spot_img

Bienala Internaţională de Pictură, Sculptură, Grafică “meeting point – arad biennial 2013”, ediţia a IV-a

Participarea la bienală vizează exclusiv artişti profesionişti, consacraţi sau tineri, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ superior artistic. În cadrul evenimentului se vor acorda următoarele premii: Marele premiu Constantin Brâncuşi; Premiul pentru pictură Sever Frenţiu; Premiul pentru sculptură Ovidiu Maitec; Premiul pentru grafică Eugen Popa. Se vor acorda şi  Premiile Uniunii Artiştilor Plastici din România: Premiul U.A.P.România pentru pictură; Premiul U.A.P.România pentru  sculptură; Premiul U.A.P. România pentru grafică.

Eveniment iniţiat de Asociaţia Profesională ,,Filiala din Arad a UAP din România”, organizat şi finanţat de Asociaţia ,,Filiala din Arad a Uniunea Artiştilor Plastici din România”, Primăria Municipiului Arad, Consiliul Judeţean Arad, Consiliul Municipal Arad, Uniunea Artiştilor Plastici din România

Parteneri: Pecsi Gallery – Pecs, Ungaria, Centrul Cultural Judeţean Arad, Muzeul de Artă din Arad, Direcţia  de Cultură a Municipiului Arad, Teatrul Clasic «Ioan Slavici» din Arad

Întâlnirea în cadrul unei manifestări de cultură de anvergură, meeting point- arad  biennial 2013, a unor opere reprezentative din creaţia artiştilor contemporani .

Bienala Internaţională de Pictură, Sculptură, Grafică -meeting point-arad  biennial 2013 permite dezvoltarea unei relaţii de colaborare naţionale si transnaţionale între operatorii culturali din Romînia şi din Europa centrala si de Est. Scopul acestui eveniment  bienal este de a oferi  o cunoaştere mai aprofundată  a culturii  ţărilor participante încurajând schimbul cultural.

Lansarea si extinderea sferei geografice de acoperire (Europa Centrala si de Est) a acestui proiect arădean si asigurarea durabilităţii acestuia.

Participarea la bienală se  face conform regulamentului acceptat.

Tema bienalei: « Forma între referenţialitate şi maximă autonomie »

Bienala Internaţională de la Arad, în cele 3 ediţii precedente, şi-a conturat un profil propriu sub aspectul orientării şi al tipurilor de exerciţii plastice propuse.

Fundamentală, ca propunere, rămâne păstrarea celor 3 medii tradiţionale majore de exprimare plastică :  pictură, sculptură si grafică.

Dacă ediţia precedentă avea ca miză relaţia « Formă,rigoare şi sens » , adică un exerciţiu de coagulare a formei, de resemantizare a ei, această a 4-a ediţie propune un exerciţiu de deschidere care să pună faţă în faţă modalităţi aparent polare de abordare.

După cercetarile şi meditaţiile sale, Kandisky concluzionează că ambele soluţii, cea referenţială şi cea a autonomiei maxime a limbajului, cea a maximei afirmări a realului şi, respectiv, cea a maximei lui negări, sunt, până la urmă, echivalente pentru explorarea plastică a universului.

Mod de desfăşurare:

Fiecare artist participant va expedia  1 lucrare (maxim 2 lucrări) realizate în perioada 2011- 2013. Lucrările vor avea pe spate o etichetă care va conţine obligatoriu urmatoarele informaţii despre artist şi despre lucrare: nume, prenume, adresa poştala şi electronică, semnatura de artist, titlul lucrării, tehnica, dimensiuni, anul execuţiei.

Fiecare artist va expedia o lucrare – maxim două- de pictură, sculptură sau grafică (după caz) pe adresa Galeria de Artă Delta – Arad, Str. Eminescu Nr.2-4,  cod 310086   până la data de 25 octombrie 2013.

Juriul bienalei va fi format din critici şi istorici de artă şi artişti de notorietate, cadre universitare din învăţământul academic de artă etc.

Lucrări:

Pictura: ulei/acril/tempera pe pânză, carton sau lemn, înrămate corespunzător.

Dimensiunea minimă: 50×70 cm, dimensiunea maxima: 120×140 cm (inclusiv rama)

Sculptură: material definitiv, lemn, piatră, metal, pământ ars, etc.

Dimensiunea minimă: h=30 cm, dimensiunea maximă: h=120 cm

Grafică: tehnicile tradiţionale de gravură (gravură în cupru – copper engraving, aquaforte – etching, ac rece – dry point, acvatinta – aquatint, vernis moale – soft-ground, mezzo-tinta, xilografie – wood cut, linogravura – lino cut, litografie -lithography, serigrafie – serigraphy) sau desene originale in creion, tuş, cărbune, etc.

Dimensiunea minimă a hârtiei 40×50 cm, dimensiune maxima: 65×95 cm (inclusiv rama).

Lucrările de pictură  vor fi  prezentate corespunzător pentru expunere (înrămate sau cu canturile finisate).

Lucrările de grafică nu vor fi încadrate în ramă sau passpartout şi nici montate pe un suport adiţional.

Fiecare lucrare, indiferent de mediu, va avea pe spate o etichetă care va conţine obligatoriu urmatoarele informaţii despre artist şi despre lucrare: nume, prenume, adresa poştala şi electronică, semnatura de artist, titlul lucrării, tehnica, dimensiuni, anul execuţiei.

Taxa de participare: 150 Lei (pentru participanţii români)

50 € (pentru artiştii străini)

Suma va fi virată în contul : RO69RNCB0015030321540001 BCR ARAD (LEI) respectiv  BIC SWIFT : RNCB RO BU : cont  RO42RNCB0015030321540002 (EURO)

Bienala va avea loc la Arad în 5 locaţii:

Galeria de Artă DELTA, str. Eminescu, nr.2

Galeria de Artă Alfa

Muzeul de Artă Arad, str. G. Popa de Teius, nr. 2-4

Salile CLIO (ale Muzeului de Artă Arad), str. Horia, nr. 8-10

Galeriile Teatrului Clasic ,,Ioan Slavici”Arad

Juriul Bienalei, format exclusiv din teoreticieni, va acorda premii celor mai apreciate lucrări. Premiile se vor traduce în sume de bani, acceptabile pentru ca lucrările premiate să poată fi păstrate pentru constituirea fondului noului Muzeu de Artă Contemporană de la Arad. Premiile vor purta fiecare un nume de artist de notorietate pentru România şi ţările partenere. Fiecare oraş partener va acorda un premiu iar Marele Premiu al Bienalei, „Constantin Brâncusi”, va fi acordat de U.A.P. Arad. Fiecare participant va primi un catalog. Realizarea catalogului se va face de către organizatori.

Articole recomandate

2 COMENTARII

  1. Stimate D-le Director dr.Dumitru Serban, numele meu este Lucia Trancota Ősz,artist plastic din Romania.Am trimis la a IV-a editie a Biennalei Arad 2013 o lucrare „In Memoriam”,tehnicá mixtá,70/100cm.Lucrarea afost adusá din Timisoara, FiliaiaUAP,str.G.Enescu nr.1.Bánuiesc,datoritá faptului cá piná la ora actualá nu am primit nici o instiintatre ,despre rezultatul jurizárii,cá lucrarea nu a fost acceptetá.In acest caz v-as ruga ,dacá este posibil sá o returnati la Filiala din Timisoara.In caz contrar as vrea sá stiu data cind as putea sá o ridic de la Filiala din Arad.Cu deasebit recunostiintá Lucia Trancotá Ősz.E-mail:luciasz@yahoo.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508