spot_img

Festivalul Internațional de Film NexT, ediţia a VII-a

Miercuri, 10 aprilie  2013, începe cea de-a 7-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT. Proiecțiile și seminariile NexT se vor desfășura în locațiile partenere: Cinema Studio, Cinema Corso, Cinema Patria și Cafe Verona Cărturești din Bucureşti. Anul acesta, o serie de proiecții de filme vor avea loc și în țară: Iași, Cluj și Brasov. Gala de deschidere va avea loc la Cinema Studio, începând cu ora 19:00 și va fi urmată de primul calup de filme din Competiția NexT 2013. La Cinema Corso, de la ora 20:30 va avea loc proiecția din cadrul secțiunii NexT Generation, a filmului „Invadatorul” („L’Envahisseur”), realizat de Nicolas Provost. Regizorul a concurat cu scurtmetrajul „Stardust” în competiția NexT din 2011 și revine anul acesta la festival cu primul său lungmetraj. Juriul NexT 2013 este format din Chris Tidman (UK, Shorts International), Roar Skau Olsen (Suedia, sound designer), Michèle Driguez (Franţa, Festival du Film Méditerranéen), Hervé Le Phuez (Belgia, Festival du Film Francophone de Namur) şi Radu Jude (România, regizor de film).

Ca în fiecare an, agenda NexT va cuprinde programul de Competiție și secțiunile deja tradiționale ale festivalului: Semaine internationale de la critique (secțiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes), Short Matters! (scurtmetrajele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film în anul precedent), Oscars Night (scurtmetrajele de ficțiune nominalizate la Premiile Academiei Americane de Film în anul în curs), Festival Friends / Prietenii Festivalului (program prezentat de HBO), NexT Generation și Cristi & Otto (programul dedicat filmelor realizate de regizorul Cristian Nemescu și sound-designer-ul Andrei Toncu). Nu va lipsi nici programul NexT Kids, cu o selecție de filme și activități dedicate celor mici. Acestor secțiuni li se adaugă programele speciale de anul acesta – Comedy Night și Focus: Aubagne.

Competiția Festivalului NexT este alcătuită anul acesta din 23 de filme provenind din 16 țări, alese din peste 1.200 de înscrieri. Directorul artistic al festivalului, Andrei Gorzo, și co-selecționera sa, Irina Trocan, spun despre acest program că este unul ce menține echilibrul între estetici populare și estetici inovatoare, între filme deja aplaudate la cele mai importante festivaluri internaționale (dar prezentate în premieră în România) și filme care abia încep să fie descoperite.

Filmele alese in Competiție se vor lupta pentru Trofeul NexT, acordat pentru cel mai bun film, Premiul “Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie, Premiul „Andrei Toncu” pentru cea mai bună coloană sonoră (toate trei oferite de ArCuB), Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc (oferit de ShortsTV și Abis Studio), Premiul publicului pentru film străin (oferit de Sony) și Premiul publicului pentru film românesc (oferit de Cocor Media Channel).

Programele speciale ale ediției din 2013 aduc la București voie buna și muzică: programul Comedy Night reunește, în 2 ore, 12 scurtmetraje din România, Canada, Franţa, Australia, Germania, Marea Britanie şi Spania, majoritatea prezentate în premieră în România, ce reprezintă mai multe tipuri, forme și tradiții de comic cinematografic și promit să ofere o seară memorabilă publicului spectator.

Programul Focus: Aubagne prezintă 6 filme ce au făcut parte din programul Festivalului Internațional de Film de la Aubagne începând cu 2008 şi până în prezent. Festivalul de la Aubagne este dedicat creaţiilor cinematografice care ies în evidenţă datorită compoziţiilor muzicale şi coloanelor sonore deosebite, iar prin atenția pe care o acordă la rândul său sound- design-ului, NexT este locul perfect unde ele pot fi prezentate.

Festivalul Internațional de Film NexT continuă și anul acesta tradiția Oscars Night și oferă publicului bucureștean o proiecție-eveniment ce prezintă filmele nominalizate și filmul câștigător în 2013 la categoria scurtmetraj de ficțiune a Premiilor Oscar. Proiecția celor 4 filme nominalizate și a filmului care a câștigat anul acesta prestigiosul premiu al Academiei Americane de Film va avea loc în cea de a treia seară a Festivalului NexT, vineri, 12 aprilie, începând cu ora 20.00, la Cinema Patria. Filmele prezentate în programul Oscars Night sunt oferite de SHORTSTV.

