spot_img

Noile media și contribuția internetului asupra societății, dezbătute la a treia ediție „Educație la firul ierbii”

Institutul de Management și Dezvoltare Durabilă (IMDD) a organizat a treia ediție a dezbaterii „Educație la firul ierbii”, cu tema generală tehnologia informației și comunicațiilor (TIC). Acest eveniment a avut loc joi, 7 iunie 2012, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” (BCUB), Bucureşti, corpul Dacia. La dezbatere au participat co-moderatori/speakeri care au luat parte și la edițiile precedente: Andreea Stoiciu – Director Director Executiv IMDD, Conf. Univ. Dr. Mireille Rădoi – Director General BCUB, Raluca Antonescu – Fondator Antonescu PR & Consulting, precum și speakeri care s-au alăturat inițiativei începând cu această ediție: Mihaela Gorodcov- Director General IDG România, Ionuț Damian – expert eGuvernare, Valentina Florea – Blogger/GreenPixel și Steliana Moraru – Project Manager, jurnalist. Evenimentul a fost moderat de Dan Mircea Cipariu, președinte al secției de Poezie – Asociația Scriitorilor București.

Această ediție a abordat tema generală a tehnologiei informației, dar a avut în vedere și o serie de subiecte precum contribuția noilor tehnologii la implicarea tinerilor în societate, influența TIC asupra educației, noile media, antreprenoriatul în domeniul TIC, perspectiva fiecărei generații asupra utilizării tehnologiei și a influenței acesteia în societate.
În cadrul dezbaterii a fost subliniat faptul că noile tehnologii și noile media sunt instrumente pe care tinerii le pot utiliza pentru a se dezvolta din punct de vedere personal și profesional și a comunica mai eficient însă, dincolo de avantajele pe care le oferă utilizatorilor, există o serie de puncte vulnerabile. Dintre acestea enumerăm: crearea de dependențe, conținutul neasumat, plagiatul, legislația precară.
Dezbaterea a avut loc într-o manieră informală, iar participanții au fost încurajați să își expună punctul de vedere și prin intermediul unui joc interactiv. Pe trei grupe de vârste, tinerii au scris cuvinte cheie asociate cu temele dezbătute. De exemplu, la tema „Contribuția noilor tehnologii la implicare tinerilor în societate, copiii cu vârste cuprinse între 11 – 13 ani au scris ”voluntariat”, liceenii au scris ”inteligență”, ”job”, ”cunoaștere”, iar studenții au scris ”informații” și ”idei„. De asemenea, la noile media au subliniat o serie de concepte cheie interesante, care indică interesele și preocupările pe care diferitele categorii de vârstă le au. Astfel, se pare că adolescenții sunt mai atașați de ”Facebook”, iar studenții de ”LinkedIn”.
Dezbaterile ”Educație la firul ierbii” vor continua anul acesta și vor aduce în atenția tinerilor de toate vârstele subiecte de actualitate, pe care le pot discuta într-o manieră informală împreună cu speakeri consacrați.

Despre „Educație la firul ierbii”

Prima dezbatere „Educație la firul ierbii” a avut loc pe 22 septembrie 2011, în cadrul celui mare eveniment cultural de anul acesta, Strada de C’Arte, organizat de Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”. Tema dezbaterii a fost educația formală vs educația informală vs educația nonformală. Moderatorul evenimentului a fost Monica Ghiurco, realizator TVR, iar invitatul special al dezbaterii a fost Daniel Funeriu, Ministrul Educației. Co-moderatori /speakeri au fost Conf. univ. dr. Mireille Radoi – Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” (BCUB), Andreea Stoiciu – Institutul de Management și Dezvoltare Durabilă (IMDD), Dragoș Novac – Metropotam și arh. Bogdan Babici – Tecon.
A doua dezbatere „Educație la firul ierbii” a avut loc pe 22 octombrie 2011, la Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” (BCUB), București. Evenimentul a înglobat două proiecte, “Educație la firul ierbii”, inițiat de IMDD și “Nouă ne pasă de viitorul mediului! Ești alături de noi?”, inițiat de Fundația Avatar. La cea de-a doua ediție a proiectului “Educație la firul ierbii” au participat în calitate de co-moderatori/ speakeri Alida Ristea –Președinte Avatar, Elena Gaspar – Coordonator Comunicare Asociația Environ, Andreea Stoiciu – Director IMDD, Mireille Rădoi – Director General BCUB, Marius Vladu – Președinte Institutul de Cercetări Politice (ICP) și Dragoș Novac – Metropotam, Raluca Antonescu – Antonescu PR & Consulting.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508