spot_img

“Ziua scriitorilor români”, ziua scriitorilor longevivi!

Vineri, 7 decembrie 2012, ora 12:00, la sediul Uniunii Scriitorilor din România (Casa Monteoru-Catargi, Sala Oglinzilor, Calea Victoriei 115, Bucureşti), a avut loc evenimentul “Ziua scriitorilor români”, în cadrul proiectului “Susţinerea literaturii române vii”, realizat de Uniunea Scriitorilor din România, cu sprijinul financiar al Guvernului României. Cu această ocazie s-au acordat premii unor personalităţi marcante ale literaturii române care au împlinit vârste rotunde. De asemenea, au fost premiaţi preşedinţii filialelor Uniunii Scriitorilor din România şi preşedinţii de secţie de la Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti. Amfitrion: Gabriel Chifu, vicepreşedinte al USR. „Îm urmă cu câţiva ani, conducerea Uniunii Scriitorilor a înfiinţat o manifestare publică, Ziua scriitorilor români, menită să omagieze pe acei scriitori care în cursul anului au împlinit vârste preţioase, semnificative. Eu cred cu tărie că, prin acţiunile noastre, putem schimba sensul lucrurilor şi cursul evenimentelor. Această modestă sărbătoare are o valoare simbolică importantă: o dată pe an să ne reunim cu semnul conjuncţiei şi, care însumează toleranţe, să căutăm ce ne apropie nu ce ne desparte, să stăm cu faţa unii spre ceilalţi şi să le arătăm colegilor noştri, într-un moment jubiliar, preţuirea noastră, să subliniem meritele lor literare, alături de cele aniversare. Anul acesta, Ziua scriitorilor români nu are doar o valoare simbolică, ci şi o consistenţă financiară.”, a spus Gabriel Chifu.

Lista premianţilor

Au fost acordate diplome următorilor scriitori: Mihai Şora (96 de ani), Dumitru Hâncu (90 de ani), Annie Bentoiu (85 de ani), Barbu Cioculescu (85 de ani), Mircea Maliţa (85 de ani), Dan Hăulică (80 de ani), Henri Zalis (80 de ani), Ştefan Oprea (80 de ani), Ştefan Cazimir (80 de ani), Ion Iovan (75 de ani), Florin Mihăilescu (75 de ani), Nicolae Iliescu (75 de ani), Constantin Novac (75 de ani) – nu a fost prezent , Sorin Alexandrescu (75 de ani), Petre Got (75 de ai), Kantor Lajos (75 de ani) – nu a fost prezent, Ovidiu Ghidirmic (70 de ani) – nu a fost prezent, Vasile Andru (70 de ani), Mihai Dinu (70 de ani), Ana Blandiana (70 de ani) – nu a fost prezentă, Gabriela Adameşteanu (70 de ani), Gabriel Liiceanu (70 de ani) – nu a fost prezent, Geo Vasile (70 de ani), Şerban Foarţă(70) – nu a fost prezent, Nicolae Prelipceanu (70 de ani), Mihai Sin (70 de ani) – nu a fost prezent, Dan Cristea (70 de ani), Doina Cetea (70 de ani), Gabriel Pleşea (70 de ani).

Au fost înmânate diplome preşedinţilor filialelor Uniunii Scriitorilor din România: Aurel Pantea (Alba-Hunedoara), Vasile Dan (Arad) – nu a fost prezent, Calistrat Costin (Bacău), Doru Munteanu (Braşov) – nu a fost prezent, Horia Gârbea (Bucureşti), Arcadie Suceveanu (Chişinău) – nu a fost prezent, Irina Petraş (Cluj) – nu a fost prezentă, Cristina Tamaş (Constanţa), Gabriel Coşoveanu(Craiova), Cassian Maria Spiridon (Iaşi), Nicolae Oprea (Piteşti), Ioan Radu Văcărescu (Sibiu), Corneliu Antoniu (Galaţi-Brăila), Cornel Ungureanu (Timişoara) – nu a fost prezent.

