spot_img

Geografia singurătăţii la Dan Mircea Cipariu

Scriitorul Constantin Marafet a trimis, pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro, un text despre lansarea volumului “singurătatea vine pe facebook” de Dan Mircea Cipariu (cu 12 desene de Mihai Zgondoiu, Editura Tracus Arte), la Râmnicu Sărat, marţi, 2 octombrie 2012. Constantin Marafet a fost amfitrionul evenimentului, care a avut loc la Casa Municipală de Cultură ”Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat (str.Tudor Vladimirescu nr.20) şi care a adunat peste 60 de iubitori de poezie. Redăm, mai jos, textul integral.

Primesc, într-un mod ciudat, cartea lui Dan Mircea Cipariu ,,singurătatea vine pe facebook’’, printr-un ţimiraş. Spontan încep să-mi ,,injectez în vene’’ un ,,regat de singurătate’’. Cartea am primit-o în momentul în care doream să ,,scap de invazia biografică/de ştirile rele’’. Citind am ,,declanşat bucuriile interioare’’ şi am văzut cum ,,îngerii vin prin poemele lui Dan Mircea Cipariu şi îi “ strigă numele’’. ,,singurătatea vine pe facebook” este o carte “care ştie să călătorească prin haosul meu interior’’ca o formă subtilă de linişte’’.

Carte apărută  la Editura Tracus Arte, într-un tiraj de 1000 de exemplare, conţine 12 ilustraţii de Mihai Zgondoiu, editor Ioan Cristescu, prepress: Florin Iaru, corectură: Dorina Cioplea, cu sprijinul financiar al societăţii TotalSoft (preşedinte Dan Liviu Drăgan) şi cuprinde 20 de „scrisori” şi 20 de „facebook dreams”, un total de 40 de poeme excelent scrise.

Versurile se remarcă prin consistenţă lirică. Magia spaţiului virtual, universul care ne consumă şi în care ne pierdem ca într-o gaură neagră, s-a întipărit în anii de lumină ai poetului (carte publicată în momentul împliniri vârstei de 40 ani). Poeziile respiră acea autoînsingurare a celui din faţa monitorului, singur în lupta cu universul virtual. Dacă în acest mileniu omenirea stă ,,/… la mese de insomniaci/ fiecare cu monitorul său în faţă/ fiecare cu viaţa lui visată/’’,  poetul ne arată calea eliberării din izolare ,,deschid uşa sufletului/ să intre creştinul cu sfinţenia în poporul meu de umbre/ . Chiar dacă ademenirea s-a adâncit „am intrat şi eu în pântecul unui vis de eliberare/ înţelegând mai bine ca oricine că lumea obiectivă/ e tot mai mult ademenire/” („scrisoarea a II-a”). Profilul poetului din „scrisoarea a XVIII-a’” este tulburător şi prevesteşte un viitor liric demn de marii făuritori de versuri: „nu simplific/ nu retuşez imaginea de sine/ sunt cel care râde în fotografiile de 1 ianuarie/ când mă răstorn cu sania şi dorina îmi pune o mască de zăpadă/…/ datele mele personale sunt un trecut din carne şi sânge pe care îl ţin într-un vas cu cenuşă/…/ oglinzile ne limitează prezentul/ reţeaua vrea să ne cumpere sufletul/ îmi scot banda neagră de la ochi şi din biografie/ iubirea de celălalt/ creşte tot mai mult/ şi se resfiră ca o vată de zahăr pe cer’’. Limbajul poetic la tematica abordată în poeziilor din cartea ,,singurătatea vine pe facebook”, toată această consecventă raportare la spaţiul virtual resimţită ca structurală şi inalterabilă avea însă nevoie de o justificare la nivelul limbajului poetic şi nu doar la acela, incontestabil, al opţunii existenţiale. Poetul o găseşte în  adecvarea frazei care impresionează puternic spiritul, imaginația, a ritmului alert şi a imagisticii agreste la tiparul emoţional.

Radiografiind această carte, sesizăm că poetul cristalizează într-o formulă proprie motivul singurătăţii îngemănat cu marile obsesii ale poeziei româneşti contemporane. Prin pătrunderea esenţelor liricii, poetul pune în evidenţă legătura sa cu lumea virtuală dar şi cu cea reală. În sunetul poeziei lui răzbat mesaje precum ,,salvaţi Crăciunul’’ şi ne trimite cu o voce profetică …/ acolo unde numai speranţa în Dumnezeu/ poate schimba cenuşa în aurul cel mai pur/.

Discursul liric ascunde spaţii de intersectare a dimensiunilor liricii, o tensiune subtilă, nu lipseşte dimensiunea religioasă care-i permite eului liric să se înalţe:…suntem numai eu şi zidul/ într-un timp al izbăvirii/ am lăsat între pietre/ giulgiul unei rugăciuni scrise/.

Cartea aceasta ni-l prezintă în deplină maturitate poetică prin măiestria cu care a dat poemelor străluciri diamantine. Incontestabil, Dan Mircea Cipariu este un Poet viguros, probând un lirism de profunzime, cu un limbaj poetic caracterizat prin spontaneitate şi prin  succesiune armonioasă de vocale și de consoane, are drept efect o impresie acustică plăcută (eufonie).

Constantin Marafet

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Este paradoxal, spuneam la lansare, sa vorbesti despre „singuratea” care „vine” (ne inunda?) pe o retea de socializare cum e Facebook. Din pacate, este unul din paradoxurile esentiale ale acestor vremuri, in care comunicarea – ca transfer de impresii, trairi, stari, sentimente, convingeri, intre oameni – se face tot mai mijlocit si cu mijloace tot mai sofisticate. Intre oameni se insinueaza, asadar, insistent, artificialul, care ii indeparteaza tot mai mult de esenta „fiirii” lor cea dobandita de la Dumnezeu. Este alienarea, sub forma sa cea mai larg resimtita – unul din „brand”-urile ascunse ale contemporaneitatii.
    Poetul Dan Mircea Cipariu se situeaza in consonanta cu vremile, foloseste Facebook-ul, dar o face de o asemenea maniera incat nu se rupe de starea sa primordiala de om, Facebook-ul furnizandu-i – lui – doar „vise” (Facebook dreams), in timp ce el isi traieste conditia si o impartaseste semenilor prin „scrisori”. Nota dominanta a volumului este echilibrul intre cele doua stari/trairi existentiale – divinul si artificialul – dat prin alternanta perfecta intre „scrisori” si „vise”, regasit chiar si in imaginile sugestive ale ilustratiilor lui Mihai Zgondoiu; am remarcat, in acest sens Fila cu cele doua jumatati simetrice „Face” (fata, chip, individ) si „Book” (cartea) pe care o foarfeca prinde a le desface, ca si copacul cu radacinile in „Life” (viata) si ramurile terminate in „Like” (imi place, sunt de acord). Un limbaj poetic modern, cristalin, excelent dozat, pus in slujba unui concept de mare actualitate si acuitate – un volum de referinta…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508