spot_img

Educaţia sub semnul interogaţiei

“Săptămâna altfel” este un proiect inițiat în 2011 de Ministerul Educației și care își propune implicarea elevilor și profesorilor în activități non-formale. “Educaţia sub semnul interogaţiei” este tema aleasă de Colegiul Naţional “Moise Nicoară” din Arad pentru derularea ediției din acest an a proiectului. Pentru cinci zile, între 1 și 5 aprilie, elevii și cadrele didactice se vor bucura de prezența profesorului francez Jean-Pierre Lepri, cunoscut expert internaţional în problemele educaţiei. Invitația a fost lansată de Centrul de Aplicaţii Transdisciplinare în Educaţie de la Colegiul Naţional “Moise Nicoară” (CATEMN), Centru pe care îl conduce profesoara Mirela Mureșan.

Profesorul Lepri – membru fondator  al CIRET (Centre International de Recherches et Études Transdisciplinaires, al cărui Președinte este academicianul român Basarab Nicolescu), expert-consultant pentru UNESCO şi pentru diverse guverne, în Africa, America, Asia, Oceania şi Europa de Nord – conduce organizația Cercul de Reflecţie pentru o Educaţie Autentică, (CREA, www. education-authentique.org).

Conceptul “educație autenticăeste înțeles, la CREA, în sensul unei educații integrale (a celor patru fațete ale ființei umane: psihicul, mentalul, emoționalul și corpul fizic), integrate (cele patru fațete sunt integrate vieții, în ansamblul ei universal) și integre (educație prin învățare directă, orientată spre ceea ce este și nu spre ceea ce ar trebui să fie).

O (auto)educație autentică nu este nici o anti-, nici o contra- și nici o non-educație; este o educație pentru a învăța într-un mod cât mai natural posibil“, spune profesorul Jean-Pierre Lepri. La Arad, va coordona câteva ateliere, destinate elevilor de liceu de la Colegiul “Moise Nicoară”, şi un curs de formare destinat profesorilor de toate specialităţile din învăţământul preuniversitar. Toate acestea pe tema: “Educaţia sub semnul interogaţiei”.

Marţi 2 aprilie, ora 10:30, va avea loc la Biblioteca Judeţeană A.D. Xenopol, sala Concordia, lansarea celei mai recente cărţi a profesorului Jean-Pierre Lepri, intitulată “La fin de l’éducation ?” (Édition l’Instant Présent, 2012). Cartea oferă chei pentru a înțelege mai bine efectele colaterale ale educației asupra fiecăruia dintre noi. Lansarea va fi urmată de o dezbatere asupra educaţiei contemporane.
„Să înveți este natural. Să înveți înseamnă să trăiești și să trăiești înseamnă să înveți. Organizarea învățarii sub forma educației formatoare înseamnă introducerea unor distorsiuni care pot cauza, fără a fi conștient de asta, mai mult rău decât bine: structurare, fragmentare, încadrare, ghidare, sistematizare, abstractizare… Se poate atunci întâmpla ca inconvenientele să acopere avantajele, fără ca acest fenomen să fie în mod necesar vizibil, intenționat, conștient“ ne avertizează profesorul Lepri.

Prezenţa în Arad, la Colegiul Naţional «Moise Nicoară», a acestui remarcabil specialist internaţional în problemele educaţiei constituie un semn al recunoaşterii şi preţuirii de care se bucură contribuţia şi implicarea profesorilor şi elevilor de la «Moise Nicoară» în marea dezbatere contemporană asupra viitorului educaţiei“, a spus profesoara Mirela Mureşan, coordonatoarea  CATEMN.

Cristina Poterășoiu

Filmul de prezentare a cărții “La fin de l’éducation?”:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HsEZk-B1ppI

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508