spot_img

„Rinoceronti a Roma/Rinocerii la Roma” de Thomas Otto Zinzi

În perioada 13 – 15 septembrie 2013, ora 19:00, Accademia di Romania (Italia) găzduieşte spectacolul „Rinoceronti a Roma/Rinocerii la Roma” de Thomas Otto Zinzi, o contribuţie inspirată din opera lui Ionesco. Reprezentaţia va fi precedată, vineri, 13 septembrie 2013, de la ora 18:00, de conferinţa „De la absurdul istoriei la teatrul absurdului: Rinocerii lui Eugène Ionesco”, susţinută de conf. univ. dr. Octavian Saiu. Evenimentul este organizat în colaborare cu Compagnia Progetto Miniera.


„Spectacolul „Rinoceronti a Roma/ Rinocerii la Roma” este o poveste modernă despre rezistenţa umană, despre sufletele celor care nu vor să piardă sensul lor profund în lupta de zi cu zi pentru libertate. Libertatea de a fi autentici într-o societate dezorientată, adeseori frivolă şi care ridică omologarea la nivelul unui cuvânt de ordine pervers. Spectacolul porneşte de la replica finală din „Rinocerii” lui Ionesco, dar imediat ia calea transfigurării (nu a deformării). Traseul este original, marcat de întrebări fundamentale: „Cine sunt azi Rinocerii? Oare suntem noi cei care căutăm calea împlinirii viselor noastre? Ori poate sunt ceilalţi cei care nu au timp să se asculte pe ei înşişi? O fi puterea, pitită în palate, cea care a uitat ce e viaţa? Sau, poate, urme de Rinocer sunt prezente în viaţa fiecăruia dintre noi?” – organizatorii

Thomas Otto Zinzi, regizor, actor, dramaturg, este născut la Roma din părinţi imigranţi italo-americani, la 28 februarie 1960. Regizor de teatru şi actor din 1977. În 2004, a câştigat PremiulPremio Teatrale Nazionale VALLECORSI cu textul propriu IO e TE. Textul a fost publicat în Jurnalul Hystrio (octombrie – decembrie 2004). În 2006, la Milano, cu ocazia a o sută de ani de la naşterea lui Dino Buzzati, a conceput şi regizat Milano dei Tartari, opt spectacole prezentate în locuri de inspirație ale autorului printre care: Teatrul Scala şi Palatul Brera. Din 2009, colaborează cu Accademia di Romania unde a prezentat diverse spectacole: IO e TE/ EU şi TU, Sorescu alla prova, Iona/ Sorescu la încercare, Iona şi lecturi din Eugen Ionesco şi Nichita Stănescu. În vara anului 2013, a debutat la a 56-a ediţie – Festival dei 2Mondi – desfăşurat la Spoleto, cu spectacolul Sotto il pavimento del mondo, voci dal ventre della miniera di Morgnano/ Sub podeaua lumii, voci din adâncul minei Morgnano. La Roma conduce, împreună cu Marco Ubaldini, Laboratorul Teatral permanent Il mestiere dell’emozione. În 1998, a fondat PROGETTO MINIERA, echipă formată din artişti profesionişti care prin ateliere, spectacole, lecturi și cercetări pătrund în profunzimile sufletului şi ale emoţiei.

Octavian Saiu este conf. univ. dr. la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale şi unul în literatură comparată. Predă la universităţi din România şi Noua Zeelandă şi a fost în 2008 şi 2011-2012, Visiting Fellow la University of London. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) – Secţia Română şi Director al Centrului de Studii Eugène Ionesco – Samuel Beckett. A publicat volumele În căutarea spaţiului pierdut (Nemira, 2008) / In Search of Lost Space (UNATC Press, 2010), Beckett, Pur şi Simplu (Paideia, 2009 – Premiul Criticii pentru carte de teatru), Fedra, de la Euripide la Racine, de la Seneca la Sarah Kane (Paralela 45, 2010), Ionescu/Ionesco: un veac de ambiguitate (Paideia, 2011) şiPosteritatea absurdului (Paideia, 2012). Premiul UNITER pentru Critică de teatru, 2013.

Rinoceronti a Roma de şi cu Thomas Otto Zinzi, şi cu Marco Ubaldini, Guglielmo Frabetti, Giuseppe Bisegna, Giulio Gorissen, Maria Miliè, Virginia Ferruccio, Giulio Sirolli, Eleonora di Raffaele, Viola Terzigno, Nicholas Reimer, Gianfranco Corteggiano

Cu participarea:
Progetto Miniera Marco Ubaldini – organizare
Guglielmo Frabetti – ajutor dramarturg
Giuseppe Bisegna – asistent regie
Mauro Giovino – lumini şi sunet
Alessandro La Gamba – chitară
Edoardo Riganti Fuginei – pian
Veronica Terzigno – momente coregrafice
Leontina Rotaru – desene şi măşti
Claudia Mandi – instalaţii interne
Marimao – afiş
Thomas Otto Zinzi – concept şi regie

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508