spot_img

Căutătorii de povești și Târgul Gaudeamus

Scriitoarea Mariana GORCZYCA a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro un reportaj despre Târgul de Carte Gaudeamus şi răspunsuri personalizate la întrebarea de ce merg la Târgurile de carte? Redăm integral textul:

„Ipostazele în care cineva se poate afla la un târg de carte pot fi următoarele: scriitor lansat, vorbitor lansant, editor central, traducător, editor centrifug, om de radio, om de televiziune, jurnalist de presă scrisă, organizator, cititor, vizitator, degustător, cumpărător și … căutătorul de povești. În această ultimă ipostază mă regăsesc cel mai mult.

Nu am colindat biblioteci prin țară, deși mi-ar fi plăcut să fi fost cu Irina Păcurariu, Cătălin Ștefănescu, Vlad Petreanu și Radu Paraschivescu în proiectul concretizat cu volumul colectiv apărut la Humanitas. Dar am colindat la sfârșitul săptămânii trecute prin Târgul de carte și, nimerindu-mă la Standul Bursa de contacte, spațiul în care s-a promovat proiectul, mi s-a descețoșat răspunsul la întrebarea care mi tot s-a pus: de ce merg la Târgurile de carte?

Pentru că eu caut povești despre cărți și despre cei care le fac, despre rafturi și mese, despre cutii, despre coperți, despre escorte, despre forfotă, despre maeștri și discipoli, despre protagoniști și anonimi, despre priviri care caută sau se caută, despre concentrația de energie creatoare detectată pe metrul pătrat.

Văzându-l pe George Arion prin târg, o intrigă polițistă cu Parabolele lui Isus crucificate lângă Standul Editurii TREI și volatilizate poliromic ar fi putut declanșa o urmărire în căutarea cărții și a adevărului, efectuată de compatriotul lui Umberto Eco, premiatul merituos pentru traduceri Bruno Mazzoni, acompaniat de posesoarea celui mai celebru raft, Denisa Comănescu, ca reprezentant al Editurii păgubite dar și al categoriei Omniprezență, alături de Daniel Cristea Enache, Ion Bogdan Lefter, Florin Iaru, Dan Mircea Cipariu, Adrian Cioroianu… Deci urmărire, suspans, pasiuni, violențe (lexicale), tăieturi (din condei), negări, frustrări, adulări, împăcări… și toate în NUMELE CĂRȚII.

Poposind mai mult la standurile câtorva edituri, am simțit cum numele ales de fiecare naște o poveste despre limită, despre icoane, despre cai și arte tracice, dar mi-au venit în minte și lecții de geografie și istorie fiindcă editurile ardelene Eikon, Limes, Casa Cărții de Știință au reprezentat împreună Transilvania. Cu charisma lui indiscutabilă, clujeanul Ovidiu Pecican a vorbit și a fost vorbit la mai multe prezentări. Cu siguranță, Ovidiu Pecican, autorul romanului Bokia, a descoperit că acest cuvânt-valiză din titlul său nu cară cu el numai o fabrica de telefoane, respectiv numele unui fost prim-ministru și actual primar, dar și un ținut de poveste al cărților. La Târgul de carte de la Goteborg, librăria suedeză care s-a bucurat de cea mai vizibilă reclamă în această toamnă (un balon imens) a fost chiar BOKIA. Dar nici lui Ovidiu Pecican și nici directorilor editurilor ardelene mai sus pomenite nu le-a trecut prin cap să aducă din Transilvania cărți dar și oarece pită, o bucată de slană, câteva cepe roșii și o glajă de palincă, toate acompaniate la ore fixe de un taragot de poveste. Anul trecut, la Târgul de Carte de la Torino, fiecare regiune italiană a oferit carte, dar și imagini ale unor obiective turistice și gustări specifice. Grapa și martini se serveau o dată la două-trei ore celor care participau și cumpărau cărți. Prezentarea unui târg de carte pe regiuni ar aduce un element de atracție interesant. De pildă, la standul Republicii Moldova, în acest an, după fiecare lansare puteai aprecia coniacul și bomboanele de ciocolată de super calitate aduse de peste Prut. Îi mulțumesc poetei Doina Postolachi pentru amintirile legate de Chișinău și cele șase vizite de poveste pe care le-am făcut la Biblioteca ”Onisifor Ghibu” de acolo.

La un târg de carte nu trebuie să caut mult până dau de povești. Sunt la ele acasă.

MARIANA GORCZYCA

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508