spot_img

Scrisoare deschisă a Coaliției Sectorului Cultural Independent (CSCI)

Coaliția Sectorului Cultural Independent (CSCI) a înaintat miercuri, 18 septembrie 2013, o scrisoare deschisă Domnului Ministru Daniel Barbu, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național Guvernului României, în urma propunerii de hotărâre a Guvernului de a trece Centrul Național al Dansului București în subordinea Operei Naționale. Redăm integral scrisoarea deschisă:

ÎN ATENȚIA

Domnului Ministru Daniel Barbu, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național
Guvernului României

Stimate Domnule Ministru,
Stimate Doamne și Stimați Domni Miniștri,

Vă scriem în numele Coaliției Sectorului Cultural Independent (CSCI), ca reacție la recenta propunere de hotărâre a Guvernului de a comasa o serie de instituții funcționând sub aripa Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, în subordinea Operei Naționale. Deși înțelegem preocuparea Guvernului de a folosi cât mai eficient fondurile publice, considerăm că este nejustificată asocierea în subordinea Operei Naționale a Centrului Național al Dansului București, alături de instituții extrem de diferite ca format, misiune și public (Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”, Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, Teatrul de Balet „Oleg Danovski” din Constanța).

CSCI este o alianță de organizații active în zona artelor contemporane, vizuale și performative, și din această perspectivă dorim să solicităm tratarea diferențiată și eliminarea Centrului Național al Dansului București (CNDB) din pachetul de comasare prin absorbție a prezentei hotărâri de Guvern, având în vedere următoarele considerente majore.

Centrul Național al Dansului este cea mai modernă instituție publică de spectacole, fiind creată în 2004 la inițiativa sectorului cultural independent sub forma unei instituții de spectacole de tip proiect/ gazdă, având în același timp și statutul de unic finanțator al mișcării coregrafice din România.

CNDB este în prezent singura instituție publică de spectacole care nu are personal tehnic și artiști angajați, lucrând strict pe bază de proiecte și programe culturale de anvergură națională și internațională. În acest caz special, comasarea prin absorbție este nejustificată, pentru că nu vor avea loc nici un fel de reduceri de personal, iar pierderea statutului actual de instituție publică și ordonator de credite va duce și la închiderea singurului program de finanțare a proiectelor coregrafice din România.

Dizolvarea Centrului Național al Dansului va avea repercusiuni grave la nivelul întregului sector al dansului contemporan, întrucât va conduce la dispariția spectacolelor de dans contemporan de pe scena culturală din România și la punerea în dificultate a puținelor festivaluri de dans, precum și a proiectelor europene și de anvergură internațională derulate în prezent de organizațiile active în domeniul dansului contemporan.

Considerăm, prin urmare, că includerea CNDB în noua instituție creată prin absorbție ar însemna alterarea profundă a profilului instituției și alienarea publicului său. Mențiunea din textul propunerii, conform căreia, „din punct de vedere al publicului, în prezent, cele cinci instituții își împart spectatorii” nu este corectă din perspectiva Centrului Național al Dansului, care și-a construit în cei 8 ani de existență un public al său, interesat de dansul și arta contemporană, un public care nu beneficiază de oferte culturale similare din partea nici unei alte instituții. Considerăm de asemenea alarmant faptul că în nota de fundamentare a propunerii de hotărâre de Guvern sunt aduse numai argumente economice și manageriale, iar specificul artistic nu este luat în considerație.

Având în vedere cele de mai sus, am dori, deopotrivă, să vă atragem atenția asupra faptului că propunerea de Guvern nu a fost realizată prin consultarea specialiștilor și a organizațiilor de profil active în domeniul dansului contemporan, încălcându-se în acest fel prevederile legale privind consultarea. Considerăm că o hotărâre care urmează a avea un impact major asupra sectorului cultural nu poate fi aprobată în lipsa acestei consultări și solicităm organizarea conform legii a unei dezbateri publice în cel mai scurt timp, conform prevederilor Legii 52/2003.

Pledăm, deci, în numele Coaliției Sectorului Cultural Independent (CSCI), pentru menținerea Centrului Național al Dansului București în forma sa actuală, cu organizarea de urgență a unui concurs pentru postul de director al instituției, concurs a cărui organizare a fost amânată în mod nejustificat timp de peste doi ani, deși a fost solicitată și de conducerea actuală a instituției. Aceasta plasează Ministerul Culturii și Patrimoniului Național în ilegalitate, întrucât din 2011 instituția are o conducere interimară, care nu poate asuma și dezvolta o strategie de dezvoltare pe termen lung a instituției.

În contextul în care dansul contemporan românesc a reușit să-și structureze o identitate proprie și să fie permanent în atenția scenei internaționale, dispariția Centrului Național al Dansului București ar reprezinta o decădere a culturii contemporane. Solicitarea noastră este menită a îmbunătăţi viaţa culturală din România și a contribui la susţinerea şi promovarea dreptului fundamental la cultură al tuturor cetăţenilor ţării.

Semnează,

Membrii Coaliției Sectorului Cultural Independent

Cristina Modreanu, Președinte, Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului

Cosmin Manolescu, Director executiv și coregraf, Fundaţia Gabriela Tudor

Raluca Ana-Maria Pop, Ioana Tamaș, Asociaţia MetruCub – resurse pentru cultură

Ștefania Ferchedău, manager cultural, ZonaD – studio Paradis Serial

Miki Braniște, Director, Asociația Colectiv A / Festival Temps d’Images
Octav Avramescu, Asociația Jumătatea Plină

Rarița Zbranca, Director executiv, Fundația AltArt, Cluj-Napoca

Corina Bucea, manager, Federația “Fabrica de Pensule”, Cluj-Napoca
Kinga Kelemen, Director, Asociația GroundFloor Group
Alina Șerban, istoric de artă

Lista rămâne deschisă.

Coaliţia Sectorului Cultural Independent (CSCI) este o alianță de organizaţii culturale neguvernamentale, artişti şi manageri culturali care susţine interesele sectorului cultural non-profit în relaţie cu autorităţile publice. CSCI este formată din 9 organizaţii și are peste 200 de alți susținători activi în demersurile sale de advocacy.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508