“Fraţi de cruce” de Ingvar Ambjørnsen

feb. 15th, 2013 | By | Category: Postcard

De curând, la Editura Allfa a apărut volumul “Fraţi de cruce” de Ingvar Ambjørnsen, colecţia “Strada Ficţiunii”, traducere de Monica-Livia Grigore. Romanul stă la baza filmului “Elling, nominalizat la Oscar, categoria „Cel mai bun film străin“, în 2002.

„Ambjørnsen creează, din încercarea lui Elling de a se integra în lumea din afara coconului protector al casei sale, o comedie duioasă, deşi niciodată siropoasă. Îl înzestrează pe Elling cu o voce copilăresc de directă, căreia îi adaugă însă un strop de furie, suficient cât să transforme tonul cărţii într-unul captivant şi excentric.“- (The Guardian)

Fraţi de cruce” spune povestea emoţionantă şi în acelaşi timp incredibil de amuzantă a doi prieteni aflaţi la periferia societăţii, care încearcă să se integreze în lume, să devină „oameni normali“. Elling, un bărbat timid, nevrotic, posesor al unei imaginaţii debordante şi hiperactive, şi Kjell Bjarne, prietenul său cel mai bun, un uriaş slobod la gură, îndărătnic şi complet ostil schimbatului lenjeriei intime, tocmai au fost eliberaţi dintr-o instituţie psihiatrică. Acum împart, împreună cu cele două pisici ale lor, un apartament în Oslo şi se străduiesc să facă faţă provocărilor vieţii cotidiene: să-l mulţumească pe Frank, asistentul social care-şi bagă mereu nasul în viaţa lor, să aibă grijă de Reidun Nordsletten, vecina lor însărcinată, sau să înveţe în sfârşit care-i faza cu vorbitul la telefon.” (editorii)

Ingvar Ambjørnsen este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi autori norvegieni contemporani. S-a născut în 1956, la Tønsberg, în Norvegia. A abandonat liceul după numai o lună, pentru a se consacra scrisului. A debutat în 1981 cu romanul semi-autobiografic 23-salen. Succesul internaţional a venit odată cu publicarea tetralogiei Elling, al cărei al treilea volum, Brødre i blodet (1996, Fraţi de cruce, ALLFA, 2013) a fost ecranizat, iar filmul a fost nominalizat la Oscar în 2002, categoria „Cel mai bun film străin“. A fost distins cu numeroase premii, printre care Premiul Norvegian al Librarilor, pentru Brødre i blodet, Premiul Thorleif Dahl, acordat de Academia Norvegiană, sau Premiul Cultural al oraşului Oslo.

Număr de vizualizări :1200


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro