spot_img

“Poemul trafic”, cu Anca Bucur, Iulia Militaru, Felix Nicolau, Sebastian Reichmann, Chris Tănăsescu şi Cristina Budar

Vineri, 31 august 2012, ora 20:30, la Centrul Cultural Alternativ  (strada Dianei nr.4, zona Rosetti, Bucureşti), va avea loc o nouă seară de lectură şi poetry performance, susţinută şi organizată de Chris Tănăsescu (MARGENTO). Vor participa, alături de Chris Tănăsescu: Anca Bucur, Iulia Militaru, Felix Nicolau, Sebastian Reichmann, iar Cristina Budar va prezenta videoproiecţii. Moderator: Felix Nicolau.

Chris Tănăsescu este autorul a patru volume de versuri şi co-autor al volumului colaborativ MARGENTO, în curs de apariţie la Casa de Editură Max Blecher. MARGENTO este şi numele trupei la care, ca lider, nu face nici muzica, nici pictura, nici linia vocală, deşi se laudă cu ele. Ca şi cu libretul pentru o operă rock compusă de Bogdan Bradu.

Anca Bucur a terminat Facultatea de Litere din Bucureşti. Momentan urmează Masteratul de Teoria Literaturii şi Literatură Comparată din cadrul aceleiaşi facultăţi.

Iulia Militaru a studiat medicina, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, iar acum este doctorand în literatură română la Universitatea din Bucureşti. A publicat mai multe cărţi pentru copii şi o carte teoretică despre poezie, Metaforic şi metonimic: o tipologie a poeziei. În 2010, i-a apărut primul volum de poezie: Marea Pipeadă.

Felix Nicolau este autorul romanelor Tandru şi rece şi Pe mâna femeilor, apărute la Cartea românească, şi al cărţilor de studii literare Homo imprudens, Anticanonice şi Codul lui Eminescu. A publicat 4 volume de poezie. Colaborator al unor reviste literare şi academic.

Sebastian Reichmann debuteaza in 1966 în suplimentul Povestea Vorbei al revistei Ramuri, bucurându-se de aprecierea entuziastă a lui Miron Radu Paraschivescu, Dumitru Ţepeneag, Nora Iuga, Leonid Dimov, Vintilă Ivănceanu şi alţi viitori membri ai grupului zis oniric. În septembrie 1967 îi cunoaşte pe Gellu şi Lygia Naum, de care îl va lega o prietenie esenţială pentru poezia şi viaţa sa. Prima sa carte, Geraldine (1969) este ţinta unor atacuri orchestrate de Scânteia, dar este comentată elogios în presa literară de Ion Negoiţescu, Radu Enescu şi alţii. După retragerea din librării a celei de-a doua cărţi, Acceptarea iniţială (1971), în urma « tezelor din iulie », emigrează şi se stabileşte în Franţa. Debutează pentru a doua oară cu texte scrise direct în franceză în revista editurii Minuit în 1977, continuând de atunci să publice poeme, fragmente de proză, eseuri şi traduceri în numeroase reviste de limba franceză, precum şi şapte cărţi de poezie în această limbă, Pour un complot mystique (1982), Audience captive (1988), Balayeur devant sa porte (2000), Le pont Charles de l’Apocalypse (2003), Cage centrifuge (2003), L’Unite a demenage dans le monde d’en face (2010), La moquette de Klimt (2012).
În 1981 obţine un doctorat în psihologie socială la EHESS (Paris), şi după un an de studii post-doctorale la Universitatea din Berkeley (USA), lucrează mai întâi ca cercetător asociat la CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique), şi după aceea ca psihoterapeut într-un serviciu public de psihiatrie din apropierea Parisului. În 2008 publică Mocheta lui Klimt (Carta Românească), prima carte scrisă în româneşte după o pauză de aproape treizeci de ani, iar în 2009 o carte scrisă la patru mâini cu prietenul său, poetul Dan Stanciu, Dimensiunea « Umbrella » (Art). Anul acesta îi apare la editura Paralela 45, Perioada translucidă, care cuprinde totalitatea poemelor scrise în limba română din 1965 până acum.

Cristina Budar a urmat cursurile Facultăţii de Arte Decorative şi Design, din cadrul Universităţii Naţională de Arte, secţia de Ceramică Sticlă Metal, profil Ceramică (promoţia 2008), apoi masterul la aceeaşi facultate. În 2010, a primit Premiul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. A participat la mai multe expoziţii de grup, în ţară şi internaţionale.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508