spot_img

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

Cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, care se desfăşoară în perioada 7-16 iunie 2013, îi reunește la Sibiu pe unii dintre cei mai importanți creatori promovați în selecțiile Golden Mask Russian Performing Arts Festival și Chekhov International Theatre Festival.

Sezonul rusesc de la Sibiu marchează o gală a tinerilor actori ruși în dialog cu vechea generație de actori de la Moscova și St. Petersburg. Selecția de la Sibiu își propune să evidențieze noile tendințe din acest spațiu teatral, oferind publicului o viziune provocatoare asupra lumii din jur și a limitelor umanității prin complexitatea montărilor propuse de unii dintre cei mai importanți creatori europeni ai momentului.

Unul dintre cei mai premiați dramaturgi și regizori ruși, Ivan Vârâpaev va fi prezent la Sibiu pentru a-și prezenta spectacolul „Iluzii/Illusions”, o melodramă a valorilor sincere, fără complexe, sub forma unui dialog cu publicul. Actorii Teatrului Praktika nu interpretează vreun rol, pur şi simplu spun povestea în întunericul ce învăluie sala. Spectacolul va avea loc luni, 10 iunie, de la ora 23:00, la Sala Studio a Teatrului Național din Sibiu. Ca dramaturg, Ivan Vârâpaev a câștigat unele dintre cele mai importante premii de acest fel din Rusia, printre care Premiul Consiliului Prezidențial pentru contribuția adusă literaturii ruse. În semn de recunoaștere pentru opera sa, dramaturgul are programat în agenda festivalului și un spectacol lectură după piesa „Dansul Delhi”, în traducerea Mașei Dinescu. Evenimentul va avea loc duminică, 9 iunie, ora 14:00, la Librăria Humanitas din Sibiu și este produs de Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune.  Mai mult decât atât, filmul său de debut „Euphoria” va fi proiectat, în aceeași zi, de la ora 16:00, la Sala Studio a Casei de Cultură a Sincicatelor. Pentru acest film, Ivan Vârâpaev a primit premiul special al juriului la Festivalul Kinotaur de la Soci, Micul Leu de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia şi marele premiu Crinul de Aur la Festivalul de la Wiesbaden. Proiecția de la ora 16:00 va fi urmată de cea a filmului „Dansul Delhi”, produs în 2012, după piesa cu același titlu. Artistul va fi prezent la Sibiu pe toată durata evenimentelor.

Programul sezonului rusesc continuă marți, 11 iunie, cu spectacolul „Trei surori/ Three Sisters” al companiei Nebolshoi Drama Theatre. Reprezentația celor din St. Petersburg va avea loc pe scena Teatrului Național din Sibiu, începând cu ora 21:00. Spectacolul regizat de Lev Erenburg este o tragicomedie despre imposibil, despre irealizabil, o poveste necruţătoare, tăioasă şi crudă, montată în manieră tradiționalistă. La premiera spectacolului criticii de la St. Petersburg Vedomosti spuneau că această producție este „o profundă și străluciotare analiză psihologică și un nou efort uman de a răspunde la întrebarea de ce nu suntem fericiți?”. Fiecare personaj are durerea sa, chinul său, iar tristeţea emoţionantă este împletită cu un fel de suferinţă fizică: pe de-o parte, dragostea este însoţită de o durere de dinţi, iar singurătatea este asurzită de o răceală.

Marți, 11 iunie și miercuri, 12 iunie, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu prezintă spectacolul „Nunta/ The Wedding” de A.P. Cehov. Ambele reprezentații vor avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu, începând cu ora 21:00. Spectacolul regizat de Vladimir Pankov este o co-producție a Chekhov International Theatre Festival, The National Academic Janka Kupala Theatre Minsk și International Confederation of Theatre Associations. Adaptarea modernă după textul lui Cehov se derulează liniar, într-un spațiu al viselor, iluziilor și al grotescului şi îmbină jocul actorilor momente muzicale și de dans. Producţia ce va fi prezentată în acest an la Sibiu reuneşte pe scenă 27 dintre cei mai premiaţi actori ruşi într-un spectacol modern, ce explorează sincretismul în arte. Născut în 1975, Vladimir Pankov a studiat la Academia Rusească de Arte Dramatice și s-a profesionalizat în muzică clasică, jazz și balalaika, fiind considerat fondatorul genului teatral sound-drama .

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508