„singurătatea vine pe facebook” de Dan Mircea Cipariu, nominalizată la Gala Premiilor Comunicaţii Mobile 2012

nov. 30th, 2012 | By | Category: Proiecte
Miercuri, 5 decembrie 2012, ora 18.30, în Aula Bibliotecii Academiei Române din Bucureşti, va avea loc cea de-a IX-a ediţie a Galei Premiilor Comunicaţii Mobile 2012. Cu acest prilej va fi acordat Premiul „Cea mai bună carte a anului 2012”.  În urma votului preliminar dat de peste 5.000 de cititori online ai website-ului www.comunic.ro, au fost nominalizate următoarele trei cărţi: „”singurătatea vine pe facebook” de Dan Mircea Cipariu, Editura Tracus Arte, „Internet şi domeniile .ro”, coordonator Doina Banciu, Editor: ICI şi Editura AGIR, precum şi Almanahul ANTICIPAŢIA, Editura Nemira (autor colectiv). “Toate cele trei titluri nominalizate s-au bucurat de popularizare intensă în medii specifice, fiind recunoscute ca nişte cărţi emblematice ale anului în curs, declanşând încă de la lansare discuţii aprinse sau dezbateri polemice, ori au recuperat (în cazul Almanahului) o nişă de creaţie (imaginarul SF) uitată de 30 de ani în România”, a declarat Ion Vaciu, iniţiatorul şi coordonatorul Galei Premiilor Comunicaţii Mobile. Premiul „Cea mai bună carte a anului 2012” va fi decis de trei jurii: juriul votului popular online, juriul consultanţilor revistei “Comunicaţii Mobile” format din somităţi ale industriei digitale, precum şi juriul intern al revistei “Comunicaţii Mobile”.

“Reacţiile şi dezbaterile provocate de singurătatea vine pe facebook dovedesc, odată în plus, că problemele identitare, sufleteşti, ale omului post-postmodern  sunt tot mai multe determinate de relaţia noastră cu noile tehnologii ale comunicării şi ale informaţiei. Cartea mea nu este anti-facebook, ci e un semnal că noi trebuie să dăm sens mijloacelor ce ne înconjoară şi pe care le folosim, fie că e vorba de un cont pe o reţea de socializate, un cont bancar, de o telecomandă sau de o maşină. singurătatea vine pe facebook este o realitate din ce în ce mai apăsătoare şi ea arată faptul că trăim o lume de azi pe mâine, fără idealuri, fără principii, fără temperaturi spirituale. E uimitor pentru mine să vezi că o carte de poezie intră în atenţia profesioniştilor IT. Sper să le pună acestor profesionişti întrebări grave şi profunde despre paradoxuri precum comunicarea de masă fără comunicare şi societatea cunoaşterii fără cunoaştere!”, a spus Dan Mircea Cipariu.
„Un bun creştin ştie că e însoţit permanent de Bunul Dumnezeu. Proprietatea lui nu e nici singurătatea, nici absenţa, ci devenirea, dacă are conştiinţa păcatului, a trecătorului şi a întunericului ce îl ademeneşte prin cele mai teribile şi persuasive mecanisme de consum egotic. Singurătatea fără de Dumnezeu produce pe facebook şi prin toate mijloacele (telecomandă, card bancar etc.) şi mai multă egolatrie, şi mai multă singurătate, şi mai multă panică interioară. E o singurătate vânată de tabloidizare, de consumism, de marketing şi de acţiunile la bursă. O singurătate care naşte, în cele din urmă, o identitate virtuală într-o lume virtuală şi fetişizată. Noua mea carte e o altfel de terapie de a descoperi Lumina şi Iubirea printre interstiţiile şi reţelele Sfârşitului.”  Dan Mircea Cipariu

