spot_img

150 de ani de activitate poștală sărbătoriţi prin prezentarea integrală a Colecţiei Dengel

Marți, 18 decembrie 2012, Muzeul Național Filatelic din Bucureşti şi  Compania Națională Poșta Română au sărbătorit 150 de ani de activitate poștală. Cu această ocazie, în spaţiul cochetului muzeu al filateliei aflat pe Calea Victoriei (în aripa dreaptă a Muzeului Naţional de Istorie al României), a fost prezentată publicului excepţionala colecție Ludovig Dengel, o colecție foarte importantă pentru istoria filateliei româneşti şi mondiale. Tezaurul strâns de Ludovig Dengel a fost o temă extrem de disputată pentru că, în ultimii ani, a existat suspiciunea că el nu mai este întreg sau că nu mai există deloc. Colecţia Dengel a fost expusă integral! La eveniment au participat  personalități publice şi culturale, printre care academicianul Eugen Simion, academicianul Răzvan Theodorescu, graficianul Mircia Dumitrescu, criticul de artă Pavel Șușară, istoricul literar Lucian Chişu, scriitorul Dan Mircea Cipariu, alături de Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național Filatelic, și Ion Smeeianu, directorul general al Companiei Naţionale Poșta Română.

Ludovic Dengel, un mare filatelist sibian, și-a concentrat energia colecționând și studiind mărci și documente poștale. A publicat studii și articole de specialitate. Spre sfârșitul vieții sale, Dengel a donat Direcției Generale a Poștelor și Telecomunicațiilor, dar și Muzeului Brikenthal, numeroase piese filatelice, îmbunătățind considerabil patrimoniul filatelic al statului român.

Ioan Cristescu: ”Vernisăm expoziția colecției Dengel, o colecție despre care și în mediile colecționarilor și a filateliștilor se vorbește foarte mult. Existau suspiciuni dacă această colecție mai există sau nu. Am expus-o integral, să poată fi vizitată de către iubitori. Cu această ocazie aniversăm și cei 150 de ani ai poștei.”

Răzvan Theodorescu: ”Ceea ce s-a făcut aici mi se pare remarcabil. De colecția aceasta auzisem și eu și nu știam că mai există. Poșta înseamnă comunicare. Noi am fost foarte la curent cu descoperirile lumii. Englezii lansaseră timbrul înaintea noastră doar cu 20-30 de ani. Am studiat un document despre Dorohoi care vorbeşte despre un poștalion de la o poștă privată care exista înainte de cei 150 de ani pe care îi sărbătorim acum. Caii și trăsurile se cumpărau de la Viena. Legăturile care traversau Europa erau extrem de utile modernizării României. Faptul că se sărbătorește un secol și jumătate, deși eu cred că activitatea poştală este mai veche, arată că eram moderni de pe atunci și piesele din acest muzeu sunt într-adevăr valori”.

”Am văzut aici timbrul cap de bour. Acest timbru a devenit și un subiect de literatură. Vasile Voiculescu a scris povestea Capul de zimbru. Este o splendoare această povestire şi vă invit să o citiţi”, a spus academicianul Eugen Simion.

Directorul general al Companiei Naţionale Poșta Română, Ion Smeeianu: ”Timbrul poștal marchează un element de muncă, de valoare, de hobby, de cultură și, până la urmă, este un element care glisează de-a lungul timpului, ca orice alt lucru de valoare și, cu timpul, chiar își crește valoarea. Poșta Română se bazează pe competiție, dar nu uităm și elementul cultural. Valorile care sunt aici și în Conservatorul de timbre fac parte din patrimoniul național, indiferent de drumul în societate pe care îl va parcurge Poșta Română. Această colecție Dengel reprezintă un element asupra căruia exista o suspsiciune, că a fost înstrăinată, că elementele au fost înlocuite cu falsuri. Ea acum poate fi văzută”.

Dorina CIOPLEA

fotografii preluate de pe site-ul Muzeului Național Filatelic

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508