenilă a băiatului, în sensul cel mai frumos al cuvântului, urmată de o nedumerire, de o neînţelegere profundă faţă de atitudinea umană. Tânărul era şocat de faptul că lumea îi dispreţuieşte, în fel şi chip, pe cei care poartă cu ei o carte şi pe care o citesc. Acum revenim asupra acestui subiect, mereu contemporan, dar analizat dintr-un alt unghi.

Două evenimente, sau două întâmplări cotidiene la care am fost martori, explică, într-un fel, o psihoză socială care provoacă deopotrivă şi râs, şi plâns, şi uimire, şi respect. Primul s-a derulat în Bucureşti, într-o zi călduroasă de vară, pe traseul troleibuzului 70. Ne-am urcat de la un capăt şi am coborât la celălalt capăt, drumul nostru fiind motivat de obligaţia plăţii de impozite la o administraţie financiară de sector.  Nu era o oră de vârf. În autovehicol se aflau doar nouă călători, toţi aşezaţi pe scaune. Surpriza momentului ne-a fost dat de faptul că toţi cei nouă călători vorbeau simultan la telefonul mobil. Unii mai tare, alţii mai încet. Fără să vrem, auzeam frânturi de conversaţie. Iată câteva dintre ele, pe care ni le-am notat imediat după ce am coborât: „Nu înţeleg! Iar te-ai dus cu tuta aia? Şi cu mine cum rămâne?…” – o tânără în jur de 25 de ani; „Auzi dragă, am fost la doctor cu bărbatu-meu şi i-a schimbat medicamentaţia. Noile pastile n-au avut niciun efect. În schimb i-au crescut sânii…” (a urmat un râs gutural de fumătoare înrăită) – o femeie în jur de 60 de ani; „Vecine, ţi-am împrumutat patentul, ruleta şi toporul. Când ai de gând să mi le aduci? Am mare nevoie de topor. Dacă nu mi-l aduci în seara asta, îţi dau cu el în cap…” – un bărbat cu treburi prin Bucureşti în jur de 50 de ani; „Nepotu-meu, da, ăla de cinci ani, e tare năzdrăvan. A luat ceaşca cu lapte şi a aruncat conţinutul peste faţa maică-si. L-a certat, l-a pedepsit şi ăla micul i-a spus că aşa a văzut într-un film şi că nu s-a supărat nimeni pe copil” – o bunică. Scena din troleibuz ne-a amintit de un spectacol televizat de divertisment, intitulat „Telefonul mobil este noul Dumnezeu”.

Cel de-al doilea eveniment l-am trăit în metroul de pe linia 6 din Paris. În vagonul în care ne aflam, oarecum aglomerat, cei mai mulţi pasageri citeau fie o carte, fie o revistă, fie un ziar. Demult nu se mai vede aşa ceva prin mijloacele autohtone de transport. Cel mai mult ne-a atras atenţia (şi respectul) un tânăr pe role, având căştile prinse în jurul gâtului, care a scos din traistă un volum gros de Sartre şi a început să citească. În rest, în vagonul cu pricina era linişte. Băiatul nu a întrerupt lectura nici atunci când a urcat un saxofonist care şi-a început cântarea pentru câţiva gologani.

Nu facem alte comentarii. Diferenţele de atitudine se văd cu ochiul liber, se simt şi ne pun pe gânduri.

Pe studentul de la universitatea noastră l-am liniştit cu răspunsul, parafrază după Emil Cioran, dacă te rogi şi citeşti lângă o floare, ea creşte mai repede.

Alexandru Calmâcu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508