„Toate dimineţile lumii” de Pascal Quignard

iun. 10th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Humanitas Multimedia, în colecţia „Audiofiction”, va apărea „Toate dimineţile lumii” de Pascal Quignard, în lectura lui Răzvan Vasilescu, traducere de Emanoil Marcu.

Pascal Quignard s-a născut în 1948 la Verneuil-sur-Avre. După studii de filozofie, predă această disciplină la Universitatea din Vincennes şi la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociale. Personalitate complexă şi nonconformistă, Quignard este cofondator al festivalului de operă şi teatru baroc de la Versailles şi a făcut parte, pentru o vreme, din comitetul de lectură al Editurii Gallimard. Debutează în 1969 cu un eseu despre Sacher-Masoch urmat de alte câteva eseuri, pentru ca în 1976 să publice povestirea Le Lecteur, urmată de romanele Carus (1979), Le Salon du Wurtemberg (1986) şi Les Escaliers de Chambord (1989). Cărţile sale, inclasabile, se situează la confluenţa dintre roman, eseu şi poem în proză. După 1991, notorietatea sa depăşeşte lumea literelor odată cu ecranizarea romanului Toate dimineţile lumii (Tous les matins du monde, 1991; Humanitas, 2001). Din 1994 păraseşte Gallimard şi se consacră în exclusivitate scrisului. Este îndrăgostit de muzică, de Antichitatea greco-romană şi de Extremul Orient. Stă mărturie pentru aceasta eseul Sexul şi spaima (Le Sexe et l’effroi, 1994; Humanitas, 2006). În anul 2000 a primit Premiul Academiei Franceze pentru romanul Terasă la Roma (Terasse a Rome, 2000; Humanitas, 2002), iar în 2002 Premiul Goncourt pentru volumul Umbre rătăcitoare (Les ombres errantes, 2002; Humanitas, 2004). În colecţia „Raftul Denisei”, în 2007, a apărut cel mai recent roman al lui Pascal Quignard, Vila Amalia (Villa Amalia, 2006).

Număr de vizualizări :920


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro