spot_img

Seară de muzică franceză Debussy-Poulenc la Sala Radio

Vineri, 22 februarie 2013, de la ora 19.00, soprana Mihaela Mingheraș-Couture, stabilită în Franţa unde colaborează cu importanţi dirijori, va oferi, de pe scena Sălii Radio, o seară specială de muzică franceză. Sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, care a ocupat funcţia de dirijor asistent la Orchestra Simfonică din Berlin şi are o bogată activitate artistică europeană, Orchestra Naţională Radio propune publicului o incursiune în muzica franceză de la sfârşitul sec. XIX şi prima jumătate a sec. XX. Evenimentul, organizat în colaborare cu Institutul Cultural Francez, va prilejui întâlnirea melomanilor români cu doi mari compozitori: Claude Debussy (Preludiu la după-amiaza unui faun şi Marea) şi Francis Poulenc (Stabat mater). Concertul se va desfăşura cu participarea Corului Academic Radio, dirjat de Dan Mihai Goia.

Celebră lucrare a lui Debussy, Preludiu la După amiaza unui faun a stârnit numeroase controverse după vestita interpretare coregrafică pariziană a marelui balerin rus Vaslav Nijinski. Inspirată de creaţia poetului simbolist francez Stéphane Mallarmé, partitura descrie reveriile unui faun, zeitate cu înfăţisare fantastică. Seara va continua cu o superbă călătorie pe neîntinsului unui peisaj marin prin cele trei schiţe simfonice reunite sub titlul „Marea”: „Din zori până la amiază pe mare”, „Jocul valurilor” şi „Dialogul vântului cu marea”. În încheiere veţi asculta Stabat Mater, compoziţie a lui Francis Poulenc prin care a marcat dispariţia prietenului său, coregraful Christian Bérard (fondator al Companiei baletelor de la Champs Elysées).

Format la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti CRISTIAN OROŞANU şi-a perfecţionat pregătirea graţie unei burse de studii la Internationale Buchakademie din Stuttgart.

A fost dirijor asistent la Orchestra Simfonică din Berlin, de-a lungul timpului fiind asistent al unor mari maeştri precum Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich, Ingo Metzmacher.

A colaborat cu numeroase instituţii de profil din ţară, dintre care amintim: Orchestra Naţională Radio, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Operele Române din Cluj şi Bucureşti, Orchestra din Paris, Orchestra Naţională din Bordeaux, Israel Kibutz Orchestra, Filarmonica din Strasbourg, Orchestra Filarmonicii din Bruxelles, Orchestra Simfonică Radio din Danemarca, Orchestra Tonhalle şi colaborează totodată cu orchestra de tineret a Hyogo Performing Arts Center.

Cristian Oroşanu se dedică şi unei intense activităţi didactice ca profesor de dirijat la Academia de Muzică din Cluj şi la Academia de Muzică din Iaşi, în anul 2005 fiind distins cu titlul de doctor în muzică.

Prin frumuseţea glasului, candoarea şi atenţia abordării partiturilor muzicale soprana MIHAELA MINGHERAŞ a devenit un nume cunoscut atât în ţară cât şi în străinătate. A studiat cântul vocal la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, sub pregătirea Artei Florescu, beneficiind totodată de o bursă de studii oferită de France Telecom. După terminarea studiilor a fost angajată ca solistă a Operei din Galaţi, colaborând totodată cu operele din Cluj-Napoca, Timişoara şi Bucureşti.

În prezent soprana trăieşte în Franţa unde susţine o importantă carieră artistică  colaborând cu dirijori precum: Lawrence Foster, Guy Condette, Richard Bradshaw, Friedrich Pleyer, Cyril Diederich, iar dintre soliştii cu care a lucrat îi amintim pe Leontina Văduva, Giovanna Casolla, Gregory Kunde,  Paata Burchuladze.

A interpretat numeroase roluri în opere precum: Don Giovanni, Nunta lui Figaro, Faust, Flautul fermecat, Don Carlo, Elektra, Carmen. De asemenea, soprana abordează cu succes şi repertoriul vocal-simfonic reprezentat prin lucrări precum: Stabat mater de Pergolesi, Requiem, Misa Încoronării şi Missa în do major de W. A. Mozart, Un Requiem german de J. Brahms, Anotimpurile de J. Haydn, Les Poèmes pour Mi de O. Messiaen.

Preocupată de formarea tinerelor generaţii de muziceni, Mihael Mingheraş este invitată să predea cursuri de măiestrie interpretativă în Franţa, Statele Unite ale Americii, Liban şi Olanda.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508