spot_img

Soprana Irina Iordăchescu, pe scena ONB

Duminică, 14 octombrie 2012, ora 19.00, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, într-una dintre creaţiile de operă îndrăgite în întreaga lume, „Elixirul dragostei”  (“L’Elisir d’amore”) va debuta una dintre cele mai apreciate soliste ale ONB: soprana Irina Iordăchescu. Capodoperă a compozitorului Gaetano Donizetti, opera „Elixirul dragostei”  este pusă în scenă de regizorul italian Marco Gandini, care a lucrat pe scene importante din Italia şi din întreaga Europă, colaborând inclusiv cu celebrul regizor Franco Zeffirelli. Despre povestea care stă la baza acestei noi producţii, regizorul italian susţine: “Povestea şi muzica din „Elixirul dragostei” sunt într-un anume fel contemporane, nu conţin elemente care să trimită la o epocă anume. Astfel, înţelegem prin ele tema etern valabilă a unui tânăr îndrăgostit, cu puţină experienţă de viaţă, care crede cu tărie în puterea unui medicament care să-l ajute în dragoste.”

„După un scurt, dar foarte solicitant turneu în Rusia cu ocazia „Zilelor Culturii Române”, vor urma alte două evenimente extraordinare: vineri, 12 octombrie, voi evolua  în  „Carmina Burana”, care deschide stagiunea Orchestrei Naţionale Radio, urmând, la un interval de două zile, debutul în rolul Adina din „Elixirul dragostei”, pe scena ONB. În ambele evenimente mă voi afla sub bagheta unui dirijor extrem de valoros şi apreciat, maestrul Tiberiu Soare. Rolul Adina este scris într-o ţesătura înaltă, de mare flexibilitate vocală şi plin de culori interpretative, o partitură pe care o cânt într-o perioadă în care în repertoriul meu au apărut roluri de linie, cu încărcătură puţin mai mare, ca Liu, Musetta, Mimi. Însă l-am câştigat cu mult timp de studiu, cu multă atenţie şi preocupare pentru detaliu, atât vocal cât şi muzical. Ştiu că va fi o seară minunată, alături de colegii mei talentaţi şi frumoşi, lângă care mi-a fost dor să cânt, toată vara trecută aflându-mă pe scena Festivalului de Opera de la Glyndebourne 2012, interpretând rolul Musettei din opera La Bohème de G.Puccini „, a declarat soprana Irina Iordăchescu.

Distribuţia spectacolului  va reuni artişti deja consacrați și aplaudați pe scena ONB şi în străinătate, dar şi tinere talente aflate înaintea unei cariere promiţătoare: Ioan Augustin, Daniel Pop, Vicenţiu Ţăranu, Rodica Vică. Conducerea muzicală va fi asigurată de către dirijorul Tiberiu Soare.

Absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti în 2000, la clasa profesoarei Maria Slătinaru Nistor, Irina Iordăchescu este  una dintre cele mai apreciate soliste ale Operei Naţionale Bucureşti.

Din 2005 este solistă a primei scene lirice a ţării. În anul 2001 s-a făcut deja remarcată ca invitată la Teatro alla Scala din Milano unde a susţinut două concerte vocal – simfonice sub bagheta dirijorului Riccardo Muti, iar în 2007 artista a debutat pe scena  prestigiosului teatru italian în rolul Zeyno Kari din opera „Teneke” (Fabio Vacchi). În acelaşi an, soprana creează rolul Irene din opera „Il ritorno di Don Calandrino” (Domenico Cimarosa), operă descoperită de Riccardo Muti. Premiera a avut loc la Salzburg şi spectacolul a fost jucat în turneu la Ravenna, Las Palmas, Pisa, Piacenza.

În 2010 participă la March Music Festival din Bulgaria, la Opera din Ruse (colaborare cu Opera din Plovdiv şi Opera din Sofia), iar în vara anului 2012 a fost invitată să cânte Musetta din „La Boheme” (G. Puccini) la Glyndebourne Festival (Marea Britanie).

A colaborat de asemenea cu orchestra simfonică din Mulhouse (Franţa), “L’Estro Armonico” din Luxemburg, Orchestra Clasică “Ciudad de Murcia” (Spania), Filarmonica de Stat din Salonic (Grecia), Orchestra Filarmonică “Veneta” (Italia) şi Brabants Orchestra din Olanda. A susţinut concerte alături de Gheorghe Zamfir la Carnegie Hall din New York, la Chicago, la Tel Aviv, Ierusalim şi Haifa.

Irina Iordăchescu este laureată a mai multor concursuri printre care “G.B. Viotti” (Italia), “Silvia Geszty” (Spania), “Maria Callas” (Grecia), “Vincenzo Bellini”(Italia), s’Hertogenbosch (Olanda).

Pe lângă un bogat repertoriu vocal – simfonic, repertoriul său operistic cuprinde roluri de amploare precum Lucia din “Lucia di Lammermoor” şi Norina din “Don Pasquale” (Gaetano Donizetti), Gilda din “Rigoletto” (Giuseppe Verdi), Pamina din “Die Zauberflöte” şi Fiordiligi din “Così fan tutte” (Wolfgang Amadeus Mozart). De asemenea, a abordat roluri din creaţia compozitorilor Vincenzo Bellini, Franz Lehàr, Charles Gounod, Giacomo Puccini, Jules Massenet, Domenico Cimarosa, Antonin Dvorak.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508