spot_img

Programul de rezidențe ArtistNe(s)t 2013

Asociația “ArtistNe(s)t – Rețeaua Centrelor de Rezidență pentru Artiști”, în parteneriat cu Muzeul Național “George Enescu” și Centrul de Cultură “George Apostu” din Bacau, anunță finalizarea programului de rezidențe ArtistNe(s)t 2013. În cadrul acestui program unic de rezidențe în România, fondat de Gabriela Tudor în 2006, au fost realizate în 2013 două noi proiecte artistice “Omul și Albina Sa” și ‘embodied enesecu mix’, ce au fost dezvoltate de 6 artişti video, muzicieni, actori şi coregrafi în cadrul unor rezidenţe la Tescani, Bacău şi Bucureşti, realizate cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național.

Ambele proiecte artistice inter-disciplinare vor fi prezentate în premiera publicului larg, în data de 29 septembrie 2013, la Tescani, ora 17.30, piesele urmând să fie prezentate în cadrul unui mini-turneu la Bacău la Centrul de Cultură „George Apostu”, în data de 1 octombrie, ora 17.30 și la Bucuresti în data de 4 octombrie, ora 18.00 în aula Muzeului Național “George Enescu”. Intrarea la toate evenimentele este liberă. Cele doua proiecte artistice au fost realizate cu sprijinul unei echipe formate din Cătălin Creţu (compozitor şi coach artistic ArtistNest 2013), Gabriela Ilas (coordonator rezidenţă Tescani) şi Doina Barbu (coordantor rezidenţă Bacău).

Instalația performativă ‘embodied enescu mix’ este inspirată din viața și muzica lui George Enescu, punctul de plecare fiind reprezentant de Rapsodia nr. 1, prima lucrare cu care cel mai important compozitor roman a devenit faimos peste hotare. Proiectul interdisciplinar, realizat de artistii Cinty Ionescu, Andreea Duta si Miron Ghiu, folosește elemente de dans contemporan-video-sunet și iși propune să dezvolte un discurs performativ care să imbine elemente folclorice cu cele de factură postmodernă. Instalația performativă “embodied enescu mix” a fost realizată în perioada iunie – septembrie 2013, în cadrul unor rezidențe la Tescani și Bucuresti oferite de Asociatia ArtistNe(s)t și Muzeul Național “George Enescu” – Secţia „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu – George Enescu”.

“Omul si albina sa” este o piesă despre familie, comunitate și sacrificiul ritual, o explorare a potențialului improvizatoric al folclorului, situată la intersecția dintre dans, muzică și poezie. Proiectul este inițiat de o echipă interdisciplinară formată din actrița Katia Pascariu, coregraful Paul Dunca și muzicianul Jack Neumann și își propune să elaboreze un text programatic ce conține o succesiune de viziuni care se visează una pe cealaltă într-o intoarcere accelerată în timp. Proiectul a fost dezvoltat in cadrul unei rezidențe ArtistNe(s)t derulate în perioada iulie – septembrie 2013, la București în studioul ZonaD, la Tescani la Secţia „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu – George Enescu” și la Bacau la Centrul de Cultura “George Apostu. Un trailer video al proiectului este accesibil la adresa  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-IFtgj4Rxlo.

Asociația ArtistNe(s)t este rezultatul programului “ArtistNe(s)t” lansat în 2006 de către Gabriela Tudor (www.gabrielatudor.ro) și Programul Cultural Elvețian în România, în parteneriat cu 4 instituții publice de cultură – Centrul Cultural Arcuș, Centrul de Cultură  „George Apostu” Bacău, Centrul European de Cultura Sinaia și Muzeul Național „George Enescu”, sectia „Dumitru si Alice Rosetti Tescanu – George Enescu” Tescani, în cadrul unui proiect de cooperare regională finanțat de Programul Cultural Elvețian în România in perioada 2006-2009.

Asociația ArtistNe(s)t a a fost fondată în 2009 de către Fundația Gabriela Tudor, Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău si Muzeul Național „George Enescu”, în memoria Gabrielei Tudor (fondatorul programului de rezidență), la puțin timp după plecarea sa la cele vesnice, și are ca obiectiv stimularea creativitatii in artele contemporane și încurajarea implementării activităților de rezidențe artistice în România. De la inceputurile sale, sub egida ArtistNe(s)t au beneficiat de rezidenţe în România peste 65 de scriitori, coregrafi, regizori și artiști vizuali din România, Bulgaria, Canada, Elveția, Germania, Grecia, Letonia, Luxemburg, Marea Britanie, Turcia, Ungaria, SUA etc. In ultimii 3 ani au fost organizate cu precădere rezidențe de dans contemporan, initiate de Centrul de Cultură “George Apostu” în colaborare cu Centrul Coregrafic Trois CL din Luxemburg și în parteneriat cu programul „E-Motional Bodies & Cities”, organizat de Fundația Gabriela Tudor, care a adus deopotriva in circuitul ArtistNe(s)t un nou spațiu în București, ZonaD – studio Paradis Serial.

Pentru prima data în 2013, rezidentele ArtistNe(s)t au fost oferite unor echipe mixte de artiști care și-au propus realizarea unor piese – instalații performative.

Programul “ArtistNe(s)t – rezidențe artistice 2013” este un proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508