spot_img

“Meridianele prozei” de Rodica Grigore

De curând, la Editura Casa Cărţii de Ştiinţă a apărut volumul “Meridianele prozei” de Rodica Grigore. “Volumul acesta cuprinde eseuri dedicate mai multor prozatori a căror operă a reprezentat pentru mine o preocupare constantă. Desigur, cel mai dificil este, în cazul oricărei cărţi, demersul autorului de a-şi explica alegerile ori de a justifica structura sau organizarea materialului. Sunt convinsă şi acum, aşa cum am fost întotdeauna, de faptul că o carte se prezintă cel mai bine singură, semnificând şi o fereastră deschisă: către meridianele prozei, de astă dată. Pentru ca, la sfârşitul lecturii, cititorul să aibă (şi) o altă perspectivă asupra unor texte menite a fixa pe o imaginară hartă propriile mele drumuri prin bibliotecă.” (Rodica Grigore)

“Cel mai dificil este, cred, în cazul oricărei cărți, demersul autorului de a‐şi explica alegerile ori de a justifica structura sau organizarea materialului. De aceea, n‐am să  încerc să  caut explicații ori să ofer motive de un fel sau altul: ele pot fi mereu găsite şi nuanțate, rămânând mai mult sau mai puțin convingătoare. În ceea ce mă priveşte, sunt convinsă şi acum, aşa cum am fost întotdeauna, de faptul că o carte se prezintă  cel mai bine singură, semnificând şi o fereastră deschisă: către meridianele prozei, de astă  dată. Pentru ca cititorul să aibă (şi) o altă perspectivă asupra unor texte menite a fixa pe o imaginară hartă propriile mele drumuri prin bibliotecă. Volumul acesta cuprinde eseuri dedicate mai multor prozatori a căror operă a reprezentat pentru mine o preocupare constantă. Materialul este împărțit în trei secțiuni, din dorința unei grupări tematice şi, în parte, cronologice. Astfel, cea dintâi, Exerciții de (re)lectură, are în vedere câteva nume mari ale literaturii, de la Miguel de Cervantes, concepția sa asupra adevărului ficțiunii şi complicata istorie a falsului Don Quijote, la Nathaniel Hawthorne, James Joyce, Virginia Woolf ori Hermann Hesse, propunând recitirea unor texte consacrate. Incursiuni în lumea literară ibero‐americană, cea de‐a doua parte, abordează  creațiile mai multor scriitori din acest fascinant univers (de pildă, Carlos Fuentes, Roberto Bolaño sau José Donoso), pentru a descoperi sensurile unor romane sau povestiri privite prea adesea doar din perspectiva raportării la formula realismului magic. Exotism, experiment narativ şi ficțiuni identitare în proza contemporană, a treia secțiune a acestor Meridiane, evaluează  implicațiile pe care exotismul  şi experimentele la nivelul structurii narative le au asupra prozei zilelor noastre, dar  şi semnificațiile pe care, în acest context, le pot primi jocurile cu subtilele mecanisme ale rememorării ori construirea unor ficțiuni identitare. De aceea, autorii prezenți aici sunt, printre alții, Naghib Mahfuz, Amos Oz, Ismail Kadare, Patrick Süskind sau Yasushi Inoue.

„Pentru mine, a scrie, şi includ aici şi ceea ce primeşte, în general, numele de literatură, este în primul rând un joc”, spunea Guillermo Cabrera Infante, unul dintre scriitorii asupra cărora m‐am oprit în aceste pagini. Recitind eseurile din care este compus acest volum, îmi spun că, dintr‐un punct de vedere, reprezintă  şi ele, fiecare în parte  şi toate laolaltă, un joc – serios, desigur – la capătul căruia, parcurgând meridianele prozei, am putea deschide încă o fereastră înspre ceilalți, tocmai pentru a ne înțelege mai bine pe noi înşine. “ (Rodica Grigore)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508