spot_img

Poezia s-a mutat la C.N. „Ştefan Velovan” din Craiova

Elevii clasei a X-a C de la Colegiul Naţional “Ştefan Velovan” din Craiova, sub îndrumarea profesoarei de Limba şi literatura română Claudia Drăghici, au omagiat poezia. Ei au confecţionat, după cursuri, cărticele în care au scris câte un poem din creaţia unor autori născuţi în luna septembrie, între care craiovenii Nicolae Coande şi Ionel Ciupureanu, dar şi Dan Mircea Cipariu sau Michael Astner. Micile “volume” au fost dăruite trecătorilor din centrul Craiovei. În octombrie, copiii de clasa a IX-a A au desenat ceea le „spunea” o poezie de Robert Şerban, Ion Maria, Florian Stoian Silişteanu şi Stoian G. Bogdan, iar în noiembrie elevi de a X-a C au încercat să se pună în pielea lui Mircea Dinescu, Traian T. Coşovei, Dumitru Crudu sau Nina Cassian. Iniţiativa a aparţinut elevei Roxana Ştiubei şi a fost sprijinită de Asociaţia social-culturală Taberna.

„În urma feed-back-ului surprinzător din partea colegilor mei, elevii care studiază la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan” din Craiova, am decis să continuăm proiectul ce vizează poezia contemporană, început în septembrie, când am realizat mici volume ce conţineau câte o poezie a unui autor născut această lună, respectiv Michael Astner, Dan Mircea Cipariu, Ionel Ciupureanu şi Nicolae Coande, apoi le-am dăruit cetăţenilor craioveni.

Ne bucură mult sprijinul oferit din partea conducerii Colegiului, prin domnul director prof. dr. Ionuţ Pătularu, care s-a arătat încântat de interesul nostru pentru poezie, doamna director educativ Ana Danciu dar şi cel al profesorilor de limba şi literatura română Claudia Drăghici şi de educaţie muzicală Cristian Mihai Mihăescu.” – Roxana Ştiubei

„Ideea Roxanei Ştiubei de a omagia în fiecare lună patru poeţi născuţi în perioada respectivă ni s-a părut de la început una bună, de aceea am şi fost de acord, membrii Asociaţiei Taberna, să sprijinim acest proiect. Este reconfortant pentru mine ca scriitor să văd nişte tineri descoperind poemele unor autori contemporani, încercând să le înţeleagă, să le dea un sens propriu, dar şi să devină, la rândul lor, creatori. În octombrie, copiii de clasa a IX-a A au desenat ceea le „spunea” o poezie de Robert Şerban, Ion Maria, Florian Stoian Silişteanu şi Stoian G. Bogdan, iar în noiembrie elevi de a X-a C au încercat să se pună în pielea lui Mircea Dinescu, Traian T. Coşovei, Dumitru Crudu sau Nina Cassian în clipa în care au scris un poem sau altul şi să-şi imagineze ce l-a făcut pe respectivul să scrie aşa ceva (tot ideile Roxanei).

Deşi mi-aş dori ca dintre aceşti copii să iasă un scriitor în sensul cel mai autentic al cuvântului, chiar dacă asta nu se va întâmpla, tot îmi rămâne sentimentul odihnitor că i-am văzut aplecaţi asupra colilor de hârtie la o întâlnire cu poezia de astăzi.”  – Cornel Mihai Ungureanu, preşedintele Asociaţiei Taberna.

„Am stabilit cu redactorii revistei Prăvălia Culturală să publicăm cele mai interesante scrieri, ce sperăm să le placă şi poeţilor. Vom continua pe acelaşi tipar, dovedind că poezia nu înseamnă numai materialele aflate în manuale. Ea este eternă şi proaspătă, poeţii sunt printre noi. Pe cât posibil încercăm să-i aducem şi în şcoala noastră.” – Roxana Ştiubei

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508