Toamnă de neuitat, cu poezie, blues şi jazz!

sept. 30th, 2012 | By | Category: Agenda de carte
Sâmbătă, 29 septembrie 2012, Festivalul Strada de C`Arte, ediţia a II-a, organizat de Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” şi Fundaţia Universitară „Carol I”, s-a încheiat cu un bilanţ care a depăşit aşteptările: zeci de cărţi vândute, reviste de top, audiobookuri şi e-bookuri, CD-uri, cititori dornici să se întâlnească cu autorii lor preferaţi, în carne şi oase. Cu un buget redus la o treime faţă de anul trecut, ediţia din acest an a beneficiat de organizatori eficienţi, de scriitori şi muzicieni capabili să aducă alături de arta lor un public de calitate. Au fost, între 21 şi 29 septembrie 2012, nouă zile de festival, 10 lansări de carte, 4 dezbateri, 7 concerte în Rampa de Jazz şi Poezie, lecturi publice, ateliere pentru copii, trei proiecţii de film, 14 expozanţi. Partener principal: Orange. Parteneri strategici: Primăria Municipiului Bucureşti, Marea Lojă Naţională din România, Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, IMDD (Institutul de Management şi Dezvoltare Durabilă), TECON, Tiger Security şi APLER (Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România). AgenţiadeCarte. ro a fost partenerul media al festivalului.

Cea de a noua zi a Festivalului Strada de C`Arte, a propus, sâmbătă, 29 septembrie 2012, de la ora 17:00, o lectură publică susţinută de Andrei Novac, la Rampa de Poezie şi Jazz, în cadrul secţiunii “Poezie la prima vedere”.
Andrei Novac este un poet tânăr, născut la Târgu Jiu, interesat de fenomenul poeziei în spaţiul românesc, lucrarea sa de doctorat fiind dedicată generaţiei `70 în poezia românească. El a citit mai multe poeme dintr-un volum în lucru, care va apărea, probabil, la începutul anului viitor. Cea mai recentă apariţie editorială a sa se cheamă „Aceiaşi”, un volum de poezie apărut în 2011 la editura Brumar.
Constantin Abăluţă şi “liniştea stereofonică

De la ora 18:00, la Rampa de Poezie şi Jazz, în cadrul secţiunii “Cele mai frumoase poezii”, au fost invitaţi poetul Constantin Abăluţă şi actriţa Silvia Codreanu. Acesta a citit poeme din volumul “Drumul furnicilor”, colecţia “Reeditări”, Editura Casa de Pariuri Literare, 2011, dar şi din volumul “Întâmplări imaginare pe străzile Bucureştiului”, Casa Cărţii de Ştiinţă, 2010. Dan Mircea Cipariu a precizat că domnul Constantin Abăluţă a participat şi în ultimul timp la evenimente importante dedicate poeziei: Scriitori pe Calea Regală sau Maratonul de Poezie şi Jazz, poezia acestuia fiind extrem de actuală şi cu priză la public. Duetul poetic alături de actriţa Silvia Codreanu s-a soldat cu multe aplauze şi poveşti despre străzi precum “Feldioara, fostă Scrisorii” sau strada Bizet. „Despre Constantin Abăluţă cred că toţi cei de aici ştim foarte multe, este deja un scriitor canonic al literaturii noastre, care a fost prezent în toate genurile literare şi care a făcut strălucite trduceri din limba franceză”, a menţionat Dan Mircea Cipariu, moderatorul evenimentului.
“Energii aproape de zero” resuscitate de Eugen Suciu, Sian Brie, Diana Miron şi maestrul Mircea Tiberian

De la ora 19:30, la Rampa de Poezie şi Jazz a avut loc cel din urmă eveniment din cadrul ediţiei a II-a a Străzii de C`Arte. Au fost invitaţi maestrul Mircea Tiberian alături de doi studenţi străluciţi ai săi: Sian Brie (chitară) şi Diana Miron (voce, vioară), care l-au acompaniat pe Eugen Suciu.
Dan Mircea Cipariu a invitat-o pe scenă pe Mireille Rădoi, directoarea generală a BCU, pentru a-i mulţumi pentru organizarea celei de a II-a ediţii a Festivalului Strada de C`Arte. De asemenea, în semn de preţuire i-a dăruit volumul “Scriitori pe Calea Regală”, Editura Brumar, 2008, care conţine un CD cu un film documentar de excepţie produs de TVR Cultural.
„Ar fi multe de spus, nu mai sunt în stare însă să spun multe, aşa că o să zic, după nouă zile în care am făcut peste 10 lansări de carte, 4 dezbateri, 7 concerte în Rampa de Jazz şi Poezie, lecturi publice, ateliere pentru copii, trei proiecţii de film, 14 expozanţi, că sunt fericită, pentru că a ieşit bine şi în acest an. La fel cum anul tecut părea imposibil, fiind prima ediţie, anul acesta părea imposibil fiind a doua ediţie, din cauza multor obstacole pe care le întâmpină orice om care îşi doreşte să facă ceva cu sens şi spre bucuria celorlalţi şi fără resurse. Într-un an în care criza a lovit adânc în bugetele tuturor companiilor, pentru că acest festival se face exclusiv graţie unor companii private, deci nu sunt bani de la buget de cheltuit aici, am reuşit, cu frâna de mână trasă, aş putea spune, cu o treime din bugetul de anul trecut, dar cu prieteni mai mulţi, mai buni, mai responsabili, mai implicaţi, printre ei fiind şi Dan Mircea Cipariu, care mi-a făcut o mare bucurie ocupându-se de Rampa de Jazz şi Poezie, în stil regal. A oferit în fiecare seară un regal, realmente, şi îi mulţumesc pentru asta. dar sunt şi multe alte persoane pe care nu o să le numesc pentru că sigur am să uit multe nume. Îmi doresc să facem şi anul viitor Strada de C`Arte 2013. Nu ştiu dacă o să reuşim, dar cu ajutorul tuturor, o să dea Bunul Dumnezeu să reuşim să le dăm din nou bucureştenilor o îmbinare a tuturor celor şapte arte, pentru că asta s-a dorit a fi Strada de C`Arte,”, a declarat Mireille Rădoi.
Dan Mircea Cipariu a prezentat publicului volumul multipremiat “Cartea alcool” de Ion Mureşan, Editura Charmides, 2010. A recitat poemul “Paharul” din cartea mai sus-amintită, şi a explicat absenţa lui Ion Mureşan din cadrul evenimentului, prezenţă mult aşteptată de public. După această lectură l-a chemat pe scenă pe unul dintre cei mai importanţi poeţi ai generaţiei `80, Eugen Suciu.
“Monahii cu degete păroase deschid cartea: Septembrie”, a citat Eugen Suciu din poezia “Lumânare” de Paul Celan. “Să vedem dacă ne iese şi nouă toamna sau o lăsăm să-şi facă de cap.”, a continuat acesta.
Eugen Suciu citit poeme din volumele “Motanul”, Cartea Românească, 2011, precum şi din volumul “Bucuria anonimatului”, Editura Semne, 2011. Seara şi Festivalul STRADA DE C’ARTE s-aU încheiat în aplauzele publicului şi în ovaţii, cu speranţa continuării acestui festival şi în anul 2013.
Andra ROTARU & Dorina CIOPLEA
credit foto: Mihai ZGONDOIU
Număr de vizualizări :1867


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro