spot_img

“Vânătorii Reginei Elisabeta. Memoriile unui ofiţer din garda reaglă” de Mihai I. Buttescu

La Editura Militară a apărut volumul “Vânătorii Reginei Elisabeta. Memoriile unui ofiţer din garda reaglă” de Mihai I. Buttescu, Editura Militară, 2012, ediţie îngrijită, note şi prefaţă de Gheorghe Vartic.

Memoriile generalului Mihai I. Buttescu (1878-1963) au fost scrise între 8 noiembrie 1948 şi 8 mai 1957, la îndemnul nepotului său, preotul Neculai Cosma. Memoriile sale aduc o contribuţie remarcabilă la ilustrarea tabloului complex al reformării oştirii române de la începutul secolului trecut, ca şi al angajării şi prestaţiei ei în Marele Război de Întregire (1916–1919).

Reprezentant de seamă al primelor generaţii de ofiţeri şcoliţi în Germania, după noua orientare a politicii externe româneşti, imprimată de Regele Carol I la sfârşitul veacului al XIX-lea, îndeosebi după aderarea României la Tripla Alinaţă (1883), generalul Mihai Buttescu face parte dintre iluştrii instructori şi comandanţi militari care, prin temeinica lor pregătire teoretică şi practică în străinătate, au imprimat un nou curs evoluţiei organismului militar naţional din acea perioadă.

În şcoala militară am prins dragostea de ideal care abia îşi scotea mugurii printre mărăcinii ambiţiilor şi tot acolo am înţeles să preţuiesc ruşinea ca pavăză scumpă a curăţeniei sufleteşti. Erau lucruri înnăscute, dar nedesluşite. Mai târziu, la Bucureşti, Mainz, Anklam şi Berlin, am constatat că ambiţiosul înfrânge adversarul şi cinstea pentru a-şi achiziţiona avantaje egoiste; pe când idealistul dă de la dânsul cu largă inimă pentru alţii, refuzând orice compensaţie; şi nu afişează această puritate sufletească, din ruşine. În aceste locuri am înţeles condiţiile nobleţei. Am început a bănui că în mine trăieşte un mic boier, din vremuri vechi. Cel dintâi luceafăr de ideal pe care l-am iubit a fost dreptatea; ea nu se împacă cu ambiţia. La oricine am văzut-o, am iubit-o pntru ea însăşi şi, chiar dacă nu era de partea mea, am apărat-o pentru curăţenia şi strălucirea ei. – Mihai I. Buttescu

Mihai I Buttescu a avut o carieră militară şi politică de excepţie. Dintre episoadele memoriilor acestui remarcabil instructor, teoretician şi comandant militar, amintim: studiile, începute la Şcoala Fiilor de Militari din Iaşi, continuate la Şcoala de Ofiţeri de Artilerie, Geniu şi Marină din Bucureşti, apoi, în Germania, la Şcoala de Război din Anklam şi la Regimentul 87 infanterie al Ducelui de Nassau din garnizoana Mainz, încadrarea în organica armatei române, la Batalionul 2 Vânători de Gardă “Regina Elisabeta”, dislocat la Constanţa şi Bucureşti, îndeplinirea misiunii onorante de instruire a viitorului rege Carol al II-a, participarea la Campania din Bulgaria (1913), dar, mai ales, la aprigele confruntări din 1916-1917 de pe frontul românesc care i-au adus înalta distincţie de Cavaler al Ordinului “Mihai Viteazul”, angajarea ulterioară în viaţa politică, economică şi socială a României interbelice. Mărturiile generalului Mihai Buttescu aduc o contribuţie însemnată la ilustrarea tabloului complex al evoluţiei organismului militar naţional din prima jumătate a secolului trecut.Gheorghe Vartic

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508