spot_img

“Cutia cu bătrâni” de Andrei Oişteanu

Sâmbătă, 24 noiembrie, ora 13:30, la standul Editurii Polirom din cadrul Târgului de carte Gaudeamus 2012, va fi lansat volumul “Cutia cu bătrâni” de Andrei Oişteanu, Editura Polirom, Seria de autor Andrei Oişteanu, cu o prefaţă de Dan C. Mihăilescu. Aceasta reprezintă a III-a ediţie a romanului. Alături de autor, vor prezenta cartea criticii literari Daniel Cristea-Enache şi Cosmin Ciotloş.

„La fel ca Mircea Eliade şi I.P. Culianu – marile sale modele, despre care a publicat o carte-puzzle –, Andrei Oişteanu a încercat să-şi dubleze studiile erudite de etnologie şi antropologie religioasă prin intermediul ficţiunii. Cutia cu bătrâni rămâne o apariţie meteorică, amestec de meditaţie fantastă, atmosferă crepusculară, onirică şi fabulaţie stranie, cu nervuri eseistice şi scriitură artistă, fascinată de pitorescul levantin. Autorul a topit în textura ei o experienţă de arheolog al imaginarului, de folclorist şi mitolog. Nu aici stă însă centrul de greutate, ci în atracţia nostalgică, decadentă faţă de spectrele trecutului mort, supravieţuind în colecţii de obiecte bizare, în relicve, «antichităţi» şi «vechituri» de tot felul (instalaţia obiectuală de pe copertă este o punere în abis a cărţii).” (Paul Cernat)

Cutia cu bătrâni de Andrei Oişteanu este o carte-obiect… Cu bună ştiinţă, autorul a ales ca ilustraţie a copertei un obiect confecţionat chiar de el. Este primul joc de simboluri dintr-o scriere în care te poţi uşor rătăci printre semnificaţii şi arhetipuri… Cutia cu bătrâni este o carte ciudată. Dacă, asemenea Bătrânului arhivar, aţi dat vreodată un anunţ în ziar «Caut obiecte stranii», o să vă incinte. Dacă nu, nu.” (Ioana Pârvulescu)

„Andrei Oişteanu, preocupat de etnologie, simbologie şi antropologie, este şi un artist: colajele sale suprarealiste dezvăluie o adevărată – şi o barocă, manieristă – patimă a deghizării de sensuri, a structurilor imbricate, o manie a cifruluiCutia cu bătrâni ne cheamă din cufărul infinit, ascuns, cum spunea Jung, în pivniţa fiinţei noastre. Căci omul cu etaje ştie foarte bine că, fără subterane, acoperişul n-ar fi cu putinţă.” (Dan C. Mihăilescu)

Andrei Oişteanu (n. 1948) este cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor (Academia Română) şi cadru didactic la Centrul de Studii Ebraice – masterat (Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti). Este preşedintele Asociaţiei Române de Istorie a Religiilor.
Principalele cărţi publicate: Grădina de dincolo. Zoosofia, Dacia, 1980; Motive şi semnificaţii mito‑simbolice, Minerva, 1989; Cutia cu bătrâni (roman), Meta, 1995 (ediţia a II‑a, Cartea Românească, 2005); Mythos & Logos. Studii de antropologie culturală, Nemira, 1997 (ediţia a II‑a: 1998); Cosmos vs Chaos. Myth and Magic in Romanian Traditional Culture, The Romanian Cultural Foundation Publishing House, 1999; Ordine şi Haos. Mit şi magie în cultura tradiţională românească, Polirom, 2004; Imaginea evreului în cultura română. Studiu de imagologie în context est‑central european, Humanitas, 2001 (ediţia a II‑a: 2004; volum distins cu cinci premii; A képzeletbeli zsidó, ediţia în limba maghiară, Kriterion, 2005); Das Bild des Juden in der rumänischen Volkskultur, Hartung‑Gorre Verlag, Konstanz, 2002; Religie, politică şi mit. Texte despre Mircea Eliade şi Ioan Petru Culianu, Polirom, 2007; Il diluvio, il drago e il labirinto. Studi di magia e mitologia europea comparata, Edizioni Fiorini, Verona, 2008; Inventing the Jew: Antisemitic Stereotypes in Romanian and Other Central‑East European Cultures, Foreword by Moshe Idel, University of Nebraska Press, Lincoln & London, 2009; Konstructionen des Judenbildes: Rumänische und Ostmitteleuropäische Stereo­typen des Antisemitismus, Frank und Timme Verlag, Berlin, 2010; Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatura, Polirom, Iaşi, 2010 (prima ediţie a cărţii a fost nominalizată pentru premiul „Cartea anului 2010” acordat de România literară).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508