spot_img

Re-încântarea lumii. Preambul la Conferința pe care academicianul Basarab Nicolescu o va susține la Ateneul Român luni, 15 aprilie 2013, ora 18:30

Este vremea preschimbării în toate marile domenii ale cunoașterii. Înțelegem, simțim sau intuim tot mai aproape de noi sursa vie a unei mișcări înnoitoare conținând știința și conștiința reconcilierii spiritualului cu raționalul, întru revelarea unei viziuni nealterate asupra spațiului-timp aparținător lumii și căruia lumea îi aparține.

Academicianul Basarab Nicolescu explică: „în terminologia transdisciplinară, cuvântul «lume» semnifică simultan universul interior al omului, universul său exterior și interacțiunea între aceste două universuri.

Transdisciplinaritatea este astăzi o cale posibilă de “re-încântare a lumii” prin interacțiunea între toate domeniile cunoașterii, oferind metodologia necesară omului pentru a se re-naște. Pentru că trecând între, prin și dincolo de orice discipline, transdisciplinaritatea descoperă ființa umană, Subiectul, în interacțiunea sa cu Obiectul, lumea.

Înțelegerea transdisciplinarității se bazează pe conștientizarea existenței multiplelor Niveluri de Realitate ale Subiectului și ale Obiectului, aflate în relații de reciprocitate. Între Nivelurile succesive de Realitate și dincolo de ele – fiecare nivel fiind caracterizat de incompletitudinea legilor care îl guvernează – sunt discontinuități, zone de non-rezistență absolut necesare pentru circulația fluxurilor de informație ale Obiectului și a fluxurilor de conștiință ale Subiectului. Cele două fluxuri înseamnă Cunoaștere, care este simultan interioară și exterioară Nivelurilor de Realitate.

Dacă vorbim despre «re-încântarea lumii» înseamnă că există o «dez-încântare a lumii», expresie celebră (Entzauberung der Welt, în limba germană) introdusă de Max Weber“ spune, mai departe, Basarab Nicolescu.

Daca dez-încântarea lumii este rezultatul întreruperii dialogului între știință și spiritualitate, deslușesc în “re-încântarea lumii” cunoașterea (științele) și autocunoașterea (spiritualul, omul în comuniune cu Creatorul) reunite pe axa verticală a viitorurilor – infinite posibilități pe care umanitatea le poate crea și trăi coerent. Realitatea este, prin urmare, plastică iar noi, fiind parte a sa, suntem pe deplin răspunzători de modul în care îi pătrundem mișcarea ordonată.

Ne întâlnim la Ateneul Român pentru a intra împreună în zona de non-rezistență din care să primim fluxul de informații pe care ni-l va oferi academicianul Basarab Nicolescu!

Cristina Poterășoiu

Referințe:

Reîncantarea lumii: de la fizica cuantică la transdisciplinaritate, Cuvântul”, București, 2006, și “Perspective”, Cluj-Napoca, 2007

What is future? Transdisciplinarity and Sustainability, Basarab Nicolescu (Ed.)

International Center for Transdisciplinary Research and Studies (CIRET), France

TheATLAS Publishing, 2012

Transdisciplinarity: Basarab Nicolescu Talks with Russ Volckmann, 2007

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Mii de Mulțumiri
    Tot articolul este excelent… Felicitări

    Mi-a plăcut foarte mult paragraful de mai jos.

    Înțelegerea transdisciplinarității se bazează pe conștientizarea existenței multiplelor Niveluri de Realitate ale Subiectului și ale Obiectului, aflate în relații de reciprocitate. Între Nivelurile succesive de Realitate și dincolo de ele – fiecare nivel fiind caracterizat de incompletitudinea legilor care îl guvernează – sunt discontinuități, zone de non-rezistență absolut necesare pentru circulația fluxurilor de informație ale Obiectului și a fluxurilor de conștiință ale Subiectului. Cele două fluxuri înseamnă Cunoaștere, care este simultan interioară și exterioară Nivelurilor de Realitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508