spot_img

„TANTRA – dincolo de mituri”

Marţi, 26 martie 2013, ora 18.30, la Librăria Mihai Eminescu din Bucureşti va avea loc un dialog care va permite publicului  o înţelegere corectă a fenomenului tantric. În centrul dezbaterii se va afla colecţia „TANTRA” a Editurii Herald, ce însumează următoarele titluri: André Padoux: „Tantra – tradiţia hinduistă”, Dasgupta Shashi Bhushan: „Buddhismul tantric – Doctrine şi practici indo-tibetane”,  „Vijnana Bhairava – O sută douăsprezece metode de unire cu Divinul”, Lama Yeshe: „Introducere în Tantra. Transformarea dorinţei ”, Lu Kuan Yu: „Yoga daoistă – Alchimie şi nemurire”. Invitaţi: Radu Bercea, indolog; Daniela Andreescu, scriitor, coach; Vlad Şovărel, coordonator colecţie „Tantra”; Aurelian Scrima, editor Ed. Herald. Moderator: Vlad Doroican, PR Editura Herald.

Tantra este, conform învăţăturilor sacre, un corpus amplu de învăţături care expun metode speciale de practică spirituală, cu scopul final de a deveni o fiinţă total conştientă şi evoluată, dotată cu înţelepciune şi compasiune. Ea ne propune cea mai rapidă cale de evoluţie spirituală. Cum ajungem însă să cunoaştem Tantra?

În cadrul acestei întâlniri, vom încerca cu ajutorul invitaţilor noştri să oferim o perspectivă corectă asupra unui subiect atât de controversat precum Tantra. Prin cărţile colecţiei vă punem la dispoziţie surse competente cu ajutorul cărora să vă extindeţi cunoştinţele, iar invitaţii serii ne vor împărtăşi, din unghiuri diferite, din cunoaşterea lor despre modul în care Tantra s-a dezvoltat în diferite tradiţii spirituale precum hinduismul, buddhismul indian sau tibetan.

Expunerile vor fi însoţite şi de momente de muzică interpretată la sitar oferite de muzicianul Victor Marius Beliciu din trupa Turya Classical, un moment prielnic pauzei şi reflecţiei interioare.

În continuarea evenimentului va fi organizată o scurtă sesiune de întrebări şi răspunsuri.

Evenimentul va fi transmis live stream pe internet prin site-ul editurii Herald www.edituraherald.ro

„Tantra – tradiţia hindusă”, autor André Padoux

„Tantrismul este, de mai bine de un mileniu, un element esențial al vieții religioase a Indiei şi al gândirii sale religioase. Unele dintre aspectele cele mai curioase, dar şi, mai ales, numeroase trăsături fundamentale ale hinduismului vechi sau modern decurg din el: cultul zeiţei Kali, mantrele, sexualitatea rituală, felurite rituri… De altfel, în Occident umblă zvonuri nejustificate despre extravaganţa şi excesele tantrismului, alimentate de o literatură ce caută mai mult să seducă publicul decât să-l instruiască efectiv.” – André Padoux

„Buddhismul tantric – Doctrine şi practici indo-tibetane”, autor Dasgupta Shashi Bhushan

„Timp de mai multe generații, datorită ignoranţei, Occidentul a considerat tantrismul drept o luxuriantă şi periculoasă degenerescenţă a spiritualităţii indiene. Până de curând, doar a vorbi despre tantrism era considerat ca ceva de prost gust. Cred că actualmente avem dreptul să ne împotrivim acestei prejudecăţi care, pe scurt, reflecta mentalitatea pozitivistă şi excesiv moralizantă a europeanului mijlociu la sfârşitul secolului al XIX-lea. Fiind vorba de un fenomen spiritual oarecum străin de tradiţiile noastre şi, prin urmare, dificil de înţeles şi de asimilat, tantrismul reprezintă o nobilă şi cutezătoare creaţie a spiritului indian. În el se concentrează, se întrepătrund şi se fecundează reciproc toate tradiţiile spirituale autentice ale Indiei, de la cele mai vechi ritualuri vedice, până la cea mai recentă mistica vişnuită. Dar aceasta surprinzătoare concentrare de multiple tradiţii nu este sincretism. Este vorba aici, fără îndoială, de o noua sinteză.” – Mircea Eliade

„Vijnana Bhairava – O sută douăsprezece metode de unire cu Divinul”

„Vijnana Bhairava este o foarte veche carte de yoga ce urmează îndeaproape principiile de bază ale tradiţiei Saivagama, cuprinzând o sută douăsprezece tipologii de practică yogină. Cu greu există vreun alt tratat care să fi descris atât de multe moduri de cunoaştere a Realităţii Divine, prezentă în fiecare om ca propriul Sine esenţial.

Tantrele sunt texte care conţin descrieri ale riturilor şi ritualurilor, ale formulelor sacre (mantra), diagramelor mistice (yantra), gesturilor (mudra), posturilor (asana), iniţierilor (diksa), ale yogăi sau practicilor mistice. Vijnana Bhairava este de fapt un manual de practici mistice.”

„Introducere în Tantra ”, autor Lama Yeshe, traducător Daniela Andreescu

„Mulţi oameni au concepţii greşite despre tantra. Explicaţiile lucide si precise ale lui Lama Yeshe, urmare a multor ani de studiu si practica personală, le risipesc pe toate.” – Thubten Chodron, autoarea cartii Buddhism pentru incepatori

„Nici un alt membru al tradiţiei nu a vorbit despre tantra cu o astfel de claritate, coerenţă şi simplitate, cum face Lama Yeshe aici, şi nimeni nu a sumarizat esenţa tantrei la fel de bine.” – Revista de Studii Religioase

„Yoga daoistă – Alchimie şi nemurire”, autor Lu K`uan Yu.

„Potrivit înțelepților din China antică, yoga daoistă include alchimia spirituală și are drept scop biruința asupra morții. Volumul de faţă este o traducere a tratatului Secretele Cultivării Naturii Esențiale și Vieții Veșnice scris de maestrul daoist Zhao BiChen, și conține o expunere cuprinzătoare a yogăi daoiste împreună cu îndrumările date de predecesori, care pot fi studiate și practicate de discipolii moderni. Cartea constă din şaispre­zece capitole care ne învață cum să ne antrenăm în alchimia spirituală de la început până la sfârșit, pentru a depăși ceea ce este muritor şi să ajungem la starea divină de nemurire. În tratatul Yoga daoistă – Alchimie și nemurire este prezentat pentru primă oară un curs complet de Yoga daoistă împreună cu instrucțiunile vechilor Patriarhi și Maeștri Iluminați, astfel încât orice om interesat să poată practică învăţătura de la început până la sfârșit”.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508