spot_img

Ioana Crăciunescu şi Romanian Guitar Heroes la „Rampa de Jazz şi Poezie”

Duminică, 22 septembrie 2013, ora 20.00, în cea de-a treia zi a festivalului Strada de C`Arte, la „Rampa de Jazz şi Poezie” au fost invitaţi Romanian Guitar Heroes (Rareș Totu, Nicu Patoi, Călin Grigoriu, Alex Vișan) & Ioana Crăciunescu.

Evenimentul a fost dechis de acordurile tobelor lui Vali Vătuiu, care l-a invitat pe scenă pe Dan Mircea Cipariu. “Mulţumesc că aţi venit şi în această seară, a doua în care muzica şi poezia se întâlnesc la “Rampa de Jazz şi Poezie”. Bandul cu care începem seara este Blue Spirit, cei care cântă alături de Mike Godoroja. Aceştia sunt: percuţie: Vali Vătuiu, clape: Cosmin Farcaş, bas: Robert Ardeleanu. Liderul acestui proiect s-a gândit ca în această seară să invite patru dintre cei mai buni chitarişti de blues de la noi, în căutarea unei singure autoare, Ioana Crăciunescu. Aceşti invitaţi speciali sunt: Nicu Patoi, Alex Vişan, Călin Grigoriu, Rareş Totu.”, a spus Dan Mircea Cipariu.

“Este un lucru formidabil, am putea face o gală a celor mai buni chitarişti de blues şi jazz din România. Ei sunt aici, la Strada de C`Arte! ”, a completat Dan Mircea Cipariu, invitând-o pe scenă pe Ioana Crăciunescu, “o mare actriţă, dar o şi mai bună poetă.” Ioana Crăciunescu a precizat că anul acesta pregăteşte două cărţi care vor apărea la Târgul de Carte Gaudeamus din toamnă: “Piaţa Chibrit” (Editura Tracus Arte) şi „Mon Général”, Editura Charmides.

“De-a lungul vieţii am făcut enorm de multe lucruri, eu fiind cea mai afonă dintre fiinţele născute pe pământ. Nu ştiu să cânt nici “Mulţi ani trăiască!” Am fost chinuită într-un spectacol extraordinar care se numea “Cum vă place”, în regia regretatului Dan Micu, la Teatrul Nottara, unde Vasile Şirli a făcut melodii pentru toţi actorii, şi pentru mine a compus o melodie cu o unică notă pe care trebuia să o ţin. Totuşi, pentru mine, toate aceste spectacole care combină muzica şi poezia au deja o vechime de-a lungul vieţii mele. Am făcut spectacole începând de prin anii `70 de muzică şi poezie. Au fost, de-a lungul istoriei, de-a lungul artei româneşti, foarte mulţi pasionaţi. A fost un val întreg: Vintilă, Mircea Florian… care au compus pe poezie, iar noi am încercat să ne aliniem sau să fim cu ei. Au fost multe momente care s-au împreunat cu poezia. Această iniţiativă a lui Dan Mircea Cipariu, care combină jazzul şi poezia, ne face şi pe noi să retrăim o tinereţe a posibilităţii împerecherii muzicii cu poezia, pe care francezii o făceau prin chansonetele lor demult, aceste mici delicii, incantări muzicale pe texte profund poetice, alteori filosofice, uneori simple panseuri. Mă bucur în principal că evenimentul are loc în această piaţă, în jurul bibliotecii Centrale Universitare Carol I. E emoţionant să vezi viaţă, să vezi cărţi şi să fii în centrul Bucreştiului, acolo unde memoria mea îmi încurcă puţin istoria: dacă arăt cu mâna stângă – de aici a zburat Ceauşescu, din dreapta veneau tancurile. Pentru mine este o seară emoţionantă.”, a spus Ioana Crăciunescu.

Evenimentul în cadrul căruia a existat multă improvizaţie muzicală şi poetică s-a încheiat cu lectura Ioanei Crăciunescu din volumul „Mon Général” şi acordurile de pian ale lui Mike Godoroja, o surpriză pentru publicul prezent la eveniment.

Andra ROTARU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508