spot_img

„Jurnalul şefei mele“ de Helene Pflitsch

La Editura SINGUR a apărut romanul „Jurnalul şefei mele„, de Helene Pflitsch. „Volumul surprinde în acțiuni personale și de grup, mentalități diferite ale începutului democrației românești în perioada tulbure a grevelor spontane, a schimbărilor ”din mers” și mai ales privirea proprie asupra acestora a personajului principal, o femeie obișnuită dar care, datorită conjuncturilor de atunci, participă la o întâlnire de afaceri din străinătate.” (editor, Ștefan Doru DĂNCUȘ)

„Literatura română contemporană are în diaspora o garnitură excelent reprezentată de câţiva scriitori – prozatori, poeţi, eseişti – printre care George Roca, Australia, George Filip, Canada, Viorel Roman, Germania, ca să ne oprim la doar câteva exemple – care susţin fervent şi la cote de respectabil efort literele româneşti. Printre aceşti oameni, îşi face loc, cu vigoare, scrisul Helenei Pflitsch, româncă stabilită în Germania, în Wiehl, un cochet orăşel dinspre graniţa cu Olanda şi Belgia. Originară din Turda, Cluj, subinginer de profesie, Helene Pflitsch a ales Germania din 2009. De acolo, începe să se facă simţită în universul scrisului debutând cu proză scurtă, apoi cu un prim roman ”Dezrădăcinare sau un nou început” (Editura Sympoesium, Iaşi, 2012). Premiile obţinute pentru proză scurtă, remarcate de edituri şi de juriile multor concursuri de gen, se regăsesc cu prisosinţă în acest debut editorial. “Dezrădăcinare…” este romanul unei experienţe amare a personajului central, o femeie, româncă, aflată în plin proces de adaptare la condiţia de emigrant, într-o ţară şi o lume nu atât ostilă la modul fizic ori juridic cât emoţional, adaptabilitatea fiind condiţia numărul unu pentru a te integra într-un univers nou, pe care ţi l-ai dorit, la care ai visat, şi totuşi…

Noua carte, „JURNALUL ŞEFEI MELE”, reconfigurează acelaşi potenţial de prozator al Helenei Pfitsch, cu tuşe clare, fără echivoc, cu un ritm al povestirii fluent, aparent nervos, dar echilibrat, fără “floricele” stilistice ci doar cu elementele strict necesare încadrării perfecte atât a personajelor cât şi a situaţiilor, a locurilor, obiectelor, timpului şi spaţiului. Epicul Helenei Pflitsch nu se sustrage poveştii prin această economie de mijloace, din contra, potenţează acele exprimări sumare, dar elocvente, conform zicalei “Să spunem multe folosind puţine cuvinte”, sau, în sens negativ, “Vorba multă, sărăcia omului”.

“Jurnalul şefei mele” nu este doar o poveste de dragoste ci este şi un “jurnal” al perioadei post-decembriste româneşti, de după 1989, când se croia o lume nouă în România contemporană, la intersecţia cu marile transformări “revoluţionare” ale anilor ‘80 din Europa estică şi centrală. O lume pestriţă, care a scos la suprafaţă racile nebănuite şi firi îndoielnice, o efervescenţă tulbure, în care caracterele puternice cu adevărat, precum cel al eroinei, nu s-au lăsat târâte în vâltoarea furtişagurilor, a afacerilor la limita sau dincolo de lege. Activitatea sindicală, şi ea la începuturi, îşi “năştea” liderii şi clasa politică. Romanul surprinde câteva dintre aceste atât de variate şi încâlcit-arhitecturale momente de istorie şi filosofie socială, cu acurateţe şi înţelegere. Dar nu cu toleranţă faţă de o lume politică înecată, pe alocuri, în propriile promisiuni.“ – Dan ȘALAPA

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508