S-au acordat diplome următorilor preşedinţi de secţie de la Asociaţia Sctiitorilor Bucureşti: Aurel Maria Baros, interimar (proză); Dan Mircea Cipariu (poezie); Gabriel Dimisianu (critică literară); Lucia Verona (dramaturgie); Victor Gh. Stan (literatură pentru copii şi tineret).

O uniune longevivă

“Îi felicit pe toţi colegii mei care au împlinit vârste rotunde şi nu numai. Felicit Uniunea Scriitorilor şi pe cei care s-au implicat în această sărbătoare. După cum aţi văzut, luna noiembrie a fost plină de evenimente organizate de Uniunea Scriitorilor, care a făcut lucruri extraordinare, cu seri de poezie, de literatură străină, care au implicat atât scriitori din Bucureşti cât şi din provincie. Toate aceste lucruri şi sărbătoarea de astăzi îmi confirmă faptul că ne numim uniune. (…) Cred că uităm de multe ori că suntem o familie. Suntem nu numai o breaslă, ci suntem o familie, cu oameni care se perindă în această familie, dar ea este un nucleu. Uneori năbădăioasă, cu multe ieşiri în public. ”, a spus Dan Cristea.

“Nu se spune bătrân, când vezi sufletul şi consistenţa unui om. După 70 de ani – după ce speranţa de viaţă naţională, care la noi este 70 de ani, a fost împlinită, omul se cheamă longeviv. Noi suntem aici în situaţia aceasta: am împlinit speranţa de viaţă de 70 de ani pentru România şi suntem longevivi. De altfel, avem şi o uniune longevivă.”, a spus Vasile Andru.

Scriitoarea Doina Cetea a citit un poem.

“Eu cred că locul acesta e plin de amintirile unor voci care nu au fost ezitante în momente hotărâtoare. Aici s-au înregistrat atitudini remarcabile de curaj, de demnitate, care făceau frică cenzorilor şi stârneau tot felul de măsuri contradictorii, confuze, dar, în orice caz, încercând să introducă interdicţia în ceea ce era expresia liberă a opiniilor. Sunt amintiri care nu se uită. Suntem pe trunchiul medular al memoriei, nu numai al nostru, dar al opiniei publice româneşti care nu s-a lăsat anulată în momente grele. Meseria de literator, viaţa de literator a ieşit din cercul sumbru în care se vedea renegată de multă vreme.”, a spus Dan Hăulică.

“Din păcate, şi-n această familie, în ghilimele, a intervenit o despărţire aproape ireversibilă. Sper să restabilim acea solidaritate strict necesară. Pentru că familia artelor şi literaturii este adevărata elită.”, a spus Geo Vasile.

“Simt datoria să exprim o recunoştinţă ca persoană, ca om care la rândul lui are şansa să intre pe acest traseu al formaţiei intelectuale specializate, a formaţiei culturale. (…) Cred că trebuie să înfrângem ideea conform căreia umanioarele, literatura sunt un lux de care, la nevoie, ne putem dispensa.”, a spus prof. Andrei Marga, preşedintele Institutului Cultural Român, prezent la eveniment.

Mai multe informaţii despre proiectul “Susţinerea literaturii române vii”, la pagina web: http://www.uniuneascriitorilor.ro/14-11-2012-proiectul-sustinerea-literaturii-romane-vii/

Andra ROTARU

Articole recomandate

4 COMENTARII

  1. draga mea Andra, de ce dai doua fotografii cu Dan Cristea, asa ti s-a impus, sau din motivele strict subiective, ce-i drept septuagenarul D.C. a ramas fotogenic, dar spusele lui au fost o insiruire de truisme festiviste „en los tiempos de colera”, vorba lui Garcia Marquez

    Au mai lipsit Nicolae Iliescu si Sorin Alexandrescu, pe langa cei doi „disidenti” : Blandiana si Liiceanu.

  2. Draga doamna David,

    cred ca de atatia ani de cand exista Agentia ati observat ca nu exista „impuneri” sau ideologii. Multumim de citire

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508