spot_img

Mireille Rădoi a lansat volumul de poezie “ieşireadinbazadedate” la Galeria GALATECA

Miercuri, 19 iunie 2013, de la ora 19:00, la Galeria GALATECA (Bucureşti, str. C.A. Rosetti, nr. 2), a avut loc lansarea volumului de debut în versuri semnat de Mireille Rădoi. Despre volumul “ieşireadinbazadedate”, publicat de Editura Brumar, au vorbit Dan Mircea Cipariu, Ioana Crăciunescu şi Flaviu Predescu. Lectura de la Galeria GALATECA a încheiat un turneu de lecturi publice pe care Mireille Rădoi l-a susţinut în Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Bucureşti. AgenţiadeCarte.ro a fost partenerul media al acestui turneu. Proiectul a fost susţinut şi promovat de Galeria GALATECA (http://www.galateca.ro/), iar lansarea din Bucureşti a fost susţinută de Cramele Oprişor. Volumul se găsește în exclusivitate la Galeria GALATECA.


“Sunt bucuros că participăm la debutul strălucitor în literatura română al prietenei noastre Mireille Rădoi. “ieşireadinbazadedate” ne face să ne adunăm astăzi aici, într-o lume de excelenţă, mai cu seamă că azi de dimineaţă am primit vestea că această galerie – GALATECA – a primit premiul Președintelui Ordinului Arhitecților din București, în cadrul Anualei de Arhitectură, ediția a XI-a, proiect realizat de arh. Radu Teacă, coautori: arh. Peter Marx, arh. Raluca Velescu. Sunt bucuros că lansăm acest volum într-un astfel de spaţiu. Volumul este special pentru că este scris de un om sensibil, dar şi de un profesor de relaţii publice şi de comunicare. Într-un univers al nostru din ce în ce mai tributar consumismului, afectat de tabloidizarea aspectelor intime ale vieţii, din ce în ce mai răpus de ştirile rele de la televizor, un univers tot mai fără de Dumnezeu, secularizat, Mireille Rădoi are o intuiţie poetică superioară şi cu o rază totală de acţiune: ea îşi dă seama că terapia prin gândirea poetică, prin efectul poetic, poate fi un medicament pentru minte, suflet, inimă şi literatură. (…) Prin acest volum, autoarea face o invitaţie către ieşirea din matriţă, din şablon, din serialitate, din statistică şi din tot ceea ce presupune astăzi un act de teribilă persuasiune şi manipulare prin marketing, mass-media şi politică. (…) Le prevăd şi cărţii şi autoarei un drum lung, luminos şi luminat în literatura română contemporană.”, a spus, în deschiderea evenimentului, Dan Mircea Cipariu.

“Mireille Rădoi se află într-un permanent dialog cu fiinţa iubită în care şi-l ia mediator pe Dumnezeu. Are încredere în divinitate şi acest puternic sentiment îi dă curaj în tot ceea ce face dar mai ales în depăşirea momentelor dificile, cu care nu de puţine ori se confruntă cei care îşi propun să iubească.
Poemele sale sunt expresia luptei pe care o duce pentru iubire, neîntâmplător unele purtând numele “SMS”, rezultate din zbuciumul sufletesc al unei generaţii aflată în mijlocul unei abundenţe de imagini, nevoită să se exprime prin mesaje telefonice, scurt, concis, dar căutând să producă emoţie. De fapt este o generaţie a nevoii rapide de feed-back , cea din care face parte Mireille Rădoi, ea însăşi obişnuită cu succesul cuantificabil, măsurabil atât în reacţii pozitive, cât şi în statistică.”, a spus Flaviu Predescu.

„Comunicarea cu Dumnezeu şi cu persoana iubită”

“Uneori, Mireille alternează comunicarea cu Dumnezeu şi cea cu persoana iubită, creând imaginea unei camere făcută din oglinzi în care poţi vedea diverse detalii ale aceleiaşi fiinţe, apărând din diferite unghiuri şi cu diferite expresii.
Cu riscul de a o întrista, spun despre creaţiile ei că sunt şi reale strigăte de ajutor în lupta cu singurătatea. Salvarea venindu-i însă din relaţia cu divinitatea, pe care ştie că dacă o invocă, nu o va lăsa într-o stare de abandon. Din acest contrast, al invocării aproape constante a lui Dumnezeu, putem deduce cât de des resimte poeta nevoia de comunicare şi suport sufletesc. Stările sale sunt transpuse în poezie şi ne oferă luxul de a pătrunde în intimitatea unui suflet pe care fără o expunere de acest tip nu l-am fi cunoscut nicicând cu adevărat.
Sufleteşte, ea rămâne fidelă unei singure persoane pentru care se bate zi şi noapte, printr-o tenacitate emoţională unică dar pe care o învăluie în delicateţe.”, a continuat Flaviu Predescu.

“Volumul poartă numele unei poezii oarecum criptice, formată din două afirmaţii care nu îmi este foarte clar dacă sunt parte a unui mesaj divin sau amintirea spuselor iubitului – “Ieşirea din baza de date”. Şi în acest poem găsim invocat cântecul care alături de lumină se constituie în motivul de salvare şi în sensul de a fi al poetei.
Poezia “Moştenire” este favorita mea pentru optimismul ce răzbate din interiorul cuvintelor dar şi pentru modul în care Mireille Rădoi ne transmite sub formă poetică un celebru şi autentic mesaj cristic, adaptat zilelor noastre cuprins în Evanghelia după Matei: “Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul Meu.”. Mireille, rămasă în memorie cu maşina de pâine a copilăriei generaţiei noastre, din anii comunismului, când venea ca un simbol de salvare divină a existenţei (oare copiii din ziua de astăzi mai au conştiinţa maşinii de pâine?) ne expune un poem care esenţializează cincizeci de ani care ne-au găsit de partea greşită a cortinei: “Maşina de pâine/Împarte lăzi cu trupul Domnului. /E dimineaţă /Hristos interior răsare.”, a conchis Flaviu Predescu.

“Vreau să precizez că mă simt de multe ori ieşită din baza de date, dar îi mulţumesc autoarei Mireille Rădoi că m-a reintrodus în aceasta.”, a spus Ioana Crăciunescu, prezentă de asemenea la eveniment. Actriţa a citit câteva poeme din volumul “ieşireadinbazadedate”.

„cinci profeţii, cinci SMS-uri”

“Sper ca haina albă a poeziei să îi scoată din baza de date pe cei aflaţi în acest spaţiu, măcar pentru câteva minute. În acest volum sunt 52 de poeme, dintre care cinci sunt profeţii, iar cinci sunt SMS-uri. Am apelat la diverse formule, însă se pare că intuiţia şi inspiraţia au fost prietene bune în acest volum. Am scris „ieşireadinbazadedate” pentru că este un strigăt de disperare aici, de ajutor, de  “nu mai pot”, aşa cum nici dumneavoastră nu cred că mai puteţi suporta această dictatură, această tiranie teribilă a şabloanelor, a matriţelor, a agresivităţii, a haosului, a tehnologiei informaţiei care creşte viteza de comunicare, dar o goleşte de conţinut, care ne permite să comunicăm chiar şi atunci când nu aveam nimic de spus. Din aceste motive am început să scriu: pentru mine, pentru sufletul meu; în poeme există dialogul cu sinele, cu celălalt, dialogul cu Dumnezeu, şi cred că asta ne lipseşte cel mai mult, şi asta se vrea a fi “ieşireadinbazadedate.”, a spus Mireille Rădoi.

Andra ROTARU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508