singurătatea vine pe facebook, cel mai recent volum de versuri al lui Dan Mircea Cipariu abordează o temă extrem de actuală, aceea a depersonalizării, a autizării individului în contextul unei tot mai accentuate transpuneri în virtual a actului comunicării. Textele lui Dan Mircea Cipariu tratează cu inteligenţă poetică şi profunzime acest paradox al fiinţei conectate la reţea a secolului XXI, rezolvând parţial prin fulguraţii poetice sclipitoare, uneori ironice, alteori cinice, iar alteori pur lirice, seducătoare, dilemele acestui tip de individ cultural post-postmodern. Ceea ce poezia şi observaţia fină ale lui Dan Mircea Cipariu nu pot rezolva, acesta plasează în teritoriul mistic al singurei salvări cu putinţă: aceea a IUBIRII, fie de Dumnezeu, fie de oameni, dar nu de sine.
În tandem cu artistul Mihai Zgondoiu, care a asigurat volumului un design şi o idee grafică la fel de percutante ca textele pe care le însoţesc, Dan Mircea Cipariu a dat în singurătatea vine pe facebook unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 şi nu numai.” Cosmin Perţa

Dan Mircea Cipariu s-a născut la 7 septembrie 1972 în Bucureşti. Este absolvent al Şcolii Superioare de Jurnalistică din Bucureşti şi licenţiat al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Debutează în presa literară în 1988 (SLAST), debutul editorial se petrece în 1999, cu volumul „Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara” (Editura Libra).
Membru al Uniunii Scriitorilor din România. În 2009, a fost reales pentru un al doilea mandat preşedinte al secţiei de Poezie – Asociaţia Scriitorilor Bucureşti. În 2007, volumul său de poeme „Tsunami”, Editura Brumar, 2006, a primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. În 2008, a iniţiat şi coordonat proiectul SCRIITORI PE CALEA REGALĂ, iar în 2009, 2010, 2011 şi 2012 proiectul MARATONUL DE POEZIE, BLUES ŞI JAZZ. În 2011 şi 2012, de Ziua Culturii Naţionale, a iniţiat şi coordonat Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2010 şi 2011. Este fondatorul şi preşedintele Asociaţiei EURO CULTURART, asociaţie care a organizat, printre altele, Bienala Internaţională de Gravură Experimentală, ediţia a III-a, 29 martie-27 aprilie 2008, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, www.experimentalproject.ro, 4X4. Instalaţia de cARTE – http://4×4project.blogspot.com/.
EURO CULTURART deţine o galerie dedicată tinerilor artişi vizuali europeni – Atelier 030202 – www.atelier030202.blogspot.com – coordonată de graficianul Mihai Zgondoiu.
Dan Mircea Cipariu este un apreciat comentator de artă contemporană, cu cronici apărute în revista “Arta” (revista Uniunii Artiştilor Plastici din România), “Cultura”, “Luceafărul”, “Altitudini” şi AgenţiadeCarte.ro. A fost curatorul unor expoziţii la Bucureşti şi New York semnate de câţiva dintre cei mai importanţi tineri artişti vizuali din România: Mihai Zgondoiu, Francisc Chiuariu, Cristian Răduţă, Albert Sofian, Irina Tănase, Florin Tomescu, Bogdan Raţa, Miruna Moraru, Adrian Sandu, Anamaria Şerban, Daniel Brici.
Este publisherul www.agentiadearte.ro , spaţiu virtual unde sunt prezentate la zi evenimentele de carte şi artă. Este preşedintele Asociaţiei Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România (APLER) şi preşedintele OPERA SCRISĂ. RO – societate de gestiune a drepturilor de autor.
Mihai Zgondoiu s-a născut la 5 februarie 1982 la Mediaş. Este absolvent al Universităţii de Vest din Timişoara, Facultatea de Arte şi Design, licenţiat şi absolvent de masterat în grafică. În 2008 a fost curator şi organizator al Bienalei Internaţionale de Gravură Experimentală din Mogoşoaia – Bucureşti. Activează ca artist în următoarele domenii: desen, pictură, gravură / print, video, instalaţii, performance, artă urbană. Din 2008 este doctorand la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. Începând cu anul 2009 coordonează proiectele vizuale la Atelier 030202 – spaţiu de artă contemporană. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Număr de vizualizări :1738


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro