spot_img

Scriitorul Norman Manea, distins de USR cu Premiul Naţional

Miercuri, 6 iunie 2012, ora 18:30, la Uniunea Scriitorilor din România, Sala Oglinzilor (Calea Victoriei 115, Bucureşti), a avut loc ceremonia de decernare a Premiilor USR pentru anul 2011. Juriul de nominalizări a fost format din Mircea A. Diaconu (preşedinte), Lucian Alexiu, Iulian Boldea, Dan Mircea Cipariu, Sanda Cordoş, iar juriul de decernare a premiilor a fost alcătuit din: Dan Cristea (preşedinte), Paul Areţu, Gabriel Coşoveanu, Nicolae Oprea şi Vasile Spiridon.


Ceremonia a fost deschisă de prof. Nicolae Manolescu, care a mulţumit Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Primăriei Sectorului 2, cei care au sprijinit financiar ediţia din acest an a Premiilor USR, apoi a dat cuvântul celor doi preşedinţi ai juriilor Premiilor USR.

„Alegerea juriului a fost dificilă, am încercat să nominalizăm cărţile cele mai bune, să fim oneşti, să fim în slujba literaturii. (…) Statutul USR e legitimat şi de felul în care scriitorii se respectă pe ei.”, a spus Mircea A. Diaconu, preşedintele juriului de nominalizări.

„Cred în valoarea premiilor USR. Ele instituţionalizează nişte cărţi, certifică un anumit nivel de valoare literară. (…) Au fost alegeri oneste, dar vor stârni şi discuţii.”, a spus Dan Cristea, preşedintele juriului de decernare a premiilor USR.

Premiile pentru debut au fost înmânate de Cosmin Ciotloş şi Gelu Ionescu. Au fost premiaţi Gabriela Gherghişor („Mircea Horia Simionescu. Dezvrăjirea şi fetişizarea literaturii”, Muzeul Literaturii Române) şi Alex Goldiş (Critica în tranşee, Cartea Românească).

Premiul pentru volume scrise în limbile minorităților naționale a fost acordat doamnei prof. dr. Egyed Emese pentru romanul „Briszéisz”, Erdélyi Híradó Kiadó.

La secţiunea traduceri, premiul a fost înmânat de Denisa Comănescu, care a precizat că anul 2011 a fost bogat în traduceri din finlandeză, rusă, germană, portugheză. Acesta i-a revenit reputatului traducător şi scriitor Dinu Flămând, pentru volumul „Opera poetică” de F. Pessoa, Editura Humanitas.

Premiul pentru traduceri „Andrei Bantaş a fost înmânat de Mircea Mihăieş traducătorilor volumului „Opere, IV” (Regele Ioan, Îmblânzirea scorpiei, Vis de-o noapte-n miezul verii) de W. Shakespeare, Paralela 45. Horia Gârbea, Violeta Popa şi George Volceanov au ţinut fiecare un scurt discurs, iar Horia Gârbea a recitat un fragment din opera tradusă.

Premiul pentru teatru i-a fost înmânat lui Gellu Dorian de către Nicolae Prelipceanu, pentru volumul „Confort Freud”, Editura Timpul.

La secţiunea critică şi istorie literară, Livius Ciocârlie l-a prezentat pe câştigător: Mihai Zamfir, „Scurtă istorie. Panorama alternativă a literaturii române”, Editura Cartea Românească.

Premiul special al juriului a fost primit de Cassian Maria Spiridon pentru volumul „Despre barbari sau Invazia omului plat”, Editura Litera.

Volumul „Însemnări din ţinutul misterios” de Gabriel Chifu, Editura Cartea Românească, a fost recompensat cu premiul la secţiunea poezie, şi a fost înmânat autorului de Ana Blandiana.

La secţiunea proză, premiul i-a revenit lui Alexandru Vlad şi volumului „Ploile amare”, Editura Charmides, fiind înmânat de Ion Vianu.

Premiul Naţional i-a revenit scriitorului Norman Manea, iar acesta a fost anunţat de câştigătorul de anul trecut al acestui premiu, domnul Gabriel Dimisianu. Norman Manea nu a fost prezent la ceremonie, urmând ca juriul să afle dacă scriitorul va accepta această distincţie sau o va refuza.

Evenimentul de decernare a Premiilor USR pentru anul 2011 s-a încheiat pe acordurile pianistului Iulian Ochescu.

Andra ROTARU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508