Și anul acesta, în cadrul NexT vor fi prezentate scurtmetraje din selecțiile Semaine de la Critique și din programul Short Matters! al Academiei Europene de Film. La al șaptelea an în cadrul Festivalului NexT, Semaine de la critique aduce 8 scurtmetraje la București, printre care și unul românesc – „Orizont”, cel mai recent film al regizorului Paul Negoescu.  În programul prezentat în parteneriat cu Academia Europeană de Film, vor fi proiectate 13 scurtmetraje multi-premiate. Printre acestea se numără și filmul lui Tudor Giurgiu, „Spiderman, Superman sau Batman” – câștigătorul premiului EFA pentru Cel mai Bun Scurtmetraj în 2012.

Festival Friends, una dintre cele mai îndrăgite secțiuni ale Festivalului, reunește filmele realizate de foști concurenți NexT sau de cineaști tineri și talentați, consacrați sau la început de drum, aflați aproape de Societatea Culturală NexT. Anul acesta, din programul Festival Friends fac parte 13 filme provenind din România, Austria, Israel, Spania și Germania. Programul este susținut de HBO România.

NexT Generation este secțiunea ce prezintă lungmetrajul de debut sau al doilea lungmetraj realizat de un fost participant NexT, pentru că unul dintre pariurile Festivalului este acela că foștii săi concurenți vor deveni nume importante în industria filmului. Nicolas Provost, un artist video belgian ce se bucură de ani de zile de atenția festivalurilor importante din Europa, a făcut parte din Competiția NexT în 2011 cu scurtmetrajul „Stardust”. Lungmetrajul său de debut, „L’Envahisseur”, a fost prezentat în premieră la Festivalul de Film de la Venezia, în secțiunea Orizzonti, iar anul acesta este prezent la București în secțiunea NexT Generation.

Festivalul Internațional de Film NexT găzduiește pentru cel de-al 4-lea an consecutiv și un program special de scurtmetraje dedicat copiilor. Compus, ca și la cele 3 ediții anterioare,  din două etape (proiecția filmelor și jocurile derivate din temele sau personajele acestora), NexT Kids se va desfășura sâmbătă, 13 aprilie 2013, de la ora 11, la cinema Studio.

Ca în fiecare an, agenda Festivalului de Film NexT include și o serie de seminarii pe teme de regie de film și sound design, cărora li se adaugă de data aceasta seminarii de marketing, post-producție, imagine, o prezentare a strategiilor de promovare a compoziției muzicale pentru film, implementate de Festivalul de Film de la Aubagne, o prezentare a noilor perspective de finanțare ale Programului MEDIA și o prezentare a drumului către Oscaruri al scurtmetrajelor dar și al festivalurilor care califică scurtmetrajele pentru lista scurtă de nominalizari la cele mai râvnite premii ale industriei de film. Seminariile NexT sunt prezentate de JTI și au loc in Café Verona Cărturești, iar accesul este liber.

Anul acesta, NexT va ajunge simultan și în trei orașe din țară – Iași, Cluj și Brașov – unde va prezenta proiecții cu programul de suflet al Festivalului – Cristi & Otto. Filmele realizate de Cristian Nemescu și Andrei Toncu, în memoria cărora a luat naștere Festivalul de Film NexT, vor putea fi văzute pe 10, 11 și 12 aprilie la Brasov, iar în Cluj și în Iași, pe 10 aprilie.

Fiecare dintre zilele de festival se încheie cu petreceri în Panic! Club, unde accesul este liber (miercuri, 10 aprilie și joi, 11 aprilie) sau se face pe bază de bilet Oscars Night sau invitație (vineri, 12 aprilie și respectiv sâmbătă, 13 aprilie).

Biletele și abonamentele pentru proiecțiile Festivalului de Film NexT pot fi achiziționate online de pe www.eventbook.ro şi de la Libraria engleză Anthony Frost, iar în timpul Festivalului, şi de la casele de bilete ale cinematografelor Studio, Corso şi Patria.

Festivalul Intenaţional de Film NexT  este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în “Viziunea pe 30 de ani pentru România” a Casei Regale.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508