spot_img

Emy Drăgoi Quartet & Mireille Rădoi au încheiat ediţia din acest an a festivalului Strada de C`Arte

Sâmbătă, 28 septembrie 2013, ora 20:00, la Rampa de Jazz şi Poezie, în cadrul festivalului cultural în aer liber Strada de C`Arte, au fost invitaţi Swing De Bucureşti: Emy Drăgoi Quartet (Cătălin Răzvan, Alex Man, Emy Drăgoi) & Mireille Rădoi. Acest eveniment cultural a încheiat ediţia a III-a a celui mai mare festival în aer liber din Bucureşti. Moderatorul evenimentului: Miruna Vlada. AgentiadeCarte.ro a fost partener media al evenimentului.

“Acest eveniment vine în încheierea maratonului cultural Strada de C`Arte, cel mai mare de genul acesta din Bucureşti, care a durat şapte zile. Este un privilegiu să mă aflu aici, pe scenă, din ipostaza consumatorului de cultură. La finalul a şapte zile pline de evenimente frumoase petrecute la Strada de C`Arte, evenimentul de încheiere nu poate decât să se ridice la înălţimea întregii iniţiative. Strada de C`Arte este o iniţiativă a Bibliotiecii Centrale Universitare Carol I şi a Fundaţiei Universitare Carol I, eveniment ajuns în acest an la cea de a treia ediţie. An de an acestui festival i s-au adăugat noi şi noi activităţi, iar ediţia din acest an este cea mai de amploare de până acum: un maraton al tuturor artelor, în aer liber, în care Biblioteca Centrală Universitară arată că instituţiile publice culturale trebuie să ia parte direct şi viu la viaţa culturală, imprimând un model evenimentelor culturale din întreaga ţară. Această seară reprezintă spiritul festivalului Strada de C`Arte, pentru că reprezintă o combinaţie plină de surprize. Acest mix de poezie şi muzică va avea în această seară un gust mai special. Va interpreta quartetul Emy Drăgoi, cunoscut atât în ţară cât şi în străinătate, şi Mireille Rădoi, directoarea generală a Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, foarte prezentă în toate activităţile culturale ale Bibliotecii.”, a deschis seara Miruna Vlada.

De pe scenele mari de jazz ale lumii, pe scena festivalului Strada de C`Arte


“Îmi face o deosebită plăcere să-l prezint pe Emy Drăgoi, care a fost confirmat pe toate scenele mari de jazz ale lumii. Emy Drăgoi reprezintă şi ceva din spiritul festivalului Strada de C`Arte, pentru că nu face doar muzică, ci combină, cu foarte multă pasiune, mai multe stiluri de muzică şi mai multe tipuri de activităţi. Aş numi printre acestea muzica clasică şi jazzul, jazzul şi muzica folclorică. La Paris, a plecat la 20 de ani, unde s-a făcut remarcat şi a studiat alături de marele acordeonist şi pedagog Jean de Meaux, apoi, în orchestra lui Philippe Lobel, din Tours, şi s-a înscris la Şcoala de jazz a lui Bill Evans din Paris – secţiunea pian. Astfel, a avut prilejul de a-i întâlni şi chiar de a cânta cu cei mai mari muzicieni din lumea jazz-ului, precum Didier Lockwood, Bireli Lagrene, Rosenberg, Costel Niţescu, dar şi cu marii maeştri ai acordeonului Richard Galliano, Marcel Azzola, Roman Jbanov, Daniel Colin, Armand Lasagne, Jean Corti, Yves Fontaine, Mosallini etc. După două albume de succes de muzică jazz combinată cu muzică clasică, s-a reîntors în România, unde face foarte multe proiecte benevol, pentru copiii romi şi copiii de toate naţionalităţile din România, pentru educaţie muzicală.”, a completat Miruna Vlada, invitându-i pe scenă pe muzicieni.
Emy Drăgoi Quartet a readus aminte publicului că în acest an se celebrează 100 de ani de la naşterea Mariei Tănase, interpretând melodii ale artistei.

“ieşireadinbazadedate” la Rampa de Jazz şi Poezie


“Îmi face o deosebită plăcere să prezint vocea plină de poezie (şi nu numai) a doamnei Mireille Rădoi: mulţi dintre dumneavostră o cunoaşteţi! Nu este pentru nimeni un secret că Mireille Rădoi este, din 2010, directoarea generală a Bibliotecii Centrale Universitare Carol I din Bucureşti. Tot din 2010, ea este “motorul” festivalului Strada de C`Arte. De asemenea, nu este un secret că Mireille Rădoi a debutat în forţă anul acesta şi în poezie, cu volumul “ieşireadin bazadedate”, Editura Brumar. Mireille Rădoi este constantă în tot ceea ce face: de la a face foarte vizibilă o instituţie publică de cultură, de la a aduce împreună 7 arte, artişti români şi europeni, la a strânge mii de oameni în inima Bucureştiului, în cadrul acestui festival care deja devine o marcă culturală a Capitalei!
În poezie pune împreună nişte energii foarte frumoase, diverse, de multe ori paradoxale, contrastante, urmărind un mai bine. În poezie, acest mai bine se numeşte căutare de adevăr, de lumină. În ce măsură reuşim şi noi să urmăm invitaţia aceasta de a ieşi din baza de date şi a căuta lumina, rămâne să descoperim împreună.”, a spus Miruna Vlada, invitând-o pe Mireille Rădoi pe scenă.
“Vă mulţumesc că aţi dat curs acestei invitaţii, în ziua care încheie această ediţie a festivalului Strada de C`Arte, în ciuda frigului, în ciuda celorlalte oferte muzicale…”, a spus Mireille Rădoi, începându-şi lectura cu poemul “Al patrulea element”.

Surprizele au venit pe parcursul întregii seri: celebrele melodii “Ciuleandra” sau “Non, Je ne regrette rien” interpretate de Mireille Rădoi şi Emy Drăgoi Quartet, care, deşi s-au cunoscut în după-amiaza zilei de 28 septembrie 2013, fără să aibă timp de repetiţii laborioase, au ridicat tot publicul în picioare.

Andra ROTARU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508