spot_img

“Peştişorii invizibili şi mărul din oglindă”

La Editura Limes, a apărut în anul 2012, volumul “Bazinul cu 9000 de peştişori invizibili” de Constantin Abăluţă, ediţie  bilingvă (română-franceză), traducere de  Annie Bentoiu şi Carl Norac. “Într-un Orient de poveste, ne dezvăluie Constantin Abăluţă, nu există evenimente, ci doar umbrele lor, iar ceea ce este vizibil este înconjurat de invizibil; invizibilul nu face altceva decât să contureze vizibilul. Ceea ce vedem se sprijină pe ceea ce nu vedem, precum întâmplările ce vin din eternitate şi se retrag acolo, noi fiind doar tranziţia lor de-o clipă. La fel, poezia suavă din acest volum, când o citim, ne învăluie cotidianul şi-l face suportabil, căci trecător.” (Sorin Alexandrescu) Andra Rotaru a dialogat cu Constantin Abăluţă, în exclusivitate pentru AgenţiadeCarte.ro

Volumul “Bazinul cu 9000 de peştişori invizibili”, Editura Limes, 2012, a apărut în ediţie bilingvă, română-franceză. Care au fost necesităţile unei astfel de transpuneri? Volumul este promovat şi în afară? Cum a fost receptat?

Volumul l-am scris acum vreo 15 ani şi tot pe atunci a fost şi tradus. Aventurile multelor mele traduceri (neapărute nicăieri) în limba franceza cred că le întrec pe cele ale peştişorilor invizibili. Volumul nu-i promovat în străinătate şi cred că foarte slab şi în ţară. E fatalitatea şi paradoxul  vremurilor noastre: în comunism se citea mai mult decât azi, reţeaua naţională de librării (de atunci) a fost spulberată de forurile culturale de azi ca neconformă cu principiile economiei de piaţă (sic !).

9000 de peştişori devin invizibili la moartea împăratului Ciang-Yu. Ce face urmaşul la tron în urma acestui eveniment?

Pentru amuzament, trec situaţia în grilă contemporană. Urmaşul la tron e tentat să-şi alcătuiască o nouă camarilă: 9000 de peştişori vizibili. Dar renunţă la idee căci acelaşi număr de peştişori invizibili ar boicota stabilitatea obţinută astfel. Cum s-ar zice, noul împărat n-ar obţine decât 50% din voturi.

“Invizibilul nu face altceva decât să contureze vizibilul. (…) invizibilul se întoarce întotdeauna la invizibil.” De ce vizibilul nu se întoarce la “vizibil”?

Prin chiar diversitatea materială a formelor sale, vizibilul n-are coeziunea şi unitatea invizibilului. Centrifuge, formele vizibilului se răspândesc neîncetat până când se vor pierde în neant. Invizibilul e centripet şi poate propunerile lui completează neîncetat un puzzle ideal.

Există în lumea celor 9000 de peştişori invizibili şi zile de protest împotriva vizibilului?

Zilele de protest ale fiinţelor invizibile sunt marcte de o grevă generală împotriva vizibilului. Această grevă distruge orice indiciu palpabil al existenţei invizibilului. Şi lasă astfel lumea vizibilă singură în cosmos, neputincioasă în materialitatea ei greoaie şi previzibilă.

Cine poate pune semnul egal între invizibil şi vizibil?

Doar un om deplin întru materialitate şi spiritualitate.

Ce se întâmplă când invizibilul induce în eroare prin vizibil?

Ipoteză de-o gravitate extremă. Infinit mai gravă decât inducerea în eroare prin minciună.

Care e cea din urmă aspiraţie a unui peştişor invizibil? Ce semnificaţie are condiţia de a fi într-o stare sau o alta?

Aspiraţia unui peştişor invizibil este să fie alături de mărul din oglindă. Invizibilul şi reflexul în oglindă sunt rude. Ori, mai exact, reflexul este poarta de intrare în invizibil. Alice ştia asta odată cu Lewis Carroll. Peştişorii invizibili ştiu asta odată cu

Constantin Abăluţă.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508