spot_img

Festivalul Internaţional de Literatură “La Vest de Est / La Est de Vest”

Miercuri, 24 octombrie 2012, ora 18:00, la Muzeul de Artă (Palatul Baroc) debutează prima ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara. Trei seri de lecturi publice, dezbateri şi dialog cu publicul, la care vor participa atât nume importante ale scenei literare europene de astăzi, cât şi scriitori timişoreni de referinţă.

Adriana Babeţi: „Cum s-ar zice, mi-am văzut visul cu ochii. Sau, mai corect, ne-am văzut (unii dintre noi) visele devenite realitate. Un festival internaţional de literatură la Timişoara, adică FILTM, e tot ce puteam spera mai frumos şi mai bun acum vreo 15 ani. Atunci am încercat, aici, la Timişoara, să aşezăm în dialog literaturile Europei Centrale  şi de Sud-Est printr-un şir de proiecte. Şi chiar când credeam că strădaniile noastre au fost cam în zadar, chiar când – pentru a câta oară?– îi dădeam dreptate lui Czeslaw Milosz, care spunea că pe noi, cei din fostul bloc comunist, ne leagă neputinţa de a ne duce la capăt proiectele, deci tocmai atunci a apărut FILTM, ca un Phoenix minunat. Să fie binevenit!”

Cornel Ungureanu: „Timişoara este unul dintre oraşele care aspiră la statutul de capitală culturală europeană, iar literatura, în cazul Timişoarei, este unul dintre punctele forte ale ofertei noastre culturale. Acesta este motivul pentru care aştept cu interes prima ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură!”

Mircea Mihăieş: „«Festival» e un derivat al lui «festiv», adică «sărbătoresc». Vă așteptăm la cea mai importantă sărbătoare a toamnei literare din Timișoara! Aduceți cu voi pasiunea pentru cultură, noi o să-i aducem pe cei capabili să o stingă (pentru a o reaprinde imediat). Veniți la Festivalul de literatură!”

Viorel Marineasa: „Nu știu cum va fi ziua de joi, dar, oricum, e o împrejurare fericită că se întâlnesc patru prozatori care au făcut gazetărie, deci oameni pentru care viața cea de toate zilele contează, mai mult decât atâta, are o fascinație irepresibilă.”

Tudor Creţu: „Sper ca festivalul să nu treacă precum valul, doar să se ridice în felul acestuia şi să lase nişte urme … de urmat. Scriitorii nu sunt ceea ce cei mai mulţi oameni înţeleg prin cuvântul acesta, nişte fiinţe retrase, izolate, claustrale. Ci, dimpotrivă, societatea în ce are mai viu.”

Daniela Raţiu: „Festival Internaţional de Literatură la Timişoara. Primul şi aşteptat de multă vreme. Era şi timpul! Lectură în Sala Baroc a Muzeului de Arta din Timişoara e o proză în sine. Dacă mai adăugăm numele scriitorilor pe care Oana Boca, Ioana Gruenwald şi Robert Şerban îi aduc la FILTM, nu poate decât să mă onoreze invitaţia de a citi alături de ei. FILTM are toate ingredientele să devină un festival de anvergură pe harta culturală a Europei. Sala Baroc unde a cântat cândva Franz Liszt, a fost vizitată de împăraţii Iosif al II-lea şi Franz Iosef sau chiar de Regele Ferdinand I însoţit de Regina Maria în 1923. Sala Baroc – locul perfect pentru FILTM.”

Robert Şerban: „Abia aştept să ascult şi să văd aceste nume importante ale literaturii europene, să aflu ce curiozităţi au cititorii faţă de ei şi de scrisul lor, să fim împreună pentru trei zile şi să transformăm Timişoara într-o capitală… literară!”

Echipa organizatorică îi reuneşte pe fondatoarele agenţiei Headsome Communication, Oana Boca şi Ioana Gruenwald, şi pe cunoscutul poet, editor şi jurnalist timişorean Robert Şerban.

Organizator: Headsome Communication

Sponsori: Restaurant „Casa Bunicii”, Hotel Royal Plaza

Parteneri: Asociaţia „Timişoara, Capitală Culturală Europeană”, Acoustica, Muzeul de Artă (Palatul Baroc), Traduki, Fundaţia Interart Triade, Universitatea de Vest din Timişoara, infocarte.ro, Brumar, Polirom, Cartea Romanească, Humanitas Fiction, Paralela 45

Cu sprijinul: Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Consiliului Judeţean Timiş, Muzeului de Artă Timişoara, Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a judeţului Timiş,

Parteneri media: Digi TV Timişoara, TVR Timişoara, Orizont, Dilema Veche, Observator cultural, AgenţiadeCarte.ro, Accente, Radio România Cultural, Oradetimis.ro, 24-FUN, BeWhere!,Opinia Timişoarei, BookMag, Bookaholic, LiterNet, Art Act Magazine, Hyperliteratura.ro, 0carte

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508