spot_img

Vasile Iftime şi Ana Săndulescu, la „Salonul de literatură Zero+”

Joi, 22 noiembrie 2012, ora 18:00, la Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul” din Iaşi vor fi deschise fişele de lectură ale „Salonului de literatură Zero+”. Se vor dezbate textele poetului Vasile Iftime şi ale prozatoarei Ana Săndulescu. Moderatori: scriitorii Mirel Cană, Liviu Antonesei şi Şerban Axinte. Organizatori: Muzeul Literaturii Române, filiala ieşeană, revistele Timpul, ALECART şi Zon@ Literară.

“Vasile Iftime vine de la Botoşani, să aducă în cadrul “Salonului de literatură Zero+”, blestemul lui Eminescu, poezia, care, se pare, că-l urmăreşte şi pe el. Dar, din biografia poetului aflăm că tot a avut el ceva legătură cu Iaşul, de vreme ce nostalgic, se întoarce să citească aici. El este absolvent al liceului „Garabet Ibrăileanu” din Iaşi, apoi face puţină şcoală militară la „Institutului de artilerie, rachete şi topogeodezie” din  Sibiu. Şi nu se opreşte aici, se apucă de studiat profilul sufletului şi al minţii umane în cadrul Facultăţii de Psihologie, Universitatea „Spiru Haret”, Bucureşti. Literar, debutează cu poezie în 2005, cu placheta „Umbre”, Editura Geea. Apoi, mai publică şi alte volume de versuri bine primite de critica literară (rămâne de văzut dacă şi critica de salon va fi în aceeaşi emoţie): „Un tot relativ”, Agata-2006, „Jumătate liliac”, Axa-2007, „Claustrofobii sentimentale”, Axa-2008,  „Alte poeme, alte femei”, Conta-2010 şi „Poeme cu toate femeile lumii”, Dacia XXI-2011, „O frontieră cât toate iernile noastre”, Zona Publishers, 2012. Publică şi colaborează constant cu revistele: România literară, Luceafărul,  Hyperion, Poessis, Convorbiri literare,  Ramuri, Ateneu, Zon@ Literară, Argeşul, Dacia Literară, Ţara de sus, Apostrof, Cafeneaua Literară, Poezia, Feed Beack, Poesis, Euphorion, Viaţa Românească, Porto Franco, Dunărea de Jos, Conta, Verso, Bucovina literară. Din 2008 este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Despre poezia sa criticul şi poetul Horia Gârbea spune: „Vasile Iftimie are o scrânteală simpatică. Ea îl ajută să meargă înainte, eventual pe sârmă, şi deseori inerţia şi inconştienţa de somnambul îl ajută să treacă bine peste teme foarte adânci. Poetul scrie din talent, din încheietură aş pute spune”. În vreme ce poetul Gellu Dorian semnalează: „Vasile Iftime scrie o poeziei conjugale şi a iubirii tăinuite expunându-şi motivele care i-au creat stări poetice dezinvolte, dezinhibate, fireşti. Discursul limpede, uneori dezvelit până la nuditatea ideii conferă textelor lui Vasile Iftime transparenţa unor ferestre prin care priveşti sufletul poetului ca pe o fotografie din care poţi extrage timpul care le-a dat chip”.

Tot în cadrul celei de-a doua ediţie a „Salonului de literatură Zero+” facem cunoştinţă cu proza Anei Săndulescu, masterandă în managementul organizaţiilor, în cadrul universităţii ieşene „Al. I. Cuza”. Fragmente din proza Anei Săndulescu circulă pe internet, pe diferite site-uri literare şi câteva reţele de socializare, printre care Facebook. Autoarea şi-a creat, astfel, un grup de cititori fideli de la care primeşte feed-back-uri critice sau mai puţin literare. Ştim că are deja terminat un roman, „Anamneza”, şi că acum e în faza de aşezare editorială, dar, totodată, mai ştim că lucrează deja la un alt roman, început, în toamna acestui an. Tânăra prozatoare a mai publicat fragmente din lucrările ei în revista ieşeană Zon@ Literară,  obţinând astfel aprecierea criticilor şi redactorilor din jurul publicaţiei. Despre proza ei Paul Gorban, redactorul şef al revistei, notează: „Ana Săndulescu are o literatură fragilă, sinceră şi încă în căutarea locului personal în acest amalgam de tipuri literare. Asta pentru că scrierile ei par când fragmente de jurnal, când fragmente lirice, când, pur şi simplu, fragmente ficţionale şi meditative. Cert este că tânăra prozatoare promite să transforme limbajul şi starea de chat în atitudine literară. Nu ar fi prima care ar încerca acest lucru, dar ştiu sigur că proza ei va fi ca un gheizer pentru generaţiile noi, asta pentru că povestirile autoarei se nasc din realitatea uşor dramatică şi metafizică a acestei tinere generaţii. Frazele ei sunt ca nişte fulgere în plină noapte, te ţin mereu în suspans, te obligă să ai încredere că la capătul vijeliei literare personajele vor construi un singur punct geografic, viaţa atât de rapidă…”. Aşadar zicem că acestea sunt doar câteva ingrediente care ne fac să credem că merită să participaţi la cea de-a doua ediţie a „Salonului de literatură Zero+”. , au scris organizatorii.

